Jump to content

оптимизация на windows xp

titan76

Препоръчан пост

Здравейте, може би темата която пускам е банална, но бих искал да получа инфо за настройки, на паметта които направих. Платформа - Windows xp professional Service pack 3. 256 mb ram, процесор - intel celeron tm 1300 MHz.

Направих промяна на HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer - нов DWORD подключ, наречен "AlwaysUnloadDll и му зададох стойност=1, премахвало междинни dll от паметта и след тази настройка, работи малко по добре, но вредно ли е това за 256 мб рам.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management

DisablePagingExecutive - зададох стойност на hex - 1

LargeSystemCache - 1

IOPageLockLimit - 4000 na hex а на decimal излезе 16384

Всичко това полезно ли е за 256 мб рам или обратното...

Сподели другаде

Не става ясно каква по-точно ти е целта:

1. Да имаш повече свободна RAM (за да стартираш някакво "тежко" приложение);

2. Да използваш наличната RAM максимално, т. е., да я "предоставиш" на Windows, за да работи по-бързо самата ОС.

При стойност 1 на настройката AlwaysUnloadDll постигаш първата цел. По подразбиране (при стойност 0 на тази настройка) допълнителнителните библиотеки към дадено приложение остават заредени в паметта дори и след затваряне на приложението. Пример: стартираш Windows Media Player и заедно с него се зареждат библиотеки за визуализация, за връзка с мрежата и т. н. т. Работиш с WMP известно време и след това го затваряш. По подразбиране при повтарно отваряне на WMP след това библиотеките му вече са в паметта и стартирането на програмата става по-бързо. Съответно, при стойност 1 на настройката, при повторно отваряне на WMP библиотеките се четат от твърдия диск, т. е., цялото зареждане се извършва така, все едно WMP не е бил стартиран до момента.

При стойност 1 на настройката DisablePagingExecutive постигаш втората цел. По подразбиране повечето драйвери и някои системни компоненти се "кешират" и четат от твърдия диск, защото се предполага, че в даден момент не използваш активно всички устройства, свързани към компютъра едновременно. При стойност 1 на тази опция драйверите остават заредени в паметта и при включване на устройство можеш да очакваш да заработи по-бързо.

При стойност 1 на настройката LargeSystemCache също постигаш втората цел. Тук нещата са същите, както при предишната настройка, с лазликата, че става въпрос за зареждането на "ядрото" на ОС.

Настройката IOPageLockLimit при Windows XP (и по-нови версии) не се взима под внимание. При по-старите версии може да се постигне известно ускоряване на четенето от дисковите устройства за сметка на свободната RAM.

Сподели другаде

AlwaysUnloadDll също не се взема под внимание. Това е абсолютно безполезна настройка.

DisablePagingExecutive технически може да има някакъв положителен ефект, но предимството е по-скоро теоритично.

LargeSystemCache е полезна настройка само и единствено за сървъри. На нормални системи всъщност влошава нещата.

Накратко: не се занимавай с подобни "тунинги". Няма смисъл.

Сподели другаде

Да целта ми е windows да заработи по бързо, и от тия настройки които приложих - има ефект - работи по добре, стана по отзивчив, зная че, при мощни компютри тия настройки са губи време, искам да постигна максимална ефективност от тая система. Да разбирам ли че че тия параметри които зададох - няма да навредят ?
Сподели другаде

И аз не бих препоръчал да се "пипат" регистрите.

По-добре ползвай някаква оптимизираща програма. Аз използвам Advanced SystemCare 3.7.3.73

и съм много доволен от нея.

Сподели другаде

Аз я използвах преди време и тогава ми се струваше,че е много добра :),но после постепенно размислих и стигнах до извода,че това автоматизирано "оптимизиране" или не прави нищо смислено,или прави неща,които аз не искам - всъщност по малко и от двете. Тоест според моето скромно мнение - ако някой държи да оптимизира нещо и го мързи да чете за регистрите - да ползва такава програма,в която всяко едно действие е подходящо обяснено,а не да извърти цялата процедура наведнъж и после "...Ама защо не ми работи/отваря нещо си..."
Сподели другаде

Ще го кажа за амнайсти път: единствените смислени оптимизации включват спиране на услуги и ползата от такива е само под Windows XP на по-старичък компютър, макар че дори и тогава няма особена разлика. Ако операционната система е Windows Vista/7 или става въпрос за Windows XP, но на новичък компютър, то тогава полза от оптимизации няма. Били те "ръчни" или посредством някакви измислени програми. Просто не си заслужава усилията.

Далеч по-добре е да се внимава какъв софтуер се инсталира и да не се тъпче компютърът с излишни боклуци.

Сподели другаде

Дали има смисъл от ползването на CCleaner за почистване и оправяне на грешки за да може операционната система да се справя безпроблемно?Започвам да се съмнявам и в ползата на тази програма.
Сподели другаде

Дали има смисъл от ползването на CCleaner за почистване и оправяне на грешки за да може операционната система да се справя безпроблемно?Започвам да се съмнявам и в ползата на тази програма.

Според мен, се съмняваш с право - програмчето просто събира в един прозорец функции, които са налични и в Windows, като по този начин спестява време за тяхното използване/разучаване. Нещата в програмата са оптимизирани, така че да не се нужни особени (да не кажа никакви) познания от страна на потребителя. Разбира се, това е на цената евентуални грешки от нейна страна, особено при "чистенето" на записи в регистрите. :)

Да се говори, обаче, че силно оптимизира работата на системата, е абсурдно

Сподели другаде

Има някаква полза от оптимизиращи програми - но донякаде. Освен това всяка една от тях прави различни настройки за оптимизиране, Advanced system Care - е поне добра в това че, прави най-малко или никакви проблеми с регистрите, но задава свои си стойности, спомням си че точно тя ми откри около 5000 грешки в регистрите - след чисто нова инсталация, а след функцията и System optimization, компа ми беше по зле от преди оптимизацията, така че и те са спорни и според случая. От услугите съм спрял поне 20, и резултата беше 40 мб освободена рам, сменявах и антивирусната - Аваст, тя изразходва най - малко ресурси - но пък не е ефективна, пък и има особеност, че в windows xp изисква процесор пентиум 3 или нагоре. Трябваше да се върна към нод32, която е приемливо решение...
Сподели другаде

Според мен, се съмняваш с право - програмчето просто събира в един прозорец функции, които са налични и в Windows, като по този начин спестява време за тяхното използване/разучаване. Нещата в програмата са оптимизирани, така че да не се нужни особени (да не кажа никакви) познания от страна на потребителя. Разбира се, това е на цената евентуални грешки от нейна страна, особено при "чистенето" на записи в регистрите. :)

Да се говори, обаче, че силно оптимизира работата на системата, е абсурдно

Ще си позволя да не се съглася с това мнение.:) Когато отворя стандартният инструмент за премахване на временни файлове - обикновено ми показва,че нямам практически почти нищо за премахване. Не че правя реклама на въпросната програма,но поне чрез нея например мога да избера дали да изтрия "историята" на Опера,на другият браузър или и на двата...Друг въпрос(неясен за мен) е дали премахването на тези файлове има влияние на бързината на системата/програмите. Иначе съм забелязал,че като премахна старите точки за възстановяване ми се освобождава над 1 гигабайт място на диска.

Има някаква полза от оптимизиращи програми - но донякаде. Освен това всяка една от тях прави различни настройки за оптимизиране, Advanced system Care - е поне добра в това че, прави най-малко или никакви проблеми с регистрите, но задава свои си стойности, спомням си че точно тя ми откри около 5000 грешки в регистрите - след чисто нова инсталация, а след функцията и System optimization, компа ми беше по зле от преди оптимизацията, така че и те са спорни и според случая. От услугите съм спрял поне 20, и резултата беше 40 мб освободена рам, сменявах и антивирусната - Аваст, тя изразходва най - малко ресурси - но пък не е ефективна, пък и има особеност, че в windows xp изисква процесор пентиум 3 или нагоре. Трябваше да се върна към нод32, която е приемливо решение...

Относно антивирусната - пробвал ли си Авира ? Не че има идеална антивирусна обаче...;)

Сподели другаде

В момента съм с една "стара печка", която е доста бърза благодарение на Advanced System Care (ASC), по старому Advanced Windows Care (AWC) и CCleaner.

Първата - ASC значително ми подобри експлоатацията, както каза Night Raven със спиране и пускане на определени услуги, което е едно от нещата, които извършва самата програма. Отчетох промени в Services, възможно е и в Local Security Policy. Прави и Smart Defragmentation, с което подреждането на клъстерите е такова, че се стартират по-бързо приложенията, които се използват най-често. Почиства от т.нар. Junk files и всякакви бисквитки и временни файлове, които бавят компютъра. Много ясно си личи промяната след използване на програмата за един стар компютър с около 1.5-2 GHz процесор и 512-1024 MB RAM. Всякакви крашове, забивания, замръзвания и други ги оправям с нея и CCleaner. Иначе сте прави, че си има и лоша страна, като кама с две остриета. При почистване на регистрите с ASC някои от приложенията (програмите) могат да се прецакат. Пример с O&O Defrag V8 - имам я с ключ, без да е кракната програмата или патчната, напълно легална. След стартиране на ASC ми се появи при зареждане на O&O Defrag V8 бял екран, но веднага намерих решение, като деинсталирах дефрагментатора, рестартирах, почистих със всичко и накрая пуснах ASC. После, тъй като компа е "сравнително чист" инсталирах O&O и веднага след като регистрирах програмата стартирах ASC, като намери 4 проблемни ключа, които преди да ги оправи (Fix-не) с десен бутон ги сложих в Ignore Листа. Проследих в regedit и наистина бяха на O&O. Така, хем имам ASC, която ми помага, хем и O&O Defrag V8 си работи нормално. Важното е да се осъзнае, че както няма съвършенни антивирусни и антишпионски програми, така няма и съвършенни почистващи и оптимизиращи инструменти.

За CCleaner, ще напиша, че никога не ми е бил в ущърб. Не ми е създавал проблеми и също когато съм забивал с компа или съм имал проблеми с логина в сайтове или бъгове във форуми, свързани с интернет конекцията е спасявал положението. Отделно самата програма също подобно на msconfig може да спира услуги, които се стартират с windows. Почиства невалидни рег-ключове и като ASC е деинсталатор.

Сподели другаде

Ще си позволя да не се съглася с това мнение.:) Когато отворя стандартният инструмент за премахване на временни файлове - обикновено ми показва,че нямам практически почти нищо за премахване. Не че правя реклама на въпросната програма,но поне чрез нея например мога да избера дали да изтрия "историята" на Опера,на другият браузър или и на двата...Друг въпрос(неясен за мен) е дали премахването на тези файлове има влияние на бързината на системата/програмите. Иначе съм забелязал,че като премахна старите точки за възстановяване ми се освобождава над 1 гигабайт място на диска.

Уместна забележка. :) Затова ще си допълня. Сами по себе си, автоматизираните пособия на Windows не са осбено ефективни (Disk CleanUp, примерно), но е известно, че Windows натрупва... излишни килограми... ако мога така да се изразя, в известни локации, които не са чак толкова много на брой. :) - предимно Temp файлове, папки за временни файлове на браузери и прочие програми. По часовник, ми отнема няколко минути за да ги изпразня ръчно и да постигна... на практика същия ефект, като CCleaner. Допълнително, в това време е включено и времето за бърз преглед на регистрите с regedit, където могат да се отстранят остатъчни стойности, от да кажем, деинсталирането на дадена програма. По-принцип, последното не е по-силите на всеки потребител..., но като цяло, изисква около средни познания за устройството на Windows (ако това е OS на избор) и какво значат за него регистрите.

Наистина, посочените ръчни операциики изискват известно време, внимание и не на последно място - познания, но не са и непосилни. Признавам, че не всеки е готов да се лиши от време да претърсва и чисти ръчно, но то за това си и има и програми, като горепосочената. Притеснителен е по-скоро фактът, че една много голяма част от този тип програми, свеждат намесата си до натискането на един..., до два бутона, от страна на потребителя, при което се затрива голямо количество информация, била тя и излишна за системата. Ако допуснем, че става въпрос за чистенен на регистри... и след това (нека кажем рядко) възникне проблем... Ми, ходи да търсиш, коя точно стойност е изциклила програмата, която си ползвал...

Да, наистина, много подомни програми правя и Точки на Възстановяване на системата, преди процедури по почистване... Но, ако сме сметнали, че точките на възстановяване на системния дял са ни излишни, по ред причини, свързани със сигурността и просто сме изключили тази опция... Сещаш се... Или пък, небрежно сме цъкнали в програмата, която ползваме, почистване и на точките на възстановяване... (обиновено, не повече от една отметка в прозорчето Settings)

Сещам се и за друг вариант: Отговорно ползване на програмата за почистване :)

По принцип, тя прави предварително сканиране на системата. Тук идват 2 подварианта:

1\ Програмата изкаканизва всички неща, маркирани за премахване и те оставя сам да избереш, дали да зачисти всичко, или да остави определени неща. Когато става въпрос за CCleaner, подходящ пример е списъкът с излишните записи в регистрите (обикновено доста дълъг). Ако допуснем, че действаме отговорно, преглеждаме всичко, което програмата е открила и деселектираме това, което сметнем, че не трябва да се отстранява... Ми май пак се връщаме към казаното по-горе за regedit :)

2\ Програмата прави предварително сканиране и просто ти казва (обикновено с червени цифри) какъв обем данни ще бъдат отстранени. Обикновено, числото е голямо (тук си казваме "уау/брех") и стартираме почистването... Толкоз. :)

Моя грешка... Май има и трети тип програми...

3\ При тях анализирането и почистването са само един бутон. Много удобно, нали? :) Какво се премахва и какво остава... никой не знае... Вероятно и създателите...

Въздържам се от конкретни примерчета, за да няма излишни реклами... но съм сигурен, че всеки може да се сети за такива - от всяка категория :)

Добавено: Да напомня, че темата е за оптимизация на Windows XP, не за антивирусните. Локуми за тях - в съответния раздел. :)

Сподели другаде