Jump to content

Въпос за клониране на дял

Sten

Препоръчан пост

Здравейте.

В момента като системен диск ползвам един стар Сигейт - 40 гигабайта IDE,като самият системен дял е 10 гигабайта(напълно достатъчни са ми), а останалото място е празно. Искам да прехвърля инсталацията "по бързият начин" :) на диск WD caviar black 1 TB, където също  в началото съм заделил 10 гигабайта място,а на останалото място имам друг дял с мои файлове. В момента разглеждам сайта на EASEUS и доколкото виждам там имат поне две програми,които (надявам се)биха свършили тази работа - Partition Master и Disk Copy. Доколкото разбрах при ъпгрейд към по-голям харддиск се прави disk clone , но в моят случай това ще изтрие вторият дял на новият диск. Дали ще се получи ако извърша partition clone , като се има предвид че при мен това е системен дял - предполагам,че след самото копиране ще трябва да изключа компютъра и да махна старият системен диск,но не знам дали ще трябва (със същата или с друга подобна програма - Partition Wizard Home Edition например) допълнително да направя новокопираният дял bootable/активен ?

За малко да забравя най-важното - трябва ли да вляза в Safe Mode когато извършвам копирането ?

Сподели другаде

Всъщност мисля, че в случая има нужда от backup/restore програма от рода на Acronis True Image. Създай си бекъп на дяла и след това го възстанови на новия системен дял.
Сподели другаде

Доколкото знам тази програма е Shareware и това е една от причините да я пренебрегвам. :) Всъщност не знам в какво точно се изразява ограничението на функционалността...Другата причина е,че втората част от процеса - възстановяването - ми се струва доста сложна. Разбрах,че трябва да сваля/инсталирам BartPE,после да си копирам инсталационния диск на харддиска и с онази програма да направя ISO от съответните файлове - пробвах веднъж,но не се получи - излязоха някакви съобщения за грешка(сега не си спомням какви)...
Сподели другаде

Възстановяването не е сложно. Всяка програма има възможност да създава спасителен диск, от който да може да се възстановява. Има и безплатни програми: Backup & Recovery (Advanced) Free, EASEUS Todo Backup Home и Macrium Reflect FREE Edition. Всичките са надеждни и добри.

Ако разполагаш с твърд диск на Seagate, можеш пък да използваш Seagate DiscWizard, която е леко орязана, но безплатна версия на Acronis True Image, работеща само с твърди дискове на въпросния производител. За притежателите на Western Digital също има безплатна версия: Acronis True Image WD Edition.

Сподели другаде