Sprint-Debugger Публикувано Март 25, 2011 Report Share Публикувано Март 25, 2011 Задачата:Предприятие разполага с определен брой компютри, с операционни системи, както следва:50 компютъра с Windows 9875 компютъра с Windows 2000 Professional100 компютъра с Windows XP Professional (закупени са през 2007г.)50 компютъра с Windows Vista Bussiness (закупени са през 2009г.)Фирмата иска да премине към използването само на Windows7. Също така желае да си запази файловете, които се намират на всички компютри.От нас (системните администратори) се иска да я посъветваме какво да направи, кои версии на Windows7 да закупи и колко ще струва всичко (възможно най-малко разходи и загуби, както на пари и средства, така и на време). Това е задача по уникалната дисциплина "Операционни системи", 2ри курс, на няма да казвам кой университет... Както и да е...Забележете: в задачата компонентите на компютрите не са посочени. Идеята е, че операционните системи се държат добре на съответните конфигурации. Единственото съобразяване е с минималните системни изисквания на самите операционни системи. Според мен най-разумното е:Компютрите с 98 и 2000 да се дарят на някое училище или на домове за сираци, или пък да се продадат на части (втора употреба).Компютрите с XP да се запазят, а тези с Vista-та - да се upgrade-нат до Windows 7 Professional (чрез т.н. "мигриране").Попринцип аз съм фен на чистите инсталации, но с оглед на задачата се иска да се придвиди преминаването от една операционна система към по-нова (Win7). Относно колко ще струва - нямам си на идея. Един пакет Windows 7 гледах, че е към 300лв., но на колко компютъра може да се инсталира? Освен това, как стои въпросът с upgrade-ването като цена? Но като цяло се иска да се каже кой ще е най-удачният вариант да бъде инсталиран Windows 7 на най-много компютри. Аз лично не виждам как на компютър с Windows 2000 може да се сложи Win7, камо ли на компютър с Windows 98. За Vista-та е задължително, а за XP - може да се направи компромис. Ами... предлагайте идеи. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Vostro Публикувано Март 31, 2011 Report Share Публикувано Март 31, 2011 Този предмет е наистина уникален, но задачата е още по странна. Според мен трябва да се уточни това предприятие дали е със стопанска или нестопанска цел. Тъй като ако е например училище за деца със специални нужди, доколкото съм зaпознат има някaкви намаления за закупуването на windows 7. Що се отнася до характеристиките на конфигурациите с windows 98-на тях може да се подкара windows 7 starter (и то пак с хиляди неизвестни), но мисля, че starter не се предлага от microsoft. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост