stanilabg Публикувано Май 16, 2011 Report Share Публикувано Май 16, 2011 От едно известно време почти всички контакти които имам в пощата си, ми се оплакват, че получават мейли от мен съдържащи различни връзки. Някои от връзките са тези:http://puqyfexesy.chat.ru/pinoly.html и http://pastehtml.com/view/1ei4wtc.html Никога не съм посещавал дадените адреси, нито пък съм пращал мейл на когото и да е, с подобно съдържание. Интересното е, че аз самия получавам подобни мейли, като изпращач е посочен моя и-мейл адрес. Т.е. получавам сам от себе си.Сканирал съм с Malwarebytes Anty-Malware и SUPERAntiSpyware Free. Изглежда всичко наред.mbam-log-2011-05-16 (11-36-34).txtSUPERAntiSpyware Scan Log - 05-16-2011 - 11-09-45.txt Имам инсталирана Comodo Internet Security. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост newnickname Публикувано Май 16, 2011 Report Share Публикувано Май 16, 2011 Аз бих пробвал с Dr Web Cure It! ... и бих си сменил паролата на пощата Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Май 16, 2011 Report Share Публикувано Май 16, 2011 Виж тази тема.Накратко - някой изпраща писма от твое име, използвайки "външен" сървър.Не съм запознат с пощата на Yahoo!, но сигурно има опция за преглед на подробностите за писмото - изпращач, път на доставка и т. н. т. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Май 16, 2011 Author Report Share Публикувано Май 16, 2011 (Редактиран) За съжаление аз трия когато ми пристигне такъв мейл. Снимката по долу е на мейл, който ми препрати жената - тя го е получила от "мен". Прикрил съм адресите (моя и нейния) - предполагам не са важни за разрешаването на проблема. Друга информация освен тази не мога да намеря. Надявам се да е достатъчна.Какво ще рече "външен" сървър? Какво трябва да се направи за да се избегнат такива нежелани писма? Добавено: сменил съм паролата, но това не ме успокоява. Редактиран Май 16, 2011 от stanilabg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Май 16, 2011 Report Share Публикувано Май 16, 2011 Какво ще рече "външен" сървър?Сървър, който не е (в случая) нито на Yahoo!, нито на пощата на изпращача. Има много сайтове за изпращане на анонимен e-mail, като за адрес на изпращач можеш да въведеш каквото си поискаш. Отделно от това е възможно изпращача да е "проникнал" в недобре защитен пощенски сървър и да "спами" от там... Какво трябва да се направи за да се избегнат такива нежелани писма?От "спам"-а няма спасение, единствено можеш да внимаваш къде си въвеждаш адреса на електронната поща. Някои сайтове, които изискват e-mail при регистрация, предупреждават, че могат да предоставят данните ти на трети лица. В кого ще попадне адреса ти след това не се знае. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Май 16, 2011 Author Report Share Публикувано Май 16, 2011 Сървър, който не е (в случая) нито на Yahoo!, нито на пощата на изпращача. Има много сайтове за изпращане на анонимен e-mail, като за адрес на изпращач можеш да въведеш каквото си поискаш. Отделно от това е възможно изпращача да е "проникнал" в недобре защитен пощенски сървър и да "спами" от там...Значи не може да се блокира дадения сървър?В настройките на пощата в меню "Спам" има възможност да се добавят адреси. Или това се отнася за адреси от които да не получавам? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Май 16, 2011 Report Share Публикувано Май 16, 2011 Сървъра едва ли ще можеш да блокираш; освен това, какво ти гарантира, че този, който изпраща писмата, няма да използва друг сървър? В повечето случаи изпращането е напълно автоматично - има много програми, които "обхождат" Интернет пространството и "събират" e-mail адреси (сега може да се досетиш защо в някои сайтове e-mail-а е "изписан" във вид на картинка и не може да се копира като текст). По този начин се създават списъци с адреси, които да бъдат "атакувани" - спам, опити за взлом и т. н. т. Да, в настройките на пощата можеш да "блокираш" писмата от определен изпращач... което няма да попречи да започнеш да ги получаваш от друг. Един малък трик понякога върши работа: не отговаряш на писмото, не щракваш на връзките вътре, не търсиш начин да се "отпишеш" от получаването на писма от този изпращач (идеалният вариант е да не отваряш изобщо писмото). Повечето програми (и спамъри) обикновено правят проверка дали e-mail-а, с който работят е активен (дали се използва). Обикновено първите няколко писма, изпратени към даден e-mail съдържат някакви реклами с връзка за "отписване" от тях. Щраквайки на връзката, на практика потвърждаваш, че този e-mail е активен и го ползваш... което в общия случай ще ти осигури повече спам. Има и случаи, при които самото отваряне на писмото и показването му в браузъра задейства код, който уведомява изпращача, че e-mail-а е активен. Решението е да не отваряш писма от непознати изпращачи и писма с очевидно "фалшив" изпращач и/или заглавие, а когато получиш такова писмо - да го изтриеш. Ако продължаваш да получаваш писма от този изпращач и това се превръща в проблем (примерно по 100 - 200 писма на ден), можеш (повечето пощи имат тази възможност) да си направиш филтър или правило, което да трие автоматично тези писма или да ги мести в някоя папка. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
nikikom Публикувано Май 16, 2011 Report Share Публикувано Май 16, 2011 Здравей. Не че мога да анализирам email header, но интересното или това което прави впечатление е, че IP-то от реда Received: from подчертан с червено не отговаря на домейн името.Редовете Received: from показват от къде е минал email-а. Трябва да се знае, че спамера може да добавя и подправя тези редове. http://store.picbg.net/pubpic/F9/43/2903665f7629f943.JPG Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Май 17, 2011 Author Report Share Публикувано Май 17, 2011 Да, в настройките на пощата можеш да "блокираш" писмата от определен изпращач... което няма да попречи да започнеш да ги получаваш от друг.Кой е адреса в дадената по горе снимка? Един малък трик понякога върши работа: не отговаряш на писмото, не щракваш на връзките вътре, не търсиш начин да се "отпишеш" от получаването на писма от този изпращач (идеалният вариант е да не отваряш изобщо писмото).Никога не съм кликал на връзките, камо ли да отписвам. Отварял съм веднъж в началото и сега за да видя информация за писмото. Иначе автоматично ги трия. Повече ме притеснява факта, че други получават от мен и си мислят разни неща. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
nikikom Публикувано Май 17, 2011 Report Share Публикувано Май 17, 2011 Кой е адреса в дадената по горе снимка?http://store.picbg.net/pubpic/A9/84/ab7de603b491a984.JPGКакто ти писах адреса може да е на подателя, но може и да не (безжична точка). Тези редове се маниполират. Смени си паролата. Може да погледнеш и в историята на пощата, дали някой не е достъпвал без ти да знаеш. Проблема не е при теб, така че и да сканираш с каквито и да е програми, едва ли ще решиш проблема.Ползвай Gmail Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Май 17, 2011 Author Report Share Публикувано Май 17, 2011 Сменил съм паролата. Не намирам къде се намира историята на пощата. Явно не съм се изразил правилно - това което си дал е IP адрес. Мен ме интересуваше и-мейл адреса, за да го блокирам (до колкото може да се блокира). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
nikikom Публикувано Май 18, 2011 Report Share Публикувано Май 18, 2011 Явно не съм се изразил правилно - това което си дал е IP адрес. Мен ме интересуваше и-мейл адреса, за да го блокирам (до колкото може да се блокира). Ти си отговорил От едно известно време почти всички контакти които имам в пощата си, ми се оплакват, че получават мейли от мен ...Интересното е, че аз самия получавам подобни мейли, като изпращач е посочен моя и-мейл адрес.Спамера прави това за да не можеш да добавиш адреса в черен списък, как точно го прави не знам. IP-то от което е пратено писмото е 195.9828.126Това IP също може да не е негово. Може да седи в кафене и да бълва спам, след това си тръгва. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Май 20, 2011 Author Report Share Публикувано Май 20, 2011 IP-то от което е пратено писмото е 195.9828.126Всъщност това би трябвало да е адреса на жената, защото по горната снимка е от мейл препратен ми от нея. Казвам, че би трябвало, защото в сайт за проследяване на IP адреси показва съвсем друг град (държавата е същата, доставчика също, но града различен). Интересното е, че когато тя от работата отвори някоя от тези сайтове (за проследяване) и показва точно този IP адрес (195.98.28.126), а тя казва, че нейния е съвсем различен. До колко може да се вярва на такива сайтове е друг въпрос. Иначе това е детайлната информация за писмото, което е получила жената от мен. Адреса 180.75.132.216 го дават, че е от Куала Лампур. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
nikikom Публикувано Май 20, 2011 Report Share Публикувано Май 20, 2011 IP-то 180.75.132.216 присъства в някои черни списъци.http://whatismyipaddress.com/blacklist-check http://store.picbg.net/pubpic/54/D5/7d9b8a74b2b854d5.JPG ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- This IP has been observed attempting to crack passwords on various Freemail webmail installations. Once a password is successfully cracked, most of these IPs have been observed sending spam through the webmail servers. The infection is probably a "connect-back proxy" similar to Bagle (aka Bagle-CB) that establishes frequent connections to a command and control server and utilizes this connection to get instructions - password cracking, DDOS and spamming. http://store.picbg.net/pubpic/6A/2C/4a593e1983d26a2c.JPG Въведи IP-то и натисни Blacklists CheckПосле на детайли за повече подробности http://www.mxtoolbox.com/blacklists.aspx Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Май 20, 2011 Author Report Share Публикувано Май 20, 2011 Благодаря за пояснението. Откакто смених паролата никой не се е оплаквал, че съм му пращал спам. Да видим докога. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост