Jump to content

Предложения за подобряване на охлаждането

Препоръчан пост

Здравейте. :) В тези тежки за електронната техника дни се чудя как да подобря охлаждането на компютъра ми понеже през определено време вентилаторите ми се включват на максимален режим за по няколко до 10-15 минути. По принцип най-добре ще е да добавя още един-два вентилатора, но не съм решил как ще е най-добре предвид особеностите на моята конфигурация. А тя е такава:

кутия -Aerocool Vs-9

дъно - малък формат MSI GMA880-E45 - два конектора за вентилатори

захранване - CM Silent Pro M500 - модулно

процесор - Феном2 Х2 550 - стандартен охладител; По принцип не товаря особено процесора, но се чудя дали да не взема друг охладител - вероятно ще бъде добре да духа нагоре.

четири харддиска - три "зелени" в долната част на кутията със 140 мм вентилатор пред тях(при температура в стаята около 20 градуса тяхната беше 25-28, но сега при 32 градуса в стаята тяхната е 40-42) и един "черен" в горната част - също с вентилатор пред него. По средата е записвачката.

Отпред на горната стена на кутията има един 140 мм вентилатор, а отгоре на задната стена - стандартният за кутията, който обаче засега не съм решил къде и как да включа. Предпочитам да не вкарвам още от кабелите на захранването, защото ще трябва да ги навивам на дъното на кутията и знаете какво се получава тогава. :) Някои биха казали - "Що не си взе по-голяма кутия?" - за съжаление трябва да се съобразявам с пространството и конфигурацията на стаите.

И така - колебая се между два варианта за свързване - да си взема регулатор на обороти(за поне три вентилатора) или да свържа вентилаторите в една точка(молекс). Проблемът е че в първия случая не намирам магазин в Пловдив, който да предлага свестни контролери(с куриер ще се получи значително оскъпяване), а във втория - ще трябва да си направя  такъв кабел и не знам откъде мога да намеря такива конектори(за вентилаторите - "женски") - може би в някой магазин за електронни чаркове ?

Сподели другаде

Ако имаш място вземи си това Spire SP08025S1ME4, отвеждащ вентилатор за слот Аз съм много доволен даже съм с по стар модел от преди година и нещо и моя даже е по обемист. Свалих с около 10 градуса температурата на дъното, сега в стаята ми е 32' и дъното седи на около 40, а преди стигаше на 50-60' !!!

магазин 1

магазин2

и особено във втория магазин има и кви ли не други неща и е в пловдив и е евтин

Сподели другаде

Утре ще видя какво мога да намеря. А междувременно да попитам - доколко мога да вярвам на температурите, които ми показва дадената програма ?

Имам предвид дали т.нар. термосензор е този, който трябва за моето дъно? И защо за процесора ми дава две температури, различаващи се с 10 градуса(за CPU и CPU0) ?

post-9526-0-35562000-1310742740_thumb.jpg

Сподели другаде

Между другото някой знае ли къде мога да намеря някаква информация за стандартния охладител, който се продава със споменатия най-горе процесор ? Поне размера на вентилатора бих могъл да измеря, но ми е интересно още точния диапазон на оборотите, големината на въздушния поток и на шума съответно. :)
Сподели другаде

:offtopic:

Като разрових Google... ми и те там се чудят какви са му параметрите на стандартното охлаждане, което идва с процесора..., но никъде не го хвалят особено...

Ти си се накичил с перки като за цял хеликоптер, а интересното е, че си със заводското охлаждане на процесора...

Сподели другаде

:) И това може да се промени скоро. Още не съм решил колко пари е уместно да дам за процесорно охлаждане като се има предвид че не съм нито геймър, нито овърклокър - но искам компютъра ми да е възможно по-тих и през лятото. Та сега се колебая между  Hyper TX3 и  Hyper 212+. Едното е около 40 лв., другото - около 60...

Не разбрах за моя сокет - АМ3 - ще трябва ли да свалям дъното за да сложа новото охлаждане?

Сподели другаде

Моето охлаждане на процесора е 212+ При стайните температури в Пловдив (33) замръзва на 38 градуса без да цъкам игри. Като цяло е сравнително голям токмак, в който радиатора с вентолатора се защипва с телена скоба за една шина, която е точно над процесора. За махане е сравнително лесен, но после слагането е малко трудно... Преди 2 дни го махах охлаждането за почистване и нова паста (профилактично)..., но не съм свалял дъното от кутията... Търтих компа легнал странично за операцията, с махната видеокарта, защото като цяло се пречка.
Сподели другаде

Утре ще видя какво мога да намеря. А междувременно да попитам - доколко мога да вярвам на температурите, които ми показва дадената програма ?

Имам предвид дали т.нар. термосензор е този, който трябва за моето дъно? И защо за процесора ми дава две температури, различаващи се с 10 градуса(за CPU и CPU0) ?

Нормално е дати показва две температури на процесора понеже е двуядрен и има два датчика, по един за всяко ядро. Нормално е да има и разлика в температурата, все пак двете ядра не се натоварват по еднакъв начин. Моите са 4 и четирите дават различно натоварване и температура. За верността на тепературите които ти показва софтуера внимавай наистина много. Наскоро попаднах на приложение което ми показа такива температури че и аз се стреснах. Затова най- добре може да се довериш на SpeedFan или/и Aida, а аз ползвам AsusProbe което върви като софтуер с дъната нa ASUS и е предназначено за тях. CPUmeter да знаеш със сигурност лъже с цели 10 градуса !!! Не забравяй да си вземеш и термопаста ако сменяш или свалиш за чистене охлаждането на процесора, много е важно поне 1 път в годината да се сменя и пастата! От високите температури тя се втвърдява и си влошава топлопроводимостта си. И наистина не кичи много вентилатори на компа, после пък ще те дразни шума. По добре виж един ама по голям и го постави по нависоко да дърпа на вън топлината.А впрочем какво те притеснява в температурите ? Аз не виждам нищо обезпокоително , напълно нормални са си. Процесорите работят нормално до 60' даже и повече, дъното също.

Сподели другаде

Съгласен съм - температурите сами по себе си не ме притесняват толкова. Просто в стаята ми особено през деня е доста топло и тъй като вентилаторчето на стандартното охлаждане е твърде малко, се налага да работи на твърде високи обороти(над 3500). В момента кутията е обърната с левият панел към стената на ъгловото бюро(преди беше отгоре зад монитора с левия панел към мен) - възможно е и това да има някакво значение. Ще проверя пак каква допустима температура съм задал в БИОС и евентуално ще я вдигна още. Предполагам че няма опасност да я задам твърде висока и да се получи нестабилност на системата ?

Все пак си мисля че няколко вентилатора на 800-1200 оборота е за предпочитане пред един на 3500-4000. :)

Паста досега не съм сменял - дори фабрично сложената. А сега имам нелоша(струва ми се:)) на Арктик - МХ-2...

Сподели другаде