Jump to content

Забавяне при отваряне на програми

amat

Препоръчан пост

От няколко месеца на втория ми компютър се забелязва увеличаване на времето за отваряне на някои програми (Avira, ASC на IOBIT, Foxit Reader) при общо добро състояние на машината. Проверено за зловреден софтуер с Gmer, aswMBR, MBAM, SAS, AVZ. Дефрагментиран. Няма процеси смучещи памет или натоварващи процесора (е, за разлика от моя, със същите харакреристики, explorer.exe още при зареждане на ОС заема два пъти повече RAM - около 40 MB). Диска проверих с Victoria 3.52 rus - има няколко бавни сектора, мога да приложа снимка.

XP SP3, Avira free, CIS 5.xx. (Core Duo E2200, 2GB DDR2 800, 250GB Seagate Sata, Ati 4350).

Не мога да се ориентирам дали проблема е софтуерен или хардуерен и ще съм благодарен за мнения.

Сподели другаде

• Отговори 52
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Може да пуснеш един тест (бенчмарк) на хард диска с програмата HD Tune да видим как е времето за достъп и скоростите въобще. Също покажи и секция Health да видим.
Сподели другаде

От няколко месеца на втория ми компютър се забелязва увеличаване на времето за отваряне на някои програми (Avira, ASC на IOBIT, Foxit Reader) при общо добро състояние на машината. Проверено за зловреден софтуер с Gmer, aswMBR, MBAM, SAS, AVZ. Дефрагментиран. Няма процеси смучещи памет или натоварващи процесора (е, за разлика от моя, със същите харакреристики, explorer.exe още при зареждане на ОС заема два пъти повече RAM - около 40 MB). Диска проверих с Victoria 3.52 rus - има няколко бавни сектора, мога да приложа снимка.

XP SP3, Avira free, CIS 5.xx. (Core Duo E2200, 2GB DDR2 800, 250GB Seagate Sata, Ati 4350).

Не мога да се ориентирам дали проблема е софтуерен или хардуерен и ще съм благодарен за мнения.

Много хубаво не е на хубаво. Чистиш ли често регистрите например ? От прекалено чистене и дефрагментиране може и да се скапе системата. Гледам IObit имаш. А GMER не е за ежедневни проверки.Честото чистене на Prefetch папката също може да е причина.

Сподели другаде

Нито едното, нито другото(разбира се ASC автоматично си върши работата по отношение на регистрите).

Това са резултатите от последната проверка с Victoria 3.52 rus, извинявам се за снимката така и не разбрах къде е тази папка SCR където би трябвало да се запазват screenshot-ите:

post-8700-0-04522000-1309424000_thumb.jpg

Сподели другаде

ASC го пускай ръчно - веднъж седмично е достатъчно, ако ползваш "стандартно" компютъра - някое друго сайтче/форумче, чат-програмки, игричка... Няма смисъл да "дебне" в трейя. Правилно са ти написали, че много хубаво, не е на хубаво. Аз лично съм си правил тестове с 5-6 програмки за почистване, всекидневно употребявани - наистина по бавно се работеше с компа. Авирата и при мен се отваря бавно, напоследък имаше и update-и ...и е станала малко "тежка" - според мен. По-добре е да сложиш нещо по-леко като NOD 32 Antivirus 4, а ако MBAM-а се зарежда с windows и това можеш да коригираш - няма нужда да товари излишно, м/у другото също е доста "тежка". Гледам писал си CIS 5.xx - Comodo Internet security ли е това? Ти с колко антивирусни си?

Сподели другаде

..........................................................................................

A Гледам писал си CIS 5.xx - Comodo Internet security ли е това? Ти с колко антивирусни си?

Да. Comodo Firewall 5.5.195786.1382 с Defense+, съответно Custom /Safe Mode, конфигурация - Proactive Security, AV модула не е инсталиран.

Благодаря ви за включването в темата и желанието да ме насочите.Инструментите, които съм цитирал, са използвани еднократно за проверка преди да открия темата, считам го за редно.Моля обърнете внимание на това , че при само някои програми се усеща разлика във времето за отваряне. Съжителството XP - Comodo - Avira Free - ASCare се представя при мен от години много добре на два почти еднакви компютъра без никакви проблеми.Въпросният хард диск направи проблеми на шестия месец от закупуването , може такъв да ни е бил късмета. Но след "лечение" работеше нормално.Това "само някои програми " ме кара да мисля, че е по скоро софтуерен проблем.По късно ще пусна лог от Autoruns.Поздрави.

Сподели другаде

Здравей, Night_Raven, очаквах че ще се включиш ! Да, за тези програми установих разликата. Втори компютър е и аз лично го ползвам рядко, но това помага веднага да се отчете задръжката. И на мен ми направи впечатление, че при повторно отваряне като че ли е по - бърза реакцията. Колко - за АSCаre около 10-15s, за Avira малко по - малко.Иначе други (все пак непълни впечатления), които тествах и отваряне на папки с много снимки с висока резолюция, са ОК, направо "дрънкат". Ако предложиш някаква последователност ще опитам около обяд. Поздрави.
Сподели другаде

Да. Comodo Firewall 5.5.195786.1382 с Defense+, съответно Custom /Safe Mode, конфигурация - Proactive Security, AV модула не е инсталиран.

Благодаря ви за включването в темата и желанието да ме насочите.Инструментите, които съм цитирал, са използвани еднократно за проверка преди да открия темата, считам го за редно.Моля обърнете внимание на това , че при само някои програми се усеща разлика във времето за отваряне. Съжителството XP - Comodo - Avira Free - ASCare се представя при мен от години много добре на два почти еднакви компютъра без никакви проблеми.Въпросният хард диск направи проблеми на шестия месец от закупуването , може такъв да ни е бил късмета. Но след "лечение" работеше нормално.Това "само някои програми " ме кара да мисля, че е по скоро софтуерен проблем.По късно ще пусна лог от Autoruns.Поздрави.

Вчера направих инсталация на Windows XP Pro SP 3, пак сложих въпросните 2 програми, защото и аз ги позлвам ....и винаги на всеки комп, на който съм ги слагал има поне 4-5 секунди време за стартиране от двойното кликане в/у иконките, за което съдя, че винаги се отварят по-бавно в сравнение с останалия софтуер.

Затова ще те попитам: Тези програми ASC & Avira си ги отварял преди бързо, а отскоро се бавят или не си обърнал внимание, че винаги има известно забавяне?

Ако искаш направи скен с TDSSKIller - портабъл е ...и отнема секунди.

Сподели другаде

.............................................................

Затова ще те попитам: Тези програми ASC & Avira си ги отварял преди бързо, а отскоро се бавят или не си обърнал внимание, че винаги има известно забавяне?

Ако искаш направи скен с TDSSKIller - портабъл е ...и отнема секунди.

Здравей, mazarin.Според сина ми е от няколко месеца, след като го попитах, за да го свържа евентуално с инсталация на някакъв софт. Но такава неопределеност ме затруднява.Това беше и причината за тестване с горните инструменти в т.ч. и с aswMBR.По-късно ще направя това, което предлагаш, а иначе си прав , но 4s срещу 14s е много нали?

Сподели другаде

.... но 4s срещу 14s е много нали?

Аз съм на старата версия 3.8 на ASC, а ако си на новата със сигурност е по-тежка и по-бавна, тествах я на друг компютър още като беше Beta, отново на XP SP 3 и беше нещо такова, около 10 секунди. Въпреки че зависи скоростта до някаква степен от процесор, от РАМ, все пак 14 s е доста, наистина.

Но ако нищо не откриете с колегите, което да обяснява причината за забавянето ...може една преинсталация да се направи, а вече като "нов" да инсталираш и прецениш дали има промяна. Ако е хардуерен проблема, все тъй ще са нещата, дори и след пре-инстала. Поздрави!

Сподели другаде

Преди малко отворих IE и също забелязах съществено забавяне, от кликването на иконата до зареждане на началната страница 19 сек. За сравнение на другия компютър говорим за 1.5 - 2 сек. Същите настройки, същия IE 8, никакви toolbar-и. Не го бях забелязал, защото не го ползвам.
Сподели другаде

Само един въпрос и повече няма да се меся...с каква цел сте използвали програмата aswMBR..?Доколкото съм чувал за да я използвате трябва да има определени симптоми свързани с MBR..?Или най-малко в комбинация с DDS...за да видите дали има нужда от нея..?

Поздрави.:)

Ицо

п.п. В първия ви пост прочетох че сте използвали и АВЗ...кои стандартни скриптове използвахте за сканирането..?

Сподели другаде