Бетонов Публикувано Април 23, 2011 Report Share Публикувано Април 23, 2011 Купих с нов компютър, с 4 ядрен процесор AMD Phenom II X4 Quad 955, 8 МВ кеш. Обаче имам известни притеснения: при първоначално зареждане на системата, температурата на ядрата е в границите 37-38 градуса, като на твърдия диск и дънната платка, температурите са горе-долу същите. След като известно време компютъра поработи, в спокойно състояние, температурите на ядрата се покачват до 42-43 градуса и така си стоят, на дъното става- 39-40 градуса, а на твърдия диск 40 градуса. Снощи при 40 минутно, пълно сканиране на системата с антивирусна програма, температурите на ядрата скочиха до 54-55 градуса. В тази връзка да попитам- тези температури нормални ли са, и изобщо 4 ядрен Феном до каква максимална работна температура е нормално да се нагреят ядрата? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Април 23, 2011 Report Share Публикувано Април 23, 2011 Купих с нов компютър, с 4 ядрен процесор AMD Phenom II X4 Quad 955, 8 МВ кеш. Обаче имам известни притеснения: при първоначално зареждане на системата, температурата на ядрата е в границите 37-38 градуса, като на твърдия диск и дънната платка, температурите са горе-долу същите. След като известно време компютъра поработи, в спокойно състояние, температурите на ядрата се покачват до 42-43 градуса и така си стоят, на дъното става- 39-40 градуса, а на твърдия диск 40 градуса. Снощи при 40 минутно, пълно сканиране на системата с антивирусна програма, температурите на ядрата скочиха до 54-55 градуса. В тази връзка да попитам- тези температури нормални ли са, и изобщо 4 ядрен Феном до каква максимална работна температура е нормално да се нагреят ядрата?62градуса е максималната работна температура на AMD Phenom II X4 Quad 955 според производителя.Ако температурите надвишат 62градуса, щом компютърът е нов, оставете гаранционният сервиз да се оправя.Температурите не ми се виждат много високи, ако говорим за нормално натоварена система. За idle система също са добре.Смятам, че може да бъдат и по-ниски, но не са притеснителни в моите очи. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Бетонов Публикувано Април 23, 2011 Author Report Share Публикувано Април 23, 2011 Благодаря! А колко време трябва да е стартиран "теста за стабилност" на програмата "Еверест", за да се считат за меродавни резултатите? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
NetZombie Публикувано Април 23, 2011 Report Share Публикувано Април 23, 2011 Хм...на мен не ми се виждат много нормални температурите особено тези в нормален работен режим...виж тези температури при висок товар са много добри, но другите на мен лично не ми харесват 40 градуса за мен са много.С какво дъно си?Иначе ако те дразнят тези температури смени му термоконтактната паста с някоя хубава към 20 лв са и виж как ще е.На АМД заводската паста е като пластмаса...и слагат като за световно.Ако е на няколко дни машинката поработи повечко с нея, щото не знам точно колко часа й даваха от АМД за да влезне в режим. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Април 23, 2011 Report Share Публикувано Април 23, 2011 Благодаря! А колко време трябва да е стартиран "теста за стабилност" на програмата "Еверест", за да се считат за меродавни резултатите?6-7 часа би трябвало да покажат евентуални проблеми в охлаждането и стабилността на системата.Трябва да се има в предвид обаче, че сега все още не е толкова топло, колкото лятото. Т.е лятото температурите би били по-високи. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Бетонов Публикувано Април 24, 2011 Author Report Share Публикувано Април 24, 2011 Хм...на мен не ми се виждат много нормални температурите особено тези в нормален работен режим...виж тези температури при висок товар са много добри, но другите на мен лично не ми харесват 40 градуса за мен са много.С какво дъно си?Иначе ако те дразнят тези температури смени му термоконтактната паста с някоя хубава към 20 лв са и виж как ще е.На АМД заводската паста е като пластмаса...и слагат като за световно.Ако е на няколко дни машинката поработи повечко с нея, щото не знам точно колко часа й даваха от АМД за да влезне в режим.Дъното е ASUS M4A77TD.Нещо не ми харесва тая работа....не е добре компютъра! При първо стартиране: ядра- 37 градуса, диск- 37, дъно-36, обороти на вентилатора на процесора- 3400!! След 40 мин. работа в спокойно състояние: ядра- 42 градуса, диск- 39, дъно- 38, обороти на вентилатора на процесора- 4400!! Друго охлаждане нямам...нямало нужда ми казаха, когато ми сглобяваха конфигурацията! Снощи оборотите бяха достигнали до 6000, а температурата до 57-когато пусна някое клипче от youtube, и в същото време компютъра става много шумен...заради високте обороти! Тия от SKY във вторник ще им разкатая фамилията!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
NetZombie Публикувано Април 24, 2011 Report Share Публикувано Април 24, 2011 Eдинствено температурата на дъното мисля, че е добре!На твърдия диск и процесора за мен лично са високи и не нормални.А кой ти каза да вземеш дъно на Асус?!Те отдавна влошиха качеството си.Ако може поискай да ти го сменят са дъно на Гигабит...махай го тоя Асус.Дори и на дъното в момента да му няма нищо знай, че във всеки един момент може да дефектира...особено за Асус говоря!!!Ако ти го сменят скачай от радост, иначе за темпераурите може да не са монтирали охлаждането както трябва и дано да е това.Другата причина за проблема може да е в датчика за температурата на процесора...абе бегай от Асус!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Април 24, 2011 Report Share Публикувано Април 24, 2011 .....За box охладител със заводска термопаста не може да се очаква много. Приех, че температурите, които дава са под натоварване(вторите) За idle и слабо натоварване наистина са височки.На диска температурата е поносима, като вземем в предвид, че друго охлаждане едва ли има, освен вентилатора в захранването и вентилатора на процесора(пестят хората от асемблирането...)За процесора-Ако процесор на десктоп стигне при клипче от YouTube 57градуса, не е добре. Но това вчера не беше го подал автора като информация. Къде са 54 градуса под сравнително натоварване, къде са 57градуса при едно просто клипче...Вероятно са монтирали не съвсем коректно охладителя.п.п Температурните сензори за процесора в този случай са вградени в процесора.п.п Имам до сега 3 дефектни дъна Гигадръв, моля те, просто не ги хвали. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Бетонов Публикувано Април 24, 2011 Author Report Share Публикувано Април 24, 2011 За box охладител със заводска термопаста не може да се очаква много. Приех, че температурите, които дава са под натоварване(вторите) За idle и слабо натоварване наистина са височки.На диска температурата е поносима, като вземем в предвид, че друго охлаждане едва ли има, освен вентилатора в захранването и вентилатора на процесора(пестят хората от асемблирането...)За процесора-Ако процесор на десктоп стигне при клипче от YouTube 57градуса, не е добре. Но това вчера не беше го подал автора като информация. Къде са 54 градуса под сравнително натоварване, къде са 57градуса при едно просто клипче...Вероятно са монтирали не съвсем коректно охладителя.п.п Температурните сензори за процесора в този случай са вградени в процесора.п.п Имам до сега 3 дефектни дъна Гигадръв, моля те, просто не ги хвали.С малкия, половин час играхме игрички в интернет: ядра се държат в рамките 45-46 градуса, като максимум бяха ударили 49, твърдия диск държи 40, дъното също се държи на 40, видеото удари 45-46 градуса, оборотите на вентилатора на процесора стигнаха почти 5800, като имам чувството, че машината аха,аха и да литне....ще ги убия тия от СКАЙ! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Бетонов Публикувано Април 27, 2011 Author Report Share Публикувано Април 27, 2011 Смениха ми вентилатора на процесора: махнаха оригиналния и сложиха друг. В резултат настъпиха положителни промени, но някои от тях не са чак толкова осезаеми. След 30 минутно състояние на пълен "покой" на системата имам следните показатели: Процесор- 38 град.Твърд диск- 35 град.Дъно- 32 градВидео- 39 градОбороти на вентилатора- 2350 Най-положителната промяна се състои в голямата разлика в оборотите на вентилатора, спрямо преди, и респективно силното намаляване на шума, което вече е в нормални граници. Има и спад с 8-9 градуса в температурата дъното, което също е добре, както е спад с 4-5 градуса на температурата на твърдия диск, което също е добре, но пак е множко... При процесора и видеото обаче, също има спад, но той е 2-3 градуса, което за мен е недостътъчно. При максимална работна температура за този процесор от 62 градуса, средната температура е 31 град., което пък значи, че в състояние на "покой", температурата на процесора би трябвало да е според мен, някъде към 25 град., а аз имам 38!! След 30 минутен "стрес тест" с Еверест, процесора достигна температура от 50 град., което пък според мен е добре, и е с 5-6 градуса по ниска от "стрес" теста, направен със оригиналния вентилатор. Твърдия диск достигна (по памет 36 или 37 град). Оборотите на вентилатора достигнаха 2750, което запазва ниско ниво на шума и е добре!От цялата работа излиза, че процесора ще работи с температури, в диапазона 38-50 град, т.е. със постоянна средна температура около 44 градуса, което според мен е много...т.е. процесора ще е нагрят постоянно на 2/3!! Това е много!! На твръдия диск също ми се струва малко височка средната температура- 35-36 град. До колкото знам "здравословно" е за износването на диска, да е под 30! Моля за вашите експертни мнения- дали направеното подобрение от SKY е достатъчно, или трябва да се направи още нещо? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Април 28, 2011 Report Share Публикувано Април 28, 2011 ....Сигурен съм, че можеш да държиш и лятото при 30градуса, 30градуса температура на харддиска. Моят в лаптопа работи на 40-48градуса, до 40градуса е добре. Не се вманиачавай. Ако искаш по-ниска температура на харддиска, инвестирай в специално охлаждане за него.Интересуват ме резултатите от стрес теста поне след 3-4часа.30 минути не вършат особена работа.Нагрят на 1/2, на 2/3..Няма такива работи. Има определени безопасни работни температури, всяка температура в диапазона се счита за безопасна от производителя.25градуса за 4ядрен процесор с въздушно охлаждане, при условие че стайната температура е 22-24градуса? Честно казано, температурата би трябвало да е към 35градуса при пълен покой с включен Quite and cool. Ако е спрян, пусни тази функция от BIOS, това е динамично скалиране-като не е натоварен, превключва на по-ниска тактова честота и т.н и грее по-малко. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост