izin Публикувано Юни 21, 2011 Report Share Публикувано Юни 21, 2011 Първо трябва да споделя че до сега никога не съм писал документ на текстообработваща програма, който после ще се принтира.И понеже не знам английски, а прочетох че за да няма промени след принтирането - е добре да се запише файлът като PDF документ - си инсталирах последната версия на програмата на български език.Да обаче два дена вече буксувам, най-вече поради липсата на примери в помощното меню.Опитвам се да напиша нещо като рекламно съобщение(аз и образци за подобен тип "обявления" не открих, но както и да е скалъпих нещо което ме удовлетворява) с различни текстове вътре,адресирано към клиенти, което ще се лепне после на витрина.Вътре има различни абзаци, написани с различни шрифтове, като първите изречения на всеки абзац - въпреки разликата в шрифтовете, трябва да започват на една линия заедно с подзаглавието.След известно ровичкане,предположих че в края на първото изречение на всеки от различните абзаци, трябва да пренасям на нов ред с ентер, за да мога да го отделя от другите, така че после да не го приравнявам двустранно заедно с тях за да не се измести.След като го експортна в PDF, обаче - то все пак се измества.Нямам нерви вече.Сега понеже нямам никакъв опит-съвсем омазах нещата в програмата,защото като пуснах за експортиране един от пробните текстове, долу в десният ъгъл ми изкочи едно прозорче с нарисувана крушка, и като цъкнах на него - мащабът в програмата полудя ,а аз не знам колко беше първоначално - но не беше 100%.После като отворя вече "за печат"-някакси изглежда по-друг начин и шрифтовете са различни-това ще да е от мащаба.От друга страна предполагам че за да изглежда текста на монитора ми точно така както ще е след принтиране-трябва мащабът да е на 100%.Но при 100% и при някакво оразмеряване на текстовата рамка което се опитах да направя - всъщтност на монитора след експортиране в PDF рамката с текста беше с малко по-големи размери от зададените-абе пълна каша. Ето и нещата за които моля да ми напишете как се настройват, и евентуално ако знаете - може да ми дадете линк с примери,видео или текстови уроци: 1-По подразбиране текстът ще се печата на лист А4 с ширина 210мм и височина 297мм.Интересува ме как да се нагласят размерите на празните полета около текстовата рамка, така че да съвпадат с минималните такива на принтера.Искам примерно ако листът ще е във вертикално положение-текстовата рамка да е със ширина 196мм и височина 283 , а празните полета около нея да са по 7мм, така че като се съберат - пак да се получи 210/297.Искам празните полета около рамката да са по 7мм., защото някъде прочетох че принтерите печатат минимално с 5-6 мм отстояние.Не знам обаче на такова отстояние трябва да се постави листът, или може за по-сигурно да се опре плътно.Защото ако се опре плътно - може да стане така че отстоянието от ляво и от дясно да е 2х7мм., а от дясно текстовата рамка да опре в листа и даже да излезе от него. 2-Интересува ме как да се направи така че при експортиране в PDF,на монитора да се покаже лист с размери на текстовата рамка и отстояния от нея до ръба на листа точно каквито ги описах по-горе.Това изпълнимо ли е ,или не и зависили от евентуалните настройки на монитора,защото пробвах да направя нещо такова,но като наложих листа върху монитора-се оказа че е по-малък и съответно зададената рамка не беше 196,ами беше колкото листа т.е 210мм?! 3-Ще съм благодарен, ако някой сподели и как точно да направя PDF документ, в който да има рамка по която след изпринтване ще се реже.Тази рамка искам да я разделя с една линия.На нея от лявата част на тази линия да искам да има снимка с максималната възможна резолюция,а на дясно от нея текст.Разбира се височината на рамката се определя от височината на снимката и ме интересува как точно да направя така че каквато и снимка да слагам в тази рамка на ляво от разделителната линия - тя да не излиза отрязана а да е винаги с един и същ размер независимо от нейната резолюция.Предполагам първо с някаква програма за обработка на снимки да направя всички снимки независимо от резолюцията си да са с еднакъв размер.Ако можете да ми дадете пример с irfanview , понеже е на български - ще съм ви благодарен. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
izin Публикувано Юни 21, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 21, 2011 P.S.Между другото инсталирах си и http://softvisia.com/download.php?view.1684 ,но така и не разбрах как да я пусна на български. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Юни 22, 2011 Report Share Публикувано Юни 22, 2011 Според мен, с тези изисквания ще затрудниш дори и най-скъпите програми за текстообработка. Не съм специалист, дори избягвам да ги ползвам, но мога да тидам следните препоръки: - когато се готвиш да принтираш, винаги ползвай опцията "print preview", ако е достъпна. Тя дава изглед на страницата, както ще бъде принтирана.- PDF е отличен избор, но няма програма, която да направи отличен експорт. Винаги ще има някави труднооправими разлики. Тази опция е правена за обикновени документи, където известни разлики във формата не са от значение. Ако настояваш да ползваш PDF, по-добре се насочи към продуктите на Adobe, като създадеш проекта направо в този формат.- По-добре е да ползваш графичен редактор и формат, например tiff. Тогава обработваш картинка с резолюцията на принтера и знеш как ще излезе, без вариации. Съвременните графични редактори поддържат слоеве. Те позволяват отделните елементи да бъдат пре-подреждани и обработвани по-лесно и независимо един от друг. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
izin Публикувано Юни 22, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 22, 2011 От къде мого да изтегля някой от продуктите на Adobe, които да е преведен на български, и с който мога да направя това което искам? Същият въпрос, но за "графичен редактор и формат, например tiff", и защо irfanview не е подходящ за целта? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
izin Публикувано Юни 22, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 22, 2011 Как се сменя езика на Scribus с български? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юни 22, 2011 Report Share Публикувано Юни 22, 2011 Първо си дай малко почивка и си определи какво точно ще правиш - това, с което си се захванал, е сериозна работа (ако се прави качествено) и изисква време и усилия... по много и от двете. Сега на въпроса.OpenOffice и наследника му LibreOffice не са специализирани пакети за дизайн и предпечат; съответно, с тях ще ти бъде трудно да направиш това, което си замислил. По-подходящи са програмите за работа с графични изображения - GIMP, Inkscape. Правилно си се ориентирал към Scribus, това вече е специализиран софтуер за предпечат и в някои отношения е нещо средно между горните две. Доколкото знам обаче, няма български интерфейс. Посочените до тук прорами са безплатни; има и платени такива (Quark Xpress, Adobe InDesign, Microsoft Publisher), но при положение, че нямаш опит, засега не виждам смисъл да работиш с тях - това, че са платени и имат повече възможности, не ги прави по-лесни за работа. Пишеш за полета на страница и отмествания; настройките за полетата и размерите на хартията най-точно ще ти ги кажат хората, които ще разпечатват документа. Тези измислени 7 см. ги забрави; ами ако се окажат 9 или 10? Има още едно много важно нещо, което (вероятно) се пропуснал да уточниш - в какъв формат да бъде документа, когато го занесеш за печат. Да занесеш текстов документ е най-малкото несериозно, можеш да си имаш доста проблеми при разчитането и разпечатването му. Форматът PDF не е лош вариант, но е добре да се поинтересуваш за останалите възможности - може би в случая ще бъде по-подходящ някакъв растерен или векторен формат (със съответните цветови профили) или PostScript. Накратко - свържи се с хората, които ще отпечатват документа, за да уточниш формата на документа и полетата. Едва след това ще търсиш подходящ софтуер, който да работи със съответния формат. Това за рамката и линията в документа не го разбрах (можеш да нарисуваш някаква скица в Paint и да я покажеш), но за резолюцията на снимките - отново ще трябва да питаш в печатницата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
izin Публикувано Юни 22, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 22, 2011 Почивка си дадох докато вечерях.Успокоих се малко, но времето ме притиска, а съм абсолютно начинаещ, който при това не вдява почти-нищо от английски.Единственият плюс ми е упоритостта, но за съжаление наистина всяко забавяне вече ми се отразява фатално и ми коства загуба на много пари.Относно Scribus, ориентирах се към него само защото прочетох че е преведена на 25 езика, сред които е и българският.Даже помощникът за инсталиране му е на български, но след инсталацията програмата си тръгва на английски и не открих от къде се сменя езика.Сега за втората ми задача OpenOffice можи и да не е подходяща програма-не знам ,не съм пробвал,но за първата - създаването на текстов документ за принтиране с рекламна цел, мисля че ще се справи.Въпросът с разстоянията от края на листа до текстовата рамка и съответният формат на листа, мисля че открих как да го реша,но ще трябва да го изпробвам.Обяснен е в помощното меню, в раздел "Указател", като се цъкне на "бели полета в страници".Там въпросните 7мм(не 7см.)по подразбиране са зададени 2см.Аз ще ги променя, защото четох някъде че минималното разстояние което изискват принтерите е 5-6мм, а аз слагам 7 за всеки случай.Все пак ще питам в някой ксерокс. Колкото до втората задача - за нея ми трябва нещо като етикети с еднаква форма, които са разделени на две равни половини.В лявата половина имат снимки,а в дясната текст, който ми се иска аз да оформя.За всеки един от етикетите снимката в дясната половина и текстът в лявата са различни, но иначе етикетите трябва да са с еднакви размери.Какви точно,вече зависи от формата с който в една фирма мернах да правят такива-самозалепващи се(принтят ги на самозалепващо фолио, с различни малка формати за етикет).Ще трябва да вида коя бише фирмата и да питам, но иначе услугата беше много евтина.Остава въпросът само как да нагодя различни снимки с различни резолюции към размерите които ще са необходими, но това по-нататък ще го мисля.Или ще го правя аз с преведена на български програма за обработка на снимки(irfanview-?!) , или ще потърся помощ. Когато се науча, планирам вече да оформям рекламни брошурки със свободно комбиниран текст и снимки, но това вече за сега ми се вижда сложно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
izin Публикувано Юни 23, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 23, 2011 Благодаря на всички отзовали се.Понеже бях ужасно закъснял, пуснах темата на още две места.На едното никой не отговори, а на другото се получи развитие, което за сега ме удовлетворява, защото изпълних първата задача която си бях поставил и резултатът ме удовлетворява. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост