Jump to content

Чести сривове на ОС (Windows XP) ?

Dangers

Препоръчан пост

Здравейте, случайно попаднах на този форум от едно търсене в Гугъл, виждам че е доста богато развит и има доста компетентни и добронамерени хора.

Имам нужда от съвет за някои проблемчета в ОС, които преди през годините не съм срещал. Ползвам Windows XP в момента SP2, имам персонална щайга с "остарели" характеристики и лаптоп Asus k50ij.

На персоналния (заводска сглобка на DELL) изкарах с една версия на ХР (тази която преинсталнах и преди няколко дни със същата) около 4 години, като 2 от тях го държах без антивирусна и почти без да не кажа абсолютно без никаква подръжка, всякакви игри и програми са минали през него и до преди няколко дни вече процесора се товареше почти на макс само щом зареди уиндоуса и се наложи преинстала.

Като за начало му сложих антивирусна Авира, свободната версия свалена от оф. сайт и първото нещо за което алармира беше файл от sistem32 на име vcmgcd32.dll . После започна да открива файловете от system restore като вируси, а в последсвие набара и .ехе файловете на доста игри и програми. Помислих си, глупава антивирусна, давай следващата и това беше NOD32 ,но пък и там същата работа, даже докато пиша в момента само гледам как ми изкарва съобщения че .ехе на някоя игра е под карантина. Та накратко първият ми въпрос може да се формулира като: Каква антивирусна програма да използвам за домашен компютър? или - Как да я използвам?.

Това с персоналния си е нищо, на лаптопа за 6 месеца сигурно съм направил 20 преинсталации като се е случвало по повече от една на ден :blush: .

Там първия уиндоус с който го купих с лиценз home edition разбира се изкара най-дълго (около 2 месеца), като се съсипа по най-необичайния начин. В квартирата (студент съм) по почти едно и също време замина уиндоуса на един приятел и моя. Неговия както си стоеше компютъра(човека спеше) се рестартира и не можеше да стартира уиндоус (не помня какъв проблем изкарваше ,но не стигаше и до картината с windows), малко след това реших да рестартирам компютъра си и моя уиндоус не искаше да зареди, но симптомите бяха по-други, при мен поне успях да заредя mini XP и да преместя важните файлове за да подготвя за инсталация. Така в студентските условия имахме един диск с XP някакъв light, който като си инсталирах драйвърите и при гасене на компютъра си оставаше на "уиндоус се изключва". Тази версия на уиндоус я съсипвах като за добро утро, само като сложа касперски и той почваше да коля всичко от системни файлове до всичко каквото добара от програми... Същия този ХР вървеше на компютъра на приятеля ми без никакви други проблеми освен това с гасенето.

После попаднах на друга версия на ХР с вградено побългаряване наскоро качен в замунда. Понеже имах временно инсталиран на друг дял и Windows 7 и при инсталирането ми изчезна менюто за избор на ОС. Пак инсталирах 7-цата (само repair) и тогава пак го нямаше менюто пък да си влезна в ХР-то, последва repair на ХР, след което не ставаше нищо от него, програми не тръгваха и т.н. Махнах 7-цата и преинсталирах ХР-то така останах само с него. За защита пак незнайно защо реших да сложа касперски и той като почнаа... първо от /program files - winamp.exe дезинфекциран bsplayer.exe дезинфекциран, разбирасе не пропусна и system restore файловете. Понеже сканирането не можеше да се спре му дръпнах тока... след пускането даже пейнта (програмката за рисуване вградена в уиндоус) го нямаше. Махнах касперски и без антивирусна си карах около месец до преди 2-3 дена, когато пък по друг начин ми се съсипа системата.

Пускам го, първите няколко минути нищо необичайно, влизам в интернет и след няколко минути страниците вече не се отварят, скайпа си стои свързан, на друг лаптоп в семейството интернета си фърчи, но не и на Asus-a ми. Сложих му ХР което използвам на персоналния, преди пак съм го слагал като доста бързо се съсипваше. Започваше да се отваря някакво съобщение че липсва някакъв файл и го отваря хиляди пъти докато двуядреното змейче с 3 гъбки рам започва да се мъчи и забива. Този път проблема не е такъв. Пак започнах с авирата, пак по нея нода пак същите карантини и глупости, Нод-а "каза" че файлът в system 32 се извиква от скйап. Дезинфекцира си го и рестартира компютъра, но отново се появи проблема с изчезващия интернет. Втория въпрос накратко даже не мога да го формулирам.

И трето накратко, през този период на сривове доста често се чуваше отваряне на internet explorer, абсолютно без моя намеса, аз си движа само с mozila-та . Понякога го има в task manager-a, а понякога го няма, но цъкането от отварянето на страниците се чува и понякога излизат досадните въпроси които се появяват при сърфирането с IEхplorer.

Съжелявам за разхвърляното писане, не можах да го измисля по-подредено пък и всичко е по спомени. Надявам се все някой да ми прочете глупостите и да може да помогне. Благодаря!

Сподели другаде

Досега разбрах, че просто компютрите ти са бъкани с вируси. Антивирусните програми не си измислят. Използвай ги. Също така и де що имаш флаш-памети, сигурно и те са заразени... Абе кашата е пълна. Инсталирай си антивирусна, може да е безплатна, като Avira или Avast! 6 по-добре и я остави да си върши работата. Изпълнимите файлове на игрите вероятно са ти се заразили впоследствие, понеже дълго си "перкал" без антивирусна. Може да сканираш също и с безплатните програми Malwarebytes' Anti-Malware и SUPERAntiSpyware Free.
Сподели другаде

Проблемът е, че не знам дали би се вслушал в съвети, след като явно не зачиташ мнението на антивирусните. И все пак...

Като за начало ти препоръчвам да не използваш самоделки (човъркани версии на Windows - обогатени или окастрени), използвай чистички. Ако дадена реномирана антивирусна ти открие заплаха, е редно да го приемеш на сериозно, а не да махаш лекомислено с ръка. Фактът, че си бил със Service Pack 2 за Windows XP ме навежда на мисълта, че не е бил и актуализиран месечно с кръпките на Microsoft. Това в комбинация с липсата на антивирусна е ГРУБА грешка от гледна точка сигурност. Това по всяка вероятност е и причината в момента да си в това положение. Обновените операционна система и софтуер са гръбнакът на една сигурна компютърна система. Отсъствието на антивирусна система е приемливо само за доста напреднали потребители/експерти, които знаят как да се защитават и са наясно с рисковете да не се ползват съответните защитни програми.

По принцип изглежда, че проблемът е сериозен и че си се заразил сериозно. Ако на някоя от системите нямаш ценна информация или е малко и можеш да я запишеш на друг носител, ще е най-сигурно просто да изтриеш всички дялове, да ги създадеш наново и да инсталираш операционната система на чисто, след което да я актуализираш с последния сервизен пакет (Service Pack) и кръпки и инсталираш антивурсна.. Това е общо взето единственият курс на действие, ако става въпрос за някой особено упорит вирус от рода на Virut или Sality. Така че кажи все пак какви заплахи се засичат. Ако решиш преинсталираш с пренацепване на твърдия диск и ще копираш ценни данни, не се занимавай с никакви .exe, .com, .scr или .htm/.html файлове. Ако става въпрос за Virut или Sality, тогава и никакви архиви (.zip, .rar) не "спасявай".

Ако имаш много ценна информация и/или нямаш възможност да запазваш нищо, тогава ще трябва да се процедира с почистване и дезинфекциране на системата. За целта обаче ще трябва да кажеш какви заплахи се засичат от антивирусните.

Сподели другаде

В моя случай е Sality. И аз мислех за "да започнем на чисто" като крайна мярка. Ако запиша данни на носител, как да съм сигурен че няма вирусът сам да се натресе в него и отново да заразя системата при връщането на данните. Ще копирам само клипове и снимки, всичко останало ще изтрия и ше свалям наново. А въпросните кръпки и SP3 от Automatik updates ли да ги очаквам или може от сайта на производителя?
Сподели другаде

Това е! Свалих ценна информация на флаш памет, форматирах втория дял на харда. Преинсталирах операционната система, драйвърите от оригиналния диск, след това веднага авирата от сайта им и файл vcmgcd32.dll няма! Засега всичко е наред. Пуснах Automatic Updates и пуснах обновления и от сайта на производителя. Сега се колебая как да върна файлове от флаш паметта. Преди да я извадя от компютъра след като бях сложил на нея важната информация направих едно сканиране с НОД-а и показа 3 вируса. Един в autorun-a, друг в RESTORE и още един в някаква пак системна папка. Да боцкам ли флашката и да се надявам авирата да поеме удара?
Сподели другаде

Не трябваше да записваш нещата на флашка. Сега на бас, че гадината е и на нея и пак ще се окажеш в същото положение. Ми надявай се.

Добавено: я пробвай почистване на флашката с Flash_Disinfector, както е посочено тук, към края на темата.

Сподели другаде

Защо просто не направиш пълен формат и чиста инсталация на Уиндоус със SP 3?

И ...без антивирусна не виждам как ще просъществуваш повече от месец!

Сподели другаде

Не зная дали си прочел но общо взето направих точно това само че с SP2. Ами доста време карах без антивирусна и една сутрин както пускам компютъра и картината на десктопа изчезна и на нейно място се появи голям warning, който ми казваше че системата е в опасност и имам над 100 опасни файла. Тогава сложих някаква антивирусна, сканирах с разни чистачки и системата работеше още година-две.

А относто темата в която е описано действието на 2-та вируса и начините за зашита от тях е доста интересна, прочетох я цялата и изпълних всички инструкции.

Сега ще видя какво ще стане с флашката.

Бихте ли ме посъветвали как най-лесно да сложа SP3 върху сегашната инсталация?

Благодаря ви! Доста ми помогнахте, досега дори не бях чувал за тези вируси.

Сподели другаде

Още веднъж, благодаря!

Малко ще се отклоня от темата, но изникна едно дребно проблемче при инсталирането на драйвърите. Както казах по-горе ги инсталирах от оригиналното CD което върви с лаптопа. То представлява един вид ауторън с всякакви приложения, освен драйвърите има и една камара глупави приложения. Като отметки сложих само на драйвърите и "горещите бутони". Инсталацията сама инсталира всеки драйвър един по един и рестартира когато е нужно. Последен в списъка е драйвъра за Touchpad-а. След него компютъра не иска да се гаси, остава в положение "Windows се изключва..." . Преди време четох някакви начини за оправяне на този проблем, но не можах да се справя. При инасталацията на драйвъра мисля че променяше нещо в cmd.

Не трябваше да записваш нещата на флашка. Сега на бас, че гадината е и на нея и пак ще се окажеш в същото положение. Ми надявай се.

Понеже същото почистване ще ми се наложи и на персоналния, върху какво ще е по-добре да запиша информацията?

Сподели другаде

Ъъх.. пак тоя проблем. При пускането на компютъра или при излизането от stand by интернет си има, след няколко минути замира малко по малко и напълно изчезва и проблема не е от интернет сигнала. Антивирусната сигнализира за накаквъ вирус в Documends and Setings/User....A.tmp'.
Сподели другаде

Ъъх.. пак тоя проблем. При пускането на компютъра или при излизането от stand by интернет си има, след няколко минути замира малко по малко и напълно изчезва и проблема не е от интернет сигнала. Антивирусната сигнализира за накаквъ вирус в Documends and Setings/User....A.tmp'.

Инсталира ли Service Pack 3? Актуализира ли операционната система с последните кръпки? Коя е антивирусната? Каква точно заплаха засича?

Сподели другаде

Да SP3 от линка на колегата по-горе, да инсталирах актуализации. Антивирусната е Авира фрий , а вирусите се намираха в Aplications data и мисля че ги разпознаваше като троянци.

П.П. Вече изпълних същата пруцедура но този път няма да боцкам флашката, ще кача информацията на персоналния и от там с всичко останало на диск. След това формат на флашката и се надявам всичко да е "чисто".

Сподели другаде