marrto91 Публикувано Май 11, 2011 Report Share Публикувано Май 11, 2011 може ли да зареждам лаптоп с 8 волтана входната врата звънецът имам предвид мисля ,че е 8волта така пише на звънеца или нещо друго да зареждам gsm , зарядно за батерии и т.н. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Май 11, 2011 Report Share Публикувано Май 11, 2011 Не. Има начини, но практически няма никакъв смисъл. Все пак внимавай, като пипаш по звънеца. Първо провери с мултицет (мултимер) какво е напрежението вътре, понеже кой знае как е вързан. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Май 11, 2011 Report Share Публикувано Май 11, 2011 Недей го прави. Лесно мога да предположа, че звънецът се захранва с променлив ток, който ще повреди всеки един от пожеланите уреди. Принципно е хубаво че ти се експериментира. Все пак недей да жертваш скъпи пособия. Има доста книжки, които можеш да намериш в нета, ако ти се занимава. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Май 11, 2011 Report Share Публикувано Май 11, 2011 Това, че е променливо напрежението не значи, че не може да се изправи с Грец и да се изглади с филтър, но пак казвам, че практически няма смисъл да си правиш експерименти пък и за да се реализира нещо подобно трябва да имаш солидни знания не само как се запоява и що е то схема Грец, но и как се изчисляват коефициенти на пулсации и още дузина важни параметъра. Ако толкова ти се запоява и играе с поялника виж ето този сайт. Там има интересни схеми с не много елементи. Ако решиш да правиш нещо то ще трябва да имаш и универсална платка, на която да разположиш елементите. Освен това ти трябват и още:- поялник 60 w., но това е въпрос на избор и усет- тинол- помпичка за изсмукване на тинола- нишадър за чистене на човката на поялника- пинцети, че като се нагреят елементите при запояването и се държат трудно- клещи резачки и клещи с дълги раменаОбщо взето на първо време е това, но в процеса на запояване изникват и още неща и удобства. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
marrto91 Публикувано Май 11, 2011 Author Report Share Публикувано Май 11, 2011 as9993 евала човек много ги разбираш като си купя поялник ще те питам някои работи. Пробвах един стар gsm не тръгва да зарежда Пробвах и една крушка не святка искри излизат отстраниПробвах и един вентилатор от комп завъртя то и с 5волта пак ще стане usb входовете значи лаптопа няма да го пробваминаче ако го вържа към звънеца с 8волта ще зареждали на адаптера пише 19v Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Май 12, 2011 Report Share Публикувано Май 12, 2011 Не може да заредиш GSM с това напрежение. Все пак батериите масово работят с около 3.6 v., а ти подаваш 8. Освен това трябва да е право, а най-вероятно това на звънеца е променливо. Интересно ми е как така е изкарвала искри крушката, като това напрежение не е достатъчно да я нагрее, че да светне. Да не би да си дал на късо кабелчетата и за това да са прехвърчали искри? Надявам се знаеш как се свързва крушка? Прикачвам снимка на най-обикновена крушка, като с червено съм отбелязал местата, където трябва да свържеш единия и другия кабел. Отново ти казвам да провериш с мултицет напрежението и да не пипаш толкова смело без да си замерил. Както има един лаф- хората занимаващи се с електричество обикновено правят по една грешка в живота си. И ако позволиш един съвет от мен- винаги мери с фазомер и/или мултицет и не се доверявай на това, което пише на уредите. На звънеца може да пише 8 v., но кой знае кой гаражен майстор е пипал и какво е правил. И по последния ти въпрос- не няма да зарежда батерията на лаптопа по простата причина, че на адаптера си пише in 230 v. 50Hz. out 19 v. DC., а ти подаваш на входа 8 v. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
marrto91 Публикувано Май 14, 2011 Author Report Share Публикувано Май 14, 2011 Все пак батериите масово работят с около 3.6 v., а ти подаваш 8. е нали поддавам повече 8 волта защо неможе да се зарежда ? точно там допирам жичките и излизат искри трябва да си купq един мултицет нямам Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
eleena Публикувано Май 14, 2011 Report Share Публикувано Май 14, 2011 Вместода питаш елементарни въпроси, по- добре вземи някой учебник и си систематизирай знанията- видно е, че хич ги няма при теб по отношение на електрониката и в най- скоро време ще повреждаш нещо ако продължиш така.Ами по твойта логика му пусни 220 в.- пак е повече от 3.6 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
jelio_jelev Публикувано Май 16, 2011 Report Share Публикувано Май 16, 2011 Значи много любопитно ми стана първо какъв е смисъла да ползваш звънеца за изброените операции които искаш да направиш, второ кой ще стои да натиска бутона на звънеца, защото само при натиснат бутон ще имаш напрежение. , трето за какво напрежение е крушката която си пробвал, защото 8 волтова крушка няма. А и както колегите са споменали напрежението е променливо и в този му вид никаква работа няма да ти свърши. А дори и да го изправиш звънчевия трансформатор е с малка мощност и също никаква работа няма да ти свърши. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paro Публикувано Май 16, 2011 Report Share Публикувано Май 16, 2011 marrto91, много ми се иска да ти кажа: "Виж к'во, пич, пробвай, пък то ще си покаже, к'во пък толкова, един лаптоп, ако не стане с него, пробвай с gsm, айде сега, голяма работа. Важни са резултатите от експеримента". Но дето се вика, сърце не ми дава, само ще похабиш техниката. Пък и ще уроним престижа на форума. Колегите са ти дали умни съвети. Преди да започнеш да правиш нещо, запитай се какъв е смисълът от него. Има книги, дори и в интернет, чети, там е спасението, като гледам доста уроци от физиката си пропуснал, гледай да наваксаш, че ще ти трябват тези знания, младо момче си. Недей да се учиш от твоите грешки, най-добре е да се учиш от грешките на другите. Ако трябва да отговоря на въпроса ти, то отговорът е: КАТЕГОРИЧНО - НЕ! Айде, умната и да четеш! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
marrto91 Публикувано Май 17, 2011 Author Report Share Публикувано Май 17, 2011 да не съм разбирач но и не съм учен някои неща са се открили именно от експерименти дори и самите техници немогат да си обяснят как е станало така така ,че аз барам и развалям и не ми пука за техниката важното е ,че съм го сторил Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Май 17, 2011 Report Share Публикувано Май 17, 2011 Ами не си съвсем прав, защото учените могат да повторят и развият своите експерименти. След като изгориш въпросните уреди, няма да научиш нищо. Въпросът със захранванията е доста обширен и му се отделя много място навсякъде. Затова не можем да ти кажем всичко с две думи. Има си и други харектеристики, като мощност, вътрешно съпротивление, подтискане на смущенията, защити и т.н. Но експериментите действително са много, много важни за да развиеш умения, интуиция, както и да усвоиш прочетеното. На мен ми беше доста трудно, докато се ориентрам какво ми трябва и кои книги са подходящи за начинаещи. Ако искаш мога да ти препоръчам някои неща, но само ако ти се занимава. Имай в предвид, че ще отидат към 100 лв за пособия. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
VIS Публикувано Май 17, 2011 Report Share Публикувано Май 17, 2011 Ами не си съвсем прав, защото учените могат да повторят и развият своите експерименти. След като изгориш въпросните уреди, няма да научиш нищо. Въпросът със захранванията е доста обширен и му се отделя много място навсякъде. Затова не можем да ти кажем всичко с две думи. Има си и други харектеристики, като мощност, вътрешно съпротивление, подтискане на смущенията, защити и т.н. Но експериментите действително са много, много важни за да развиеш умения, интуиция, както и да усвоиш прочетеното. На мен ми беше доста трудно, докато се ориентрам какво ми трябва и кои книги са подходящи за начинаещи. Ако искаш мога да ти препоръчам някои неща, но само ако ти се занимава. Имай в предвид, че ще отидат към 100 лв за пособия.Препоръчай, и аз съм заинтересован. Бих дал след време някой лев като съм свободен да понауча нещо.До човека с опитите - и аз не разбирам почти нищо от нещата с тока и напреженията, но и аз съм изгарял малки неща, с ясната представа за проба и че това което ще тествам не е скъпо, защото в днешно време не можеш да кажеш "какво толкова, че ще изгоря лаптоп за 1000лв". Мислил ли си как са изкарани тези пари ?Взимаш светодиоди и някакви други елементи и си тествай на воля. Ето ти пример: ти тежиш 60кг, упорит си и от някаква машинка ти пускат в ръцете тежест 70-80 КГ, с много затруднения и мъка успяваш да ги задържиш в ръцете си. Обаче представи си ако ти сложат в ръцете нещо, което тежи 700-800 КГ и ти го хванеш и изведнъж го отпуснат, ти буквално го изпускаш, падаш или се счупваш. Тъп пример, но е нещо подобно. Не можеш да подадеш на някакъв уред, който има специално зарядно за него с точно определено напрежение, ти да му сложиш много повече. Просто ще изпуши, ако няма защити. А честно казано за един лаптоп защитата е и в самото зарядно, тъй че ако пуснеш на входа му повече напрежение не знам дали няма да трябва да се разделиш с него. Играта с тези неща е много опасна. Каквото и да правиш винаги изключвай напрежението преди да пипаш някъде, не можеш да знаеш дали в даден момент няма нещо да се повреди и да си останеш на място. Хората по горе са много прави. Ако вземеш първо да прочетеш някои прости неща от физиката, някои книжки за захранвания, токове, напрежения ще видиш че работата е доооооооста дебела. Експериментите са добри като практика, но когато знаеш какво поне можеш да очакваш и ще знаеш как да разбереш след пробата какво е станало. В твоя случай, нещо изгоряло - защо ? - ми пуснал си повече напрежение и то изгоряло, е какво файда, това е ясно. Вземи един светодиод и му пусни 10V, присветка и край, повече няма да го видиш да свети. Недей да жертваш и експериментираш със скъпа техника. Това е от мен по темата Успех с учението, самия материал е доста интересен и има доста хубави неща, които можеш да сътвориш, но четенето е задължително. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Май 18, 2011 Report Share Публикувано Май 18, 2011 Мога да ти препоръчам един учебник по Основи на електротехниката. Ето го.Аз в 9 клас имах предмет ОЕ и учехме по този учебник- добър е, като в началото започва с най-елементарните неща от физиката като обяснението защо електроните се отблъскват, като им подадеш минус и свършва с неща от сорта на скин ефект, преходни процеси във веригите и такива сложнотии. Друг учебник, който е за препоръчване е ето този. В него са дадени всички елементи, които се използват в електрониката, като за всеки има примерни схеми и физичните процеси, които дават обяснение защо става така, а не иначе. Изчетеш ли тези два учебника и най-вече вникнеш ли с разбиране в различните схеми няма да имаш проблеми да кажем да поправиш нещо просто в къщи вместо да викаш майстор, който взима скъпо и прескъпо. Аз лично тези учебници си ги пазя, защото голяма част от нещата, които не ти трябват се забравят с времето, а са перфектни и като справочници. Надявам се да не си помислиш, че като ти препоръчвам такива неща те мисля за глупак или нещо от сорта. Заинтересува ме темата понеже видях един човек, с хъс на откривател, на който му трябва малко суха информация и ще се запали още повече по това невероятно хоби, та защо не и професия. Ако имаш някакви проблеми или въпроси задавай ги тук, пък ние ще помагаме с каквото можем. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
marrto91 Публикувано Май 19, 2011 Author Report Share Публикувано Май 19, 2011 да така е прави сте на мене ми идва като детска игра ама не трябва така да се играе с "ток" опасно е не се знае кво може да стане мерси за учебниците трябва да се чете иначе мани мани искам да питам по лесен въпрос да не правя друга тема може ли да разбера захранването на компа ми колко от мощността си ползва ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост