Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте всички.

Имам един проблем с лаптопа ми и ще бъда много благодарен, ако получа някакви идеи.

Изгоря зарядното на лаптопа. Понеже беше сравнително старо (около 3 години) реших, че му е дошло времето и купих ново. Но за 30 мин. работа и то изгоря.

Нека за момента приемем, че в ел.инсталацията няма проблем, а има в лаптопа.

Ще се опитам да дам някои подробности, които може да улеснят диагностиката.

1. първото зарядно не беше оригинално, мощността му беше 110 или 120 В

2. новото, което купих, беше оригинално със стандартната за този лаптоп мощност 90В

3. много бързо новото зарядно загря до висока температура. Направо беше горещо на пипане. Правейки сравнение с други лаптопи-с пъти по-горещо, определено не е нормално.

4. забелязах, че лаптопът беше станал много шумен в последно време, като че и двата вентилатора работеха постоянно на максимална скорост

5. отворих и почистих прахта от вътрешността (след като изгоря и второто зарядно, т.е. лаптопът не е пускан след чистенето). Беше много мръсно и прашно, особено на вентилаторите. Там се бяха събрали големи масури прах.

6. батерията е стара-на 8 години. Пиша го, защото получих идея, че проблемът може да е от нея. И да пробвам без батерия. Защо, как батерията може да е проблем-не ми е ясно.

Сега се чудя какво да правя. Междувременно си купих нов компютър, но не ми се иска да хвърлям този. Той е добър за масово използваните неща-интернет, филми, обикновени програми и т.н. Иска ми се го запазя като резервен.

В крайна сметка чудя дали да купя ново зарядно и да пробвам без батерия и на вече почистен лаптоп. Но едно ново зарядно е 80-100лв( лаптопа е Самсунг и за тях са по толкова), а не знам дали въобще нещата, които съм направил имат нещо общо с проблема или той трябва да се търси като технически проблем в самия лаптоп.

Така че въпросът ми е:от какво може да изгори зарядното на лаптоп?

Надявам се да получа някакви идеи.

Благодаря.

Сподели другаде

Второто зарядно, което си сложил, не е било достатъчно мощно. Можел си да се досетиш, че ще изгори, щом грее толкова. Не можеш да разчиташ на етикетът за тези неща, винаги трябва да се подсигуриш до известна степен, особено щом и оригиналното е заминало.

Добре е да тестваш лаптопът, ако можеш. Не е рядкост, след подобни проблеми, да има развалени части. Въпреки, че това се случва предимно с PC-тата.

Вентилаторите сигурно ще се оправят, ако подмениш термопастата. Нова термопаста прави чудеса.

Впрочем, по-правилно е да се казва захранване, вместо зарядно.

Сподели другаде

Всъщност оригиналното си замина за кратко време. Винаги е възможно етикетът да е само за парлама, но все ми се струва, че има някакъв проблем, поради който първо е изгоряло едното зарядно (макар и малко по-мощно от предписаното) и веднага след него-другото, оригиналното.

Все пак нали за това са техническите данни, да е ясно кое за какво е. Друго-беше отдавна, но по-скоро мога да кажа, че първото изгоряло зарядно се нагряваше твърде много малко преди да изгори.

Но въпросът е от друга гледна точка-от какво може да изгори едно зарядно? Или-защо може да започне да се нагрява едно зарядно повече от нормалното?

Сподели другаде

Но въпросът е от друга гледна точка-от какво може да изгори едно зарядно? Или-защо може да започне да се нагрява едно зарядно повече от нормалното?

Със сигурност е от претоварване. Щом казваш, че оригиналното е заминало толкова бързо (даже две), сигурно има проблем в някоя част, която черпи повече ток, отколкото е предвидено.

Можеш да махнеш батерията, това е добър тест. Повечето лаптопи могат да работят без нея, а които не искат, просто не тръгват. Също можеш да провериш дали капъкът, ако там е прекалено топло, може би има проблем свързан с подсветката. За всичко останало, трябва да разглобиш машината.

Сподели другаде

90 % съм сигурен, че проблема е в старата батерия. Най-вероятно няколко клетки в нея дават "накъсо", протича по-голям ток през зарядното (от което и загрява много) и изгаря.

Ако вземеш ново зарядно, в никакъв случай не го включвай с батерията на лаптопа.

Махни батерията включи лаптопа и следи с пипане температурата на зарядното. Ако започне да загрява бързо, изключи го, за да не изгори, като предишните две.

Сподели другаде