qbasix Публикувано Май 31, 2011 Report Share Публикувано Май 31, 2011 Проблема ми е следния: Инсталирам си Windows XP sp2 or [ sp3 (relised march 2011) ] работи известно време от порядъка на 1 седмица като през това време адски мн "цепи" компютъра и идва момент в който старирам компа започва да зарежда Windows и бам рестарт не ме допуска нито до Save Mode никаде. И естествено аз преинсталирай На другия ден пак върви на кино Windowsa.Мислих да не е някоя "гадина" (вирус) но достигнах до обеждение, че не е сканирах го със сумати антивирусни продукти като се почне от Maware bytes та стигнем до Kaspersky Internet security full version. Някой може ли да ми каже какво да правя аз вече блокирах Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юни 1, 2011 Report Share Публикувано Юни 1, 2011 Тествай компонентите на системата за евентуални проблеми, провери и напреженията и температурите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
qbasix Публикувано Юни 1, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 1, 2011 Ем уж сичко е нормално или софтуера който ползвам греши. ПРепоръчай ми някои софтуер с който да проверя Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юни 1, 2011 Report Share Публикувано Юни 1, 2011 Виж тази тема. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
qbasix Публикувано Юни 2, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 2, 2011 Тествай компонентите на системата за евентуални проблеми Извинявам се за тъпия въпрос но как мога най-ефективно да го направя това ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юни 2, 2011 Report Share Публикувано Юни 2, 2011 Кажи какви са компонентите - дъно, процесор, видео карта, твърд диск... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
qbasix Публикувано Юни 2, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 2, 2011 Processor: Intel® Celeron® CPU 1.7 GhzNEtwork Adapter: Realtec RTL8139HDD: Maxtor 6E030L0 (с 2 такива сам)Video Cart: Nvidia GeForce MX440 with AGP8XRAM: 256 MbДъното не го знам знам, че е QDI нещо ам точен модел незнам Както и да погледнеш стара машина :( Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юни 2, 2011 Report Share Публикувано Юни 2, 2011 Първо - проверка на напреженията и температурите. Тези два Maxtor-а си греят, виж температурата им да не е по-висока от 40*С.Как точно са свързани тези дискове, надявам се не си ги свързал с един кабел и двата.След това - тест с GoldMemory, нека напарви поне два пълни (не Quick) теста (за една нощ все ще направи поне два теста).След това - тест на дисковете - на сайта на Maxtor има софтуер за целта; MHDD също ще ти свърши работа... гледай да не си заличиш информацията.Накрая, вече под Windows, след като си инсталирал драйверите - тест с S&M при максимално натоварване и наблюдавай напреженията и температурите на компонентите.Можеш да пуснеш по един тест с HD Tune на дисковете, в случай, че драйверите създават проблеми.За видеото GL Excess ще ти свърши работа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
qbasix Публикувано Юни 2, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 2, 2011 Добре ще направя всичко и ще пратя доклад но доколкото знам хардисковете ми дигат повече от 40 градуса преди месец ги гледах Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Юни 2, 2011 Report Share Публикувано Юни 2, 2011 40 градуса според мен не са чак толкова страшни(аз бих сложил "границата" на 42-43 - така или иначе няма точно изискване), но не е лошо да сложиш един вентилатор отпред - ако не си го направил вече... Между другото струва ми се че е по-информативно в подобни случаи да се съобщава разликата между стайната температура и тази на съответният компонент. Например при мен най-топлият диск е 37 градуса, а в стаята е малко над 26 т.е. около 10 градуса разлика. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
qbasix Публикувано Юни 3, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 3, 2011 Ето резултатите: "Как точно са свързани тези дискове, надявам се не си ги свързал с един кабел и двата."-В момента съм изключил единия Maxtor Но другите 2 са включени с един кабел за захранване тои е един от него излизат 2 "букси " иначе и Maxtorite така връзвам. А когато включа и 3те харда на единия Maxtor му се пада отделен кабел засметка на др 2 който са с един. GoldMemory не отчете никакви проблеми и на 2та тестаMHDD също не трепна за проблемиHD Tune сканирах по 2 пъти не отчете никакви проблеми, но качи температурите на 50 градуса даже единия Maxtor на 55 и HD Tune каза че е Critical.GL Excess не му разбирам мн мн затова ви давам скииншот от него: Забележка: GL Excess повреме на тестовете ми рестартираше компютъра ! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 3, 2011 Report Share Публикувано Юни 3, 2011 Това "critical" е от подпрозорец Health? Ако да, тогава положението не е добро и твърдият диск по всяка вероятност си "заминава". Бих ти препоръчал да си запазиш всякаква ценна информация от него, докато не е издъхнал напълно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юни 3, 2011 Report Share Публикувано Юни 3, 2011 -В момента съм изключил единия Maxtor Но другите 2 са включени с един кабел за захранване тои е един от него излизат 2 "букси " иначе и Maxtorite така връзвам. А когато включа и 3те харда на единия Maxtor му се пада отделен кабел засметка на др 2 който са с един.Повече ме интересуваше кабелите за данни как са свързани... няма да е лошо да кажеш и как са настроени дисковете - Primary/Secondary, Master/Slave. GL Excess не му разбирам мн мн затова ви давам скииншот от него: Забележка: GL Excess повреме на тестовете ми рестартираше компютъра !Стартираш SpeedFan и го настройваш да прави log някъде (може и друг софтуер за наблюдение да използваш). Стартираш GL Excess и след поредния рестарт гледаш данните в log файла. Така ще видиш кой компонент прегрява. Подозирам, че е видеокартата. Да не би да ти е включено автоматичното рестартиране след "син екран"? Провери настройката Automatic Restart on System Failure. Правил ли си тест с CPU Burn-in или S&M, какви са резултатите? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
qbasix Публикувано Юни 4, 2011 Author Report Share Публикувано Юни 4, 2011 Хора възникна друг проблем като си работи компа и изведнъж се слуша едно като забързване на хардиска и "свищене" и компа тотално забива и после хуби хардиска от BIOS го отчита но само 8 ГБ а тои е 40 като го оставя да почине с около час пак се появява. "Повече ме интересуваше кабелите за данни как са свързани... няма да е лошо да кажеш и как са настроени дисковете - Primary/Secondary, Master/Slave."- Този който носи Windows-a Maxtor-a е Master другия е Slave свързани са с един кабел на които пише Master а на дригия краи Slave така сам ги включил и към хардовете. "Стартираш SpeedFan и го настройваш да прави log някъде" - давам скриин "Стартираш GL Excess и след поредния рестарт гледаш данните в log файла. Така ще видиш кой компонент прегрява. Подозирам, че е видеокартата. Да не би да ти е включено автоматичното рестартиране след "син екран"?"- На GL Excess не му разбирам много как да го направя това :( а за автоматичното рестартиране да включено е но не показва син екран преди рестарта а дирекно се рестарира Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юни 4, 2011 Report Share Публикувано Юни 4, 2011 Хора възникна друг проблем като си работи компа и изведнъж се слуша едно като забързване на хардиска и "свищене" и компа тотално забива и после хуби хардиска от BIOS го отчита но само 8 ГБ а тои е 40 като го оставя да почине с около час пак се появява.Другия диск отчита ли се коректно през това време? Може проблема да е в дъното, но е много по-вероятно твърдия диск да е за смяна. - Този който носи Windows-a Maxtor-a е Master другия е Slave свързани са с един кабел на които пише Master а на дригия краи Slave така сам ги включил и към хардовете.Добре е всеки твърд диск да е свързан с отделен кабел към дъното. Покажи по един screenshot от разделите Readings и S.M.A.R.T. На GL Excess не му разбирам много как да го направя това :( а за автоматичното рестартиране да включено е но не показва син екран преди рестарта а дирекно се рестарираНяма нищо за разбиране, просто го оставяш да работи и да товари видео картата. Изключи опцията за автоматичното рестартиране, да видим дали ще покаже син екран и какво ще пише на него (запиши си кода на грешката). Ако изпише проблем с драйверите на nVidia, няма смисъл да пишеш кода... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост