Jump to content

Изчезна ми новия HDD

caligula

Препоръчан пост

Здравейте,

Наскоро си купих нов HDD-Hitachi-2TB и го инсталирах (NTFS формат) под WinXP, с който бях досега.

Но когато вчера сложих Win7, дискът ми изчезна.

Не се вижда в Computer...

В Device Manager го има но само като модел и драйвери и т.н.

Моля, помагайте!

Сподели другаде

Благодаря за отзива...

Да, вижда се и като се поразтърсих, разбрах, че от там за диск,

който е Foreign Dynamic Disk, мога да му дам Insert Disk.

Има и опция Convert to Basic, която ако приложа обаче, вероятно ще изгубя информацията.

Както и да е, появи се, но всичко това го направих след като инсталирах наново XP,

защото си мислех, че така ще се появи HDD-то, но при новата инсталация

дискът отново беше неактивен. Както и да е, през Disk Management го инсъртнах и се появи.

Предполагам, че и при 7-цата щеше да стане.

Въпросите ми обаче са два:

1. Какво значи Dynamic Disk, защото всички Диск-мениджър програми, които пробвах го характеризират така.

Как е по добре да бъде структурата на 2ТВ диск (32MB кеш 5400speed) - BASIC или DYNAMIC (SIMPLE)?

Кои са предимствата и кои недостатъците?

2. Как е най-правилно да имам XP и 7-а едновременно - на различни физически носители или може и на един

в различни дялове и с някакъв BOOT Loader да си избирам?

А ако е по-добре на различни носители, мога ли да направя някакво BOOT-меню, с което да избирам коя ОС

да се зареди, без да минавам всеки път през приоритетите за HDD в BIOS?

И има ли значение, коя ОС първо ще инсталирам?

Не искам някой да ме убеждава, че няма смисъл от 2-те ОС едновременно - имам си причини да го желая.

Много ще съм благодарен на отговор, защото форума е страхотен и имам пълно доверие на някои от пишещите тук.

Ако сметнете, че темата не е за тук, моля, преместете я където е по-удачно!

Сподели другаде

По втора точка: Няма значение, дали са на един хард диск инсталирани двете операционни с-ми (но на отделни дялове) или на различни хард дискове. Първо инсталирай Windows XP, а после Windows 7. Така той ще ти направи нужният boot loader със съответното меню за избор на опер. с-ма за зареждане. Ще има два реда: Earlier version of Windows ("по-ранна версия на Windows" - това ще е Windows XP) и Windows 7. Ако процедираш обратно, Windows XP ще изтрие информацията за инсталацията на Windows 7 и няма да имаш избор за зареждане (Windows 7 няма да се "вижда"). В такъв случай се прави поправка на Windows 7 с помощта на инсталационния диск на Windows 7. Boot loader ще бъде поправен.
Сподели другаде