Jump to content

Чести сривове на ОС (Windows XP) ?

Dangers

Препоръчан пост

Можеш да "боцкаш" "флашката", ако си изключил AutoPlay функцията или задържиш Shift на клавиатурата, когато я свързваш. Ако задържиш Shift, AutoPlay функцията няма да се задейства и гадинката няма да се активира и да започне заразяване. Това е само временно, докато си върнеш файловете. След това е препоръчително да форматираш въпросната "флашка" и да я имунизираш с Flash_Disinfector (както беше посочено по-горе).

Това, че си изпълнил същата процедура, как да го разбирам? Отново си преинсталирал или...?

Сподели другаде

Да, отново преинсталирах, сложих СП3 и 84 ъпдейта. Одеве бях изпълнил всички стъпки за изключване на ауторъна на флашката(показани в края на онази тема), при боцкането авирата откри аутоплей.инф като зловреден. Тогава си свалих снимките и клипчетата и я формарирах. преди малко преди да преинсталирам и форматирам хардовете отново ги върнах на флашката. Не знам дали пак е безопасно да включа флашката ако пак се зарази ще ми е за "първи път".

П.П. При самото "боцкане" я "причаквах" с Flash_Disinfector .

Сподели другаде

Ако си изключил Auotrun/AutoPlay функцията, тогава не би трябвало да се притесняваш при свързване на USB памет (твоя или чужда), защото тогава autorun.inf няма да се изпълни автоматично и гадината няма да зарази системата. Вече ако има някакви други заразени файлове (.exe, .com, .scr и т.н.), това е отделен въпрос, но те ще трябва ръчно да бъдат стартирани, за да направят нещо. А и антивирусната би следвало да ги засече.

Т.е. да разбирам, че вече антивирусната не засича никъде заплахи - нито на компютъра, нито на "флашката"?

Сподели другаде

В момента не, но след последната преинсталация още не съм я пускал. Преди мисля че имаше някви проблемни файлове RESTORE на флашката, след малко пак ще забраня аутоплей и ще пробвам.
Сподели другаде

Не досега само лаптопа чистих, на персоналния още намира онзи файл в system32 като НОД-а показва че го използват различни приложения като skype, firefox, firefox plug-ins. По-късно на него ще експериментирам с флашката че лаптопа тъкмо се оправи. Това е засега като се прибера вкъщи ще "нападна" и персоналния и ще споделя какво е станало. Отново ви благодаря за съветите, без вас нямаше да се справя!
Сподели другаде

Пф.. голяма каша стана снощи, приключих късно и нямах време да споделя какво съм сътворил(Става дума за персоналния, лаптопа засега си бачка екстра). Понеже си забравих голямата флашка в работата, изтрих всички файлове които са потенциална опасност и оставих общо взето само клипове и снимки. Прехвърлих ги на C и форматирах D , после прехвърлих информацията отново на D и преинсталирах. Понеже оригиналното CD на компютъра не работи нещо инсталирах с външно CD на USB с отделно захранване. Поради тази причина не можех да boot-на от него директно и преинсталацията започваше от autorun-а като зареди диска в уиндоус. И така не ми даваше да форматирам C и само изтри старата инсталация на уиндоус и инсталира нова (файлове в програм файлс си стояха от предишната инсталация). След това авирата не показваше за никакви заплахи, но довечера ще си прехвърля информацията на флашката и ще обединя 2-та дяла и ще направя нова инсталация всичко да си е точно.

Сега се връщам малко на лаптопа. Снощи боцнах една друга флашка която предварително бях изчистил и сложих само безопасни файлове (снимки и клипове). Бях забранил ауторън и аутрън.инф файлове преди да я сложа я "посрещнах" с Flash Disinfector и всичко беше ок, прехвърлих информация от нея и така. Тази сутрин отново пробвах по същия ред, но с голямата флашка и при нея явирата веднага алармира че е блокирала ауторън.инф. Доста странно, но все пак не се зарази с нищо и засега си върви. Довечера отново ще погна персоналния и да приключа с тая зараза.

Сподели другаде

Ставам все по-добър в унищожаването на една система. Този път след уж последната преинсталация инсталирах partition magic и разделих на 2 дяла. След като си свърши работата последва автоматичен рестарт и сега след екрана със зареждането на уин-а се появява симпатичния син екран с нулите. Тъпото е че CD-ROM не работи а не мога да буутвам от външния и утре ще сложа харда на друг компютър в работата. Понеже DELL-a не е точно Обикновен персонален комп,а е малко по "слим" не зная как се казваха този вид, и не мога да свържа външното CD в кутията. Още повече че и шините са различни за 2-те CD-ROM. Не зная защо се получи така с Partition-a, ето зашо излиза онова съобщение да направя backup преди да използвам програмата.
Сподели другаде

В BIOS няма ли опция за стартиране от USB оптично устройство? Какви опции има за boot устройства? Да монтираш твърдия диск на друг компютър, за да преинсталираш Windows, е като цяло лоша идея.
Сподели другаде

В boot device menu има следните опции:

1.Normal

2.Primary Master Drivre

3.Hard-Disc Drive C:

4.IDE CD ROM Device

5.Discette Drive

6.System setyp

7.IDE Drive Diagnostics

8.Boot to Utility Partition

А в Bios като Primary Master Drive имам разни SATA, CD и т.н. Нямам за USB никъде. Със същото външно CD съм инсталирал на един друг лаптоп, но там си ми разпознаваше устройството като USB CD-ROM или нещо такова. Може би ако ъпдейтна този биос ще стане, но досега не съм извършвал тая процедура, само съм учил за нея. Предполагам инсталирането на уиндоус върху друг компютър не е препоръчително, защото самите устройства и драйвъри не са същите и може да възникнат проблеми при преместването на харда. Инсталацията може би ще е временна колкото да изляза от положението със синия екран. Но май най-добре ще е да си оправя DVD-ROM-а. Като му цъкна компчето си плюва поставка (като на лаптопите не се вади сама), уиндоуса го разпознава като устройство, но не може да чете дискове. Може би шината/кабела за данни е заминал защото видях че е лошо прегъната на едно място. Абе на него пише DVD ROM, би трябвало да си чете и CD нали, просто не е записвачка, това беше и причината да си сложа външно CD/DVD устройство че преди години флашките не бяха така популярни.

Сподели другаде

Първо пъхни USB-то и тогава разгледай опциите в биоса. По принцип е възможно да буутне и без да е зададено от биоса.

Друг път се случва USB-то да се появи като избор само когато е включено. Опитай, нищо не губиш.

Сподели другаде

Не се показваше опция за boot от USB CD/DVD в каквато и да е ситуация. Та взех си един обикновен кабел за данни дето се ползват за хардове и за CD/DVD 32bit ли бяха там все тая. Използвах външното CD като го вързах към компютъра с този кабел, но го оставих да си се захранва с ток от самия панел (панелът който прави обикновенното CD да се ползва като USB CD с захранване от контакт). Преди това бях дал на един приятел да ми форматира Твърдия Диск като го закачи като втори твърд диск на неговия комп. Преинсалацията беше напълно нормална, като по време на нея си разделих харда за да не рискувам пак с партишън магията. Сега всичко е наред, и двата компютъра са чисти и си вървят без проблем.

Искам да ви благодаря за отделеното време, че ми помогнахте да се справя с този проблем. Повече от 4-5 месеца се мъчих така и дори не подозирах че тези мизерии ги прави вирус. Преинсталация след преинсталация а то проблема е бил пред очите ми.. така де на другия дял на харда ми :D. Много ви благодаря за вниманието и че изтърпяхте заплетените ми обяснения, радвам се че открих още един форум в който има стабилни хора, а не разни дечковци.

Сподели другаде