ПБ.Илиев Публикувано Март 23, 2011 Report Share Публикувано Март 23, 2011 Здражейте, имам следния малко странен проблем.Компът ми прегрява, достига впечатляващи градуси. Компа представлява. Процесор :DualCore AMD Athlon 64 X2, 3100 MHz (15.5 x 200) 6000+Дънна платка :Gigabyte GA-M56S-S3 (4 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)Чипсет :nVIDIA nForce 560, AMD HammerРам памет :A-data 2gb DDR2Видео Карта :NVIDIA GeForce 9500 GT (1024 MB) Захранването и Охлаждането на процесора са сменени преди (2,3 месеца) но са в перфектно състояние не е възможно да са се изхабили вече, термо пастата която помага за охлаждането на процесора и видео картата са сменени, и 2-те....Не съм прекалявал и не съм и слагал от страни по частите.Преди вече седмица отворих компа смених пастите, почистих го целия внимателно, банките на рам-а включително но, уви нищо не помага.Следното нещо което забелязвам е че когато компа бива натоварен с нещо, независимо какво (мозила, скайп, игри, winamp) започва да загрява много бавно, през 2,3 минутки качва по 1 градус но, с колкото по-тежко нещо го натоваря толкова по-бързо започва да грее..Така до тук добре, има логика всяко нещо отговаря на обстоятелствата.Но когато го пусна да цъкам нещо понякога играя 20мин др път 5, 3-ти 30...Играех и диабло 2 до днес сутринта (предполагам се знае дори от не играещите игри че диабло е игра от 90-та година) но сутринта започна да се гаси дори от диабло, да подчертая компа директно се шът даунва, понякога забива тип FreezScreen но рядко. И така, ако включа скайп, мозила и winamp пак загрява но като че ли увладява температурата, ако пусна нещо по-тежко леко, леко и пак качва, Евереста показва че дъното ми стига до 100 градуса а процесора до 80 ядрата са на по-малко към 50 - 60...Но едва ли процесора ми вдига 100 градуса предполагам че ще се стопи...Другото интересно е че като минимизирам играта и я държа в Уиндоу мод и гледам в евереста от време на време температурите спадат с по 10 - 15 градуса после като дам играта на фуллскрийн и пак започват да се покачват..Всичко нагледно е в състояние в което този компютър би могъл да работи перфектно, не е слаб за игрите който искам да разцъкам, но нещо става и започва да грее от всичко, при видимо добро състояние. Това е, ако на някой му е интересно и му се занимава нека се опита да помогне, скайп : m0rtred.... :( следя публикацията ако някой има идея да напише... Допълнение: След като изгасне компа започвам на ръка да проверявам коя част колко е топла.Нито процесора нито радиатора на процесора нито видеото нито чипсета са толкова топли колкото показва евереста....Топли са, смисъл нормално е да са топли но не е като да ти пари на пръстите да неможеш да ги задържиш, даже обсолютно нормална топлина имат на допир... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Март 23, 2011 Report Share Публикувано Март 23, 2011 Пусни програмата HW Monitor, минимизирай я и пусни някоя игра да видим кое какви температури достига. Програмата запомня най-високите стойности и дай после една снимка от програмата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ПБ.Илиев Публикувано Март 23, 2011 Author Report Share Публикувано Март 23, 2011 Интересното е че когато играя и не виждам програмата, защото играта е на фулл скрийн температурите явно се покачват бързо и като дам алт+таб за секунда ги виждам че са 75 - 80 - 77 градуса повечето части и изведнъж бум, падат с по 10 - 15 - 20. После като пусна играта пак се покачват и после пак така за 1 секунда седят по 80 - 90 градуса и цък падат с 15 - 20 градуса. Тук работи само скайп, мозила и програмката - http://img12.imageshack.us/i/83700319.png/първите 5 мин - http://img836.imageshack.us/i/53376459.png/и вече към края - http://img863.imageshack.us/i/27924012.png/ не изчаках да изгасне компа, защото щеше да отнеме още време.или трябваше ? то това сиг беше целта, ама се поболях с тоя комп.Ако не е добро показно ще го изчакам да изгасне и ще кача нова. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Март 23, 2011 Report Share Публикувано Март 23, 2011 Като гледам така, процесора ти прегрява, а също и напреженията +12 V и +5 V не са стабилни, много играят. Захранването сигурно е някакво менте? Ако е така, то освен, че не държи напрежения претоварва и електронните елементи със смущенията в напреженията, които подава. Трябва непременно да се смени - иначе рискуваш да повредиш компютъра. Друго - сигурно ли е, че правилно си монтирал радиатора на процесора и прави добър контакт? Да не е хлабав нещо... Вентилатора на процесора също върти бавно под товар - само до около 1660 об. в минута, които може да са такива поради модела на охладителя, който явно не е боксовия. Какъв е охладителя? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ПБ.Илиев Публикувано Март 23, 2011 Author Report Share Публикувано Март 23, 2011 Охлаждането на процесора е Cooler Master 12V 0.83A ... А захранването е Safe Power 450W, което е предполагам куча марка.Следващото ми предположение е да ида и да сменя захранването и охлаждането. Колкото до охлаждането махам го и го почиствам както винаги съм правил до сега (перката не е обърната) съвсем внимателно боравя и с пастата.Това е което пише по тях.Охлаждането не е от бокс-а сменено е, но е ново и отговаря на изискванията когато го купих и подчертах с каква машина разполагам взех това защото изглеждаше надеждно..Та от тях е проблема очевидно ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Март 23, 2011 Report Share Публикувано Март 23, 2011 Значи захранващият блок със сигурност не е "Safe" , т.е. не е безопасен. Ако можеш го сменяй по-скоро. Ако търсиш евтино захранване, може да видиш за Cooler Master Elite Power 400 W, тук е най-евтино. Fortron не взимай, че вече са ментета и те. Охладителят не става ясно какъв модел е точно, само марката. Това е едно много добро и ефективно охлаждане, тихо и евтино. Монтажа му е малко по-особен, че няма ексентрик за стягане, а с два винта и S-образни планки се закачва за процесора. Предварително се сваля вентилатора от алуминиевия радиатор, поставя се само радиатора върху процесора с изреза за RAM-паметите към тях (за да не им пречи, понеже е голям и е близо). Развиват се винтовете на вентилатора и се щраква отгоре върху радиатора, като се гледа ламаринените планки да се закачат за куките долу на рамката около процесора. Завиват се винтовете последователно и равномерно двата, без да се стягат много силно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ПБ.Илиев Публикувано Март 23, 2011 Author Report Share Публикувано Март 23, 2011 Благодаря за отделеното време, още идната седмица ще поръчам захранването което ми препоръчахте, само бих ви помолил да ми препоръчате, още 1,2 охлаждания когато разполагате с време.Не търся най-евтиното но, не и от най-добрите, да съответства на процесора ми и ако ще е 40,50,60лв поне да ги заслужи, мерси предварително и пак благодаря. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Март 23, 2011 Report Share Публикувано Март 23, 2011 По-скъпо охлаждане не е необходимо, защото те са за овърклок вече, понеже са още по-ефективни. Твоят процесор работи на достатъчно висока честота и овърклок не е необходим, а и самият процесор не е много подходящ. Аз съм със същото охлаждане, което предложих и съм с овърклок на процесора дори, но моят пък е по-икономичен, харчи 95 W, докато твоят - 125 W (повече топлина отделя). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ПБ.Илиев Публикувано Март 23, 2011 Author Report Share Публикувано Март 23, 2011 Ами щом това ще е най-ефективното значи то ще е. Надявам се до края на месеца всичко да е наред пак, мерси за съветие Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mesientes Публикувано Юли 30, 2013 Report Share Публикувано Юли 30, 2013 (Редактиран) Хелп.. имам същия проблем... и смених всичко и отново прегрява и гасне сам когато си поиска .. кажете и на мен какво да правя ? Редактиран Юли 30, 2013 от as9993 Писане на латиница Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост