zanio Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Появи се много странен проблем със системата ми - когато започна да играя, каквато и да е игра (става въпрос за малко по-тежките игри) след минутка-две най-много започва да ми насичат доста стабилно (някои игри даже и веднага след като ги пусна), при условие, че преди може би няма и две-три седмици всички те вървяха без никакви проблеми. Този проблем се появи преди две-три седмици и затова реших да си преинсталирам Уин-а (тъй като стария беше на бая време вече и предполагах, че това е основният проблем). Сложих си "Microsoft Windows 7 Professional", но проблема все още го има. Сложил съм всички най-нови драйвъри на отделните компоненти, но и това не помогна. Откакто съм с новата операционна система, нямам никакви проблеми с останлите неща - всичко е многократно по-бързо, освен когато пусна някоя игра.Не зная дали e съвпадение, но проблема се появи някъде когато си бях флашнал БИОС-а (може би след това). Флашнах го през уиндоус с програма от сайта на производителя - ACER. Защо го флашнах - и аз не зная, просто любопитство, въпреки че знаех, че е доста опасно ... Като цяло процеса протече гладко. Ако мислите, че всичкият този лаг е свързан с това, бихте ли споделили как да върна оригиналната версия на БИОС-а (от къде да я изтегля, как да я сложа и т.н. - тъй като зная, че един вариант е хардуерно, но аз бих предпочел пак по софтуерен път). Направих няколко теста на температурите и изглеждат сравнително доста високи (в IDLE режим):EVEREST:http://195.149.248.189:8080/2011-01-27/51e0dd8fb3c8f8688e80ebdc3fe5febb_285x97.jpg SpeedFan:http://195.149.248.189:8080/2011-01-27/85175583992821e0a76b024c04441992_192x119.jpg Notebook Hardware Control:http://195.149.248.189:8080/2011-01-27/75d8f15530e2eb4fc47b2e94473cc0f0_313x177.jpg Като цяло предположенията са ми, че тези температури са твърде високи за IDLE режим, и ще пробвам да го изчистя и отново да видя как ще се държи. Просто не зная дали не съм оплескал нещо с това флашване или просто всичко едно е съвпадение... Кажете, ако е нужно да проведа някакви други тестове за по-подробна информация, ако е нужно. Лаптопа ми е Acer Exensa 5630G. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kras4ooo Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 На дънната платка има 1 батерийка изклучи компютъра извади я и изчакай 5-6 мин след товя я сложи пак и пусни компютъра и кажи дали проблема го има пак. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
zanio Публикувано Януари 27, 2011 Author Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Т.е. РЕЗЕТ на BIOS-а, ако разбирам правилно. Ще пробвам, но не съм много сигурен, че тази батерийка е много достъпна на този модел... Ето снимка на дъното, ако може лек жокер къде да търся:http://mobility.bg/wp-content/uploads/2009/04/site_5630g_details_8.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kras4ooo Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Да ресетарт е. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
zanio Публикувано Януари 27, 2011 Author Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Ако може да помогнеш малко с намирането и - виж горния пост Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Ваденето на батерията връща настройките, а не предишната версия на БИОС-а. Това е така, понеже самият БИОС е записан в чипа на дъното. Евентуално може да пробваш да флашнеш отново БИОС-а, но с предишната версия. И внимавай по време на процеса да не изгасиш лаптопа или нещо да не стане, че дъното заминава във вечните ловни полета. Все пак пробвай преди това да намериш батерията и да я извадиш, пък дано помогне.EDIT-Сега видях температурите и действително са доста високи. Предполагам, че проблема не е в БИОС-а, а е прегряване на процесора. Така и така си отворил лаптопа поне откачи вентилатора и изчисти натрупалия се прах. Ако разбираш достатъчно може да си смениш и термопастата на капачката на процесора. Покажи и температурите по време на игра. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kras4ooo Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Извинявай не видях че това е лаптоп.Недей да я пипаш в такъв случай защото първо трябва да разглобиш целия лаптоп,а на всеки различни модели е различно г/д навсякъде.Ще търсиме друг начин. Ето ти една версия от сайта на ACER за твоя модел и кажи дали е по-добре ТУКЕто ако искаш пробвай и другите 2 Биос за ACER Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
zanio Публикувано Януари 27, 2011 Author Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Ваденето на батерията връща настройките, а не предишната версия на БИОС-а. Това е така, понеже самият БИОС е записан в чипа на дъното. Евентуално може да пробваш да флашнеш отново БИОС-а, но с предишната версия. И внимавай по време на процеса да не изгасиш лаптопа или нещо да не стане, че дъното заминава във вечните ловни полета. Все пак пробвай преди това да намериш батерията и да я извадиш, пък дано помогне.EDIT-Сега видях температурите и действително са доста високи. Предполагам, че проблема не е в БИОС-а, а е прегряване на процесора. Така и така си отворил лаптопа поне откачи вентилатора и изчисти натрупалия се прах. Ако разбираш достатъчно може да си смениш и термопастата на капачката на процесора. Покажи и температурите по време на игра.Това е проблема - не мога да открия предишната версия на БИОС-а... А иначе - точно това обмислям да направя днеска/утре - да го изчистя вентилатора и да пробвам да сменя пастата - горе долу имам идея как се прави - правил съм го на настолен компютър.След малко ще дам и температурите по време на игра. Извинявай не видях че това е лаптоп.Недей да я пипаш в такъв случай защото първо трябва да разглобиш целия лаптоп,а на всеки различни модели е различно г/д навсякъде.Ще търсиме друг начин. Ето ти една версия от сайта на ACER за твоя модел и кажи дали е по-добре ТУКЕми и аз това се мъча да открия - порових се доста в нета и наистина не стигнах до нищо. Ще се пробвам с изчистване да видим какво ще стане Дам - с тая версия го флашнах - по-късно даже прочетох тук там някой коментар, че на други хора извършили флашването с тази версия, не им е причинило проблеми и били доволни П.С. Флашнах го директно през уиндоус, ако има значение това - прочетох, че това не пречи по принцип и е по-сигурно отколкото другите методи за флашване (намалява се вероятността за повреда на чипа). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kras4ooo Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Ето ти една версия от сайта на ACER за твоя модел и кажи дали е по-добре ТУКЕто ако искаш пробвай и другите 2 Биос за ACER П.С. Флашнах го директно през уиндоус, ако има значение това - прочетох, че това не пречи по принцип и е по-сигурно отколкото другите методи за флашване (намалява се вероятността за повреда на чипа). Попринцип аз ти прапоръчвам изобщо да не го флашваш щом така е направено от производителя и то особено BIOS не е добре да се пипа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
zanio Публикувано Януари 27, 2011 Author Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Попринцип аз ти прапоръчвам изобщо да не го флашваш щом така е направено от производителя и то особено BIOS не е добре да се пипа. Знам, но ... за жалост е вече късно - поразтърсих се доста и наистина е глупост това дето съм го направил, но не зная - дали е съвпадение това или ... Ще го изчистя и ще кажа пак някакви резултати. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Попринцип аз ти прапоръчвам изобщо да не го флашваш щом така е направено от производителя и то особено BIOS не е добре да се пипа.Пич, флашването на БИОС-а е хубаво нещо, но стига наистина да си сигурен какво правиш, и че ти трябва новата версия. Всяка нова версия на БИОС-а поне на теория дава нова функционалност или отстранява програмни грешки и бъгове в старите версии. Може чрез смяната на БИОС да може да подкараш устройства, които преди не си могъл или да ти даде по-добри възможности за overclock. А и още нещо- това, че производителя продава устройството със съответната версия БИОС или firmware не означава, че е най-доброто възможно решение. Точно за това е предвидена смяната на БИОС-а и firmware-а.EDIT-Към Zanio: за сега не сменяй тази версия, а преди това изчисти вентилатора и се убеди, че лагерчето му не е разбито. Пак ти казвам, че след като видях температурите в Idle режим силно се съмнявам, че проблемите ти идват от прегряване. Я кажи като го натовариш гаси ли се самия лаптоп? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kras4ooo Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Пич, флашването на БИОС-а е хубаво нещо, но стига наистина да си сигурен какво правиш, и че ти трябва новата версия. Всяка нова версия на БИОС-а поне на теория дава нова функционалност или отстранява програмни грешки и бъгове в старите версии. Може чрез смяната на БИОС да може да подкараш устройства, които преди не си могъл или да ти даде по-добри възможности за overclock. А и още нещо- това, че производителя продава устройството със съответната версия БИОС и firmware не означава, че е най-доброто възможно решение. Точно за това е предвидена смяната на БИОС-а.EDIT-Към Zanio: за сега не сменяй тази версия, а преди това изчисти вентилатора и се убеди, че лагерчето му не е разбито. Пак ти казвам, че след като видях температурите в Idle режим силно се съмнявам, че проблемите ти идват от прегряване. Я кажи като го натовариш гаси ли се самия лаптоп?Да съгласен съм,но не са много хората които могат да си го Update-нат с добра за компютъра им версия,а и след това да си направят настройките.Да обновяването на BIOS е добро,но не винаги.В някои случаи е по-добре да си запазиш старата версия от колкото да теглиш нова,а за overclock ако не си го направиш както трябва можеш да изгориш.За това е по-добре ако не си много в час с тези неща да не пипаш докато не си ги изасниш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Така е. Това , че са нови версии не значи, че са застраховани от бъгове и т.н. В това отношение трябва да прегледаш форумите за оплаквания преди решителната стъпка да заличиш старата версия. Прав си и за това, че преди да правиш каквото и да било толкова важно, че да можеш да съсипеш компютъра, трябва да прочетеш поне 1 месец или докато не ти се изяснят нещата. А за overclock-а-буквално да изгориш ще е трудно, но да направиш компютъра неизползваем не е трудно и е въпрос на една или две погрешно въведени стойности (множител, шина и т.н.) Ето, че сме на едно мнение поне за няколко неща. Хайде стига на оффтопика. Време е да помогнем на човека с проблемите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kras4ooo Публикувано Януари 27, 2011 Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Да съгласен съм да спрем. А за проблема искам да пробвате докато играете да включите тази програма HWMonitor и след примерно 30-40 мин. игра снимайте програмата и я поставете тук. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
zanio Публикувано Януари 27, 2011 Author Report Share Публикувано Януари 27, 2011 Значи за версията, която си сложих на БИОС-а, прочетох, че други хора са доста доволни от нея и не им е довело до проблеми, но знае ли човек... Ето и снимката след 15-20 минутки игра на фифа 2011:http://195.149.248.189:8080/2011-01-27/865c40d42e537d51bd07f23d54e1e7e3_520x500.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост