gibson58 Публикувано Февруари 6, 2011 Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Здравейте,Искам да се пробвам да клокна една стара машина,която е с дъно ASRock K7S41GX и чипсет sis741 GX.Обаче в биосна не ми дава да пипам честотата на процесора преди да разместя някакви джъмпери.http://share.pacomlan.com/images/BBD88904.jpg Досега не съм правил нищо такова и малко се притеснявам да не съсипа машината...Ето какво намерих в ръководството за дъното ,като ако правилно съм се ориентирал мойте са посочените с стрелката: http://share.pacomlan.com/images/zeF86293.jpg http://share.pacomlan.com/images/6GO86361.jpg 1.При това положение ,къде да ги преместя за да клокна процесора?2. как се вадят и слагат?3.Другото което ме мъчи е тази препоръка от тукашна статия за оувърклок,тя отнася ли се за моят случай?:ако ще овърклоквате по FSB трябва да застопорите (т.е. Заключите (Lock)) AGP/PCI шината възможно най-близо до нейните стандартни честоти (Default Frequencies) (например, за PCI bus това е 33 MHz, а за AGP port е 66 MHz), иначе определено ще имате проблеми откъде ли не по дъното, демек видеокарта, вграден звук, а IDE каналите (IDE channels) могат да започнат да подават некоректни данни и други грешки.Поразгледах из биоса,но не намерих такива опции. А конфигурацията е тази:AMD Duron 1800MHzASRock K7S41GX чипсет sis741 GXRAM 1x512 DDR,1x256GPU Nvidia GeForce FX5700LE 128MBbios AMIPower 300W codegen Ето и малко еверест ако е нужно(след снимката намалих честотата на паметта на 133мгх): http://share.pacomlan.com/images/hhA88791.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Февруари 6, 2011 Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Доколкото виждам, при теб джъмперите са в правилна позиция - за 266 MHz.Опитай в BIOS да зададеш CPU Host Frequency да се контролира от джъмперите и виж дали ще има промяна; можеш да опиташ и с 333 MHz.Ваденето и слагането е добре да става с пинсети, но може и с ръка - при изключени захранващи кабели и след като предварително си се погрижил да няма статично електричество!Относно настройките за PCI и AGP шината - може дъното ти да ги поддържа винаги постоянни (малко вероятно) или да се променят в зависимост от FSB (в този случай рискуваш да изгориш периферията - видео карта, звук, твърд диск). Веднага след промяна на FSB провери с някаква програма стойностите на AGP и PCI.В краен случай можеш да опиташ и промяна на множителя на процесора (отново чрез джъмперите).Имай предвид, че с тези чипсет, процесор и захранване няма да постигнеш някакви особени резултати при overclock-а. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Февруари 6, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Доколкото виждам, при теб джъмперите са в правилна позиция - за 266 MHz.Опитай в BIOS да зададеш CPU Host Frequency да се контролира от джъмперите и виж дали ще има промяна; можеш да опиташ и с 333 MHz.Ваденето и слагането е добре да става с пинсети, но може и с ръка - при изключени захранващи кабели и след като предварително си се погрижил да няма статично електричество!Относно настройките за PCI и AGP шината - може дъното ти да ги поддържа винаги постоянни (малко вероятно) или да се променят в зависимост от FSB (в този случай рискуваш да изгориш периферията - видео карта, звук, твърд диск). Веднага след промяна на FSB провери с някаква програма стойностите на AGP и PCI.В краен случай можеш да опиташ и промяна на множителя на процесора (отново чрез джъмперите).Имай предвид, че с тези чипсет, процесор и захранване няма да постигнеш някакви особени резултати при overclock-а.Когато слжа CPU Host Frequency да е на Jumper, от долу Actual frequency не е активно и не мога да променя честотата.А как мога да разбера дали ще се се променят PCI и AGP, като променям FSB ,за да се предпазя от изгаряне на периферията?И какво ще стане ако преместя джъмперите на 333мхз, каква е връзката тези 333мхз с честотата на процесора? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Февруари 6, 2011 Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Когато слжа CPU Host Frequency да е на Jumper, от долу Actual frequency не е активно и не мога да променя честотата.Нормално е да не е активна опцията - нали задаваш честотата чрез джъмпера. А как мога да разбера дали ще се се променят PCI и AGP, като променям FSB ,за да се предпазя от изгаряне на периферията?Провери с някоя програма за диагностика - CPU-Z, например. И какво ще стане ако преместя джъмперите на 333мхз, каква е връзката тези 333мхз с честотата на процесора?Имаш 3 възможности за управление на FSB чрез джъмперите - 200, 266 и 333 MHz. На 266 може и да не тръгне, затова предложих да опиташ 333 MHz.Честотата на работа на процесора е резултат от умножаването на FSB по множителя. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Февруари 6, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Провери с някоя програма за диагностика - CPU-Z, например.Имах предвид дали може да се види някак преди да клоквам,за да не изгори нещо? Имаш 3 възможности за управление на FSB чрез джъмперите - 200, 266 и 333 MHz. На 266 може и да не тръгне, затова предложих да опиташ 333 MHz.Честотата на работа на процесора е резултат от умножаването на FSB по множителя.От снимките които съм постнал мисля ,че в момента съм на 266мхз,или аз съм се объркал нещо?Не съм много добър с английският,но на снимката от биоса(надписът в червено),не пише ли ,че за да манипулирам честотите на процесора,първо да преместя джъмпер и след това да мина на manual за да вдигна честотата,защото ми позволява само да я смъквам? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Февруари 6, 2011 Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Имах предвид дали може да се види някак преди да клоквам,за да не изгори нещо?Няма как да се види предварително. От снимките които съм постнал мисля ,че в момента съм на 266мхз,или аз съм се объркал нещо?Да, в момента работиш на 266 MHz. Не съм много добър с английският,но на снимката от биоса(надписът в червено),не пише ли ,че за да манипулирам честотите на процесора,първо да преместя джъмпер и след това да мина на manual за да вдигна честотата,защото ми позволява само да я смъквам?Ако ще променяш честотата в BIOS, предполагам, че джъмперите трябва да бъдат в положение за 200 MHz (или колкото е по стандарт за твоя процесор). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Февруари 6, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Ако ще променяш честотата в BIOS, предполагам, че джъмперите трябва да бъдат в положение за 200 MHz (или колкото е по стандарт за твоя процесор).Незнам колко е стандарта му,но удачно/безопасно ли е да сложа на 200 както казваш и да започна да вдигам FSB с по-5мхз,ако ми позволи в биоса? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Февруари 6, 2011 Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Има си стандартни фиксирани честоти, при които сработва делител за честотата на PCI и AGP шината (ако го има). Може да се окаже, че избирайки 205 MHz застрашаваш компонентите, свързани към тази шина, а избирайки 266 или 333 MHz сработва делителя и не ги застрашаваш...Провери с някоя програма какво е състоянието в момента - FSB, PCI, AGP, RAM... След това промени FSB честотата и провери пак. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Февруари 6, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Успях да вдидна честотата на шината от 133 на 138мхз.Явно не съ го направил както трябва преди,като не съм местил джъмпери.Значи в момента позволява дъното да вдидам шината.Обаче дори и само с 5 мхз увеличение градусите на чипсета и процесора се качиха с 5!!!Защо се вдигат толкова много,и какво да видя в еверест сега ,как е положението?В момента правя 10 мин.тест с Prime95... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Февруари 6, 2011 Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Сигурен ли си за градусите, кажи какви са температурите на компонентите. Надявам се, че поне си сложил хубава паста на процесора и имаш добро охлаждане - тези процесори са си топли.Prime95 ще ти тества паметта; по-добре ползвай S&M или wPrime; за наблюдение на температурите можеш да ползваш HWMonitor. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Февруари 6, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 6, 2011 Сигурен ли си за градусите, кажи какви са температурите на компонентите. Надявам се, че поне си сложил хубава паста на процесора и имаш добро охлаждане - тези процесори са си топли.Prime95 ще ти тества паметта; по-добре ползвай S&M или wPrime; за наблюдение на температурите можеш да ползваш HWMonitor. Сигурен съм за градусите,тази машина никога не съм я виждал с процесор на 56 градуса.Пастата е тази,а охлаждането е боксово.Ето какво се получи за момента,че нещо май омазах пейзажа...Върнах шината на 133,преместих джъмпера на 333 повиших волтажа с + 6% и запали,но само черен екран.Изчаках малко и го реснах,но се показа екрана за да избера дали да се пусне сейв мод или нормално.Дадох нормално и до там,стои си екрана с надписите,но под сейв тръгва.Дали това е от манипулацийте или си е нещо друго? . Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Февруари 7, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 7, 2011 Това дали ще е от помощ в клока?http://share.pacomlan.com/images/7hk70954.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Февруари 7, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 7, 2011 Дали показаните в ръководството са тези които са между процесора и оградените с червено? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Февруари 7, 2011 Report Share Публикувано Февруари 7, 2011 Сигурен съм за градусите,тази машина никога не съм я виждал с процесор на 56 градуса.Пастата е тази,а охлаждането е боксово.Ето какво се получи за момента,че нещо май омазах пейзажа...Върнах шината на 133,преместих джъмпера на 333 повиших волтажа с + 6% и запали,но само черен екран.Изчаках малко и го реснах,но се показа екрана за да избера дали да се пусне сейв мод или нормално.Дадох нормално и до там,стои си екрана с надписите,но под сейв тръгва.Дали това е от манипулацийте или си е нещо друго? .Силно препоръчително е при overclock да тестваш системата с програми за диагностика или LiveCD - memtest86+, GoldMemory... Така няма да рискуваш да си повредиш текущата инсталация на операционната система.Напрежението се "пипа" само в краен случай - когато системата стартира, но не работи стабилно; при това рискът от повреда на някой компонент остава. Няма да е лошо да напишеш кой точно "волтаж" си настройвал. Това дали ще е от помощ в клока?Да, това е другият начин да увеличиш скоростта на работа на процесора (ако самият процесор позволява подобна настройка, т. е. е "отключен"). Ккато писах и по-горе: "Честотата на работа на процесора е резултат от умножаването на FSB по множителя.". Дали показаните в ръководството са тези които са между процесора и оградените с червено?Да, точно за тях става въпрос. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Февруари 7, 2011 Author Report Share Публикувано Февруари 7, 2011 http://share.pacomlan.com/images/kRN03304.jpgтози го промених на +6%,после пробвах с +3% ,накрая върнах всички настройки както си бяха.И може би нещо се прецака,защото сега неиска да стартира ОС.Като го пусна излиза черният екран с опциите за избиране дали да се пусне в сейв мод или нормал мод.Сейв мода тръгва,нормалният изпълва бялата черта отдолу и до там.Пробвах с recovery console,repair с инсталационният диск и накрая ресторнах с norton ghost,но нямаше ефект.Вадих и батерията на биоса за 2 мин.-нестана...Обаче лаив цд-та тръгват (ERD commander и norton ghost).Май ще трябва да тичам в сервиза...Как да разбера ,дали моят процесор може да се клокне по множител? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост