GAlkATA Публикувано Февруари 7, 2011 Report Share Публикувано Февруари 7, 2011 От доста време ми се налага да излизам и да не ползвам компютъра с часове , но докато съм навън той си работи нормално и "гълта" ток .Прочетох , че може компютъра да се остави в Stanby mode и в този режим да "гълта" по-малко ток и същевременно като го събудиш да си продължиш работата.До колкото знам това става от едни копченца на клавиетурата.С Windows XP SP3 съм.Та имам няколко въпроса :1. Има ли някакви ограничения в това за колко време да го оставяш в този мод?2. Наистина ли ще харчи по-малко?(ако може да дадете примерни стойности)3. Има ли някаква опасност от повреди по хардуера ,тъй като ми се налага да не го ползвам многократно за по час два?4. Как да разбера дали ми е вкл. тази опция(срещнах някъде че може да не е вкл.)? Въпроси те са глупави , но не ми се е налагало да ползвам тази функция. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Февруари 7, 2011 Report Share Публикувано Февруари 7, 2011 1. Има ли някакви ограничения в това за колко време да го оставяш в този мод?Не. 2. Наистина ли ще харчи по-малко?(ако може да дадете примерни стойности)Да, ще "харчи" по-малко електроенергия. Колко точно ще бъде разликата зависи от вида на захранването и останалите компоненти (а ти не си написал нищо по въпроса). 3. Има ли някаква опасност от повреди по хардуера ,тъй като ми се налага да не го ползвам многократно за по час два?Да, може да се повреди твърдия диск при честото включване/изключване на захранването му (обикновено режимът stand by изключва захранването на повечето компоненти). 4. Как да разбера дали ми е вкл. тази опция(срещнах някъде че може да не е вкл.)?Напиши някаква информация за дънната платка и операционната система, иначе ще се наложи да гадаем. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
GAlkATA Публикувано Февруари 7, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 7, 2011 Дънна платка : P4M800-M v1.0ACPU : Intel Celeron D 340 2.93 GHz RAM : 512MB DDR 400 Видео карта : NVidia GeForce FX 5500 128mbХард диск : Hitachi HDT722516DLAT80 164GB Захранване: Delux 300W По-горе споменах операционната система ,Windows XP SP3. А каква ще бъде точно повредата на твърдият диск ?Има ли опастност за другите части? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Февруари 7, 2011 Report Share Публикувано Февруари 7, 2011 От процесора ще спестиш ~80 W; 20 W за видео и 30 W за твърд диск... максимум още 20 W за дъно, памет и вентилатори - получават се ~150 W.Да предположим, че ползваш stand by режима примерно 100 часа в месеца. Това са около 15 kWh за един месец.При често включване и изключване на РС обикновено опасността е за електрониката на твърдия диск; може да изгори и захранването, а какво ще се случи след това е трудно да се предвиди. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
GAlkATA Публикувано Февруари 9, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 9, 2011 От процесора ще спестиш ~80 W; 20 W за видео и 30 W за твърд диск... максимум още 20 W за дъно, памет и вентилатори - получават се ~150 W.Да предположим, че ползваш stand by режима примерно 100 часа в месеца. Това са около 15 kWh за един месец.При често включване и изключване на РС обикновено опасността е за електрониката на твърдия диск; може да изгори и захранването, а какво ще се случи след това е трудно да се предвиди. Как ще спестя ~80 W от процесора като на него му дават максимум 73 W,но нищо.Значи няма голяма да има голяма опасност от повреди ако го оставям в Stanby mode примерна два пъти дневно? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 10, 2011 Report Share Публикувано Февруари 10, 2011 Невъзможно е да се каже точно какви ще са последиците за твърдия диск при поставяне на системата в Standby режим два пъти дневно, защото то си е до производител (на твърд диск), модел и дори конкретна бройка. Основната идея обаче е, че като цяло е всяко изключване и включване скъсява живота на твърдите дискове. Не е с много разбира се, но все пак негативно влияние има. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
GAlkATA Публикувано Февруари 12, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 12, 2011 Благодаря за отговорите ! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост