anco777 Публикувано Януари 17, 2011 Report Share Публикувано Януари 17, 2011 Здравейте, трябва ми програма за изчистване на звука от аудио файлове. Започнах да свалям записите от аудио касетки в цифров вид, и както знаем чува се неприятно шумене. Трябва ми наистина добра програма (дори и платена), защото записите са ми много ценни и искам да ги запазя с прилично качество. Благодаря предварително. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
antishoC Публикувано Януари 17, 2011 Report Share Публикувано Януари 17, 2011 Здравейте, трябва ми програма за изчистване на звука от аудио файлове. Започнах да свалям записите от аудио касетки в цифров вид, и както знаем чува се неприятно шумене. Трябва ми наистина добра програма (дори и платена), защото записите са ми много ценни и искам да ги запазя с прилично качество. Благодаря предварително. Прилагането на програмен филтър за премахването на шума няма начин да не засегне и звука като цяло.По принцип "Steinberg Clean Plus" е една от програмите за сваляне на записи от плочи и лента. Платена е. Можеш да пробваш и с CoolEdit Pro( Adobe Audition). От Effects/Noise Reduction/Noise reduction > Get profile from selection правиш "снимка" на шума и прилагаш филтъра (като маркираш областта, където искаш да се приложи). След тази операция може да нормализираш с +10% амплитудатаПо добра е Dart Pro. Но има доста настройки, от които много зависи крайния резултат-особено при наличие на медни инструменти - най-вече валдхорна и тромпет. Най-хубавото е, че прави пълен графичен отчет на всики корекции, и дава възможност за прослушване на резултата и ръчно отменяне на корекциите, където е необходимо. Със Sound Forge за дефекти можеш да ползваш Tools->Repair->Replace, като предварително маркираш съвсем кратък пасаж. Ако говорим за отделни пукания предпочитам да ги подтискам "на ръка", маркирайки точно тесен участък от материала, със силно намаляване на нивото.! При всички случаи лично аз не съм доволна от резултатите. Целия този процес отнема доста време и е много отегчителен.И накрая се оказва, че тези промени са компромис с оригинала.За това, ако шумът не е прекалено силен, въобще не се занимавай с допълнителна обработка,а само за почистване на отделни големи пукания /пращене/ Или-не! По-добре си пробвай сам-може да имаш по-голям успех от мен Междувременно може да са излезли и някакви нови програми за които нищо не съм чула, защото отдавна съм се отказала да подтискам шума като цяло по причини, които вече споменах.По лесно ми е да ползвам външен лампов коректор/ за плочи предимно/, но това е друга тема... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anco777 Публикувано Януари 18, 2011 Author Report Share Публикувано Януари 18, 2011 Благодаря за отговора. Аз принципно правя записите с Cool Edit Pro, но незнаех как да я ползвам за тази цел. Ще си "поиграя" с програмите които предлагаш пък ще видя коя ми е най-полезна. Иначе сме на едно мнение относно това, че ако звука не е много зле по-добре да не се пипа. А какъв е тоя лампов коректор за който говориш, и има ли от къде да намеря подобно устройство? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
blood Публикувано Януари 18, 2011 Report Share Публикувано Януари 18, 2011 От запис на разговор, който е със странични шумове. Да увелича отделни звуци, а други да намаля. Може ли някаква такава програма да ми дадете, че нищо не намирам, явно съм си прост........ :> Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
antishoC Публикувано Януари 18, 2011 Report Share Публикувано Януари 18, 2011 А какъв е тоя лампов коректор за който говориш, и има ли от къде да намеря подобно устройство?Когато споменах за лампов коректор, въобще нямах предвид премахване на шума. Както казах вече никога не правя това,поради незадоволителните резултати при мен. Рядко свалям и от касети, защото почти всичко вече го намирам в цифров вариант. Съвсем не е така,когато обаче става дума за записи правени на плочи. Именно за тях ползвам риа коректора. Дали ще е лампов или транзисторен е без съществено значение стига да е качествен. Просто моят е лампов Записите правени на плочи имат малко бас и много високи,ако ги прехвърляш директно от аналогов на цифров източник. Т.е. прехвърля се записа, а не това което чуваш от грамофона.Риа коректорите имат огледална характеристика и съответно вдигат баса и намаляват високите без да влияят на средите. Но в случая на теб не ти и нужно и за това казах, че това е друга тема. При теб важното е да пуснеш записа от касетата по възможност от този дек на който е направена, или поне да се съобразиш с това как е записан/с Dolby B, Dolby C и DBX и т.н./Дори и от друг дек желетелно е да включиш сигнала на тази система на която е записван/ако го знаеш/и ако разбира се подаващия касетен дек я поддържа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anco777 Публикувано Януари 18, 2011 Author Report Share Публикувано Януари 18, 2011 Ясна работата с ламповия коректор Чувал съм за някакви шумоподтискащи устройства. Може ли да се намери такова, и какво точно представлява? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
-TEN4O- Публикувано Януари 18, 2011 Report Share Публикувано Януари 18, 2011 От запис на разговор...Между кои членове на правителството ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
antishoC Публикувано Януари 18, 2011 Report Share Публикувано Януари 18, 2011 Чувал съм за някакви шумоподтискащи устройства. Може ли да се намери такова, и какво точно представлява?Мисля, че имаш погрешна представа за това, какво точно е шумоподтискащо устройство. Във всеки случай, „това „ съвсем не е „онова” за което си мислиш. В паузите при отсъствие на полезен сигнал винаги се появява нежелан шум. Този тип устройства /това съвсем не е точната дума,може да ги наречем шумоподтискащи системи или чипове/ имат за цел непрекъснато следене нивото на входния сигнал. Когато той се снижава до определена стойност „устройството” престава да пропуска сигнала до изхода. Когато сигналът се вдигне над тази определена стойност той отново започва да се пропуска до изхода. При това затваряне и отваряне на изхода, шумоподтискащото „нещо”прави това да става плавно и меко. За това такова „чудо” го има почти на всякъде. В тунери, декове, диктофони, микрофони и прочие звукови джунджурии. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
antishoC Публикувано Януари 19, 2011 Report Share Публикувано Януари 19, 2011 anco777, сега като ме попита за шумоподтискащите системи се усетих, че не си ме разбрал, когато ти казах да се съобразиш с това, по какъв начин е направен записа. Говоря за Dolby A/B/C- това в дековете е шумоподтискащата система! Разбери дали е ползвана такава още при записа на касетата. Ако, ти си правил касетата, трябва да знаеш какво си ползвал. Ако е фабрична, то в логото залепено на касетата има две буkви D обърнати една към друга. При преноса на аналогов сигнал към компютъра ще внесеш по-малко шумове, ако има такава. В този случай качеството на записа ще зависи много от какъв касетен дек ще подадеш /пуснеш/ касетата със записа, който искаш да прехвърлиш. Вместо да търсиш излишни начини после да обезшумяваш звука, просто си намери качествен дек /от приятел, познат/ с подобна система и приложи примерно Dolby C шумопонижител. Така ще повдигнеш и динамиката /съотношението ниво/шум/ с около 20dB. Ползвай къс стерео звукочестотен кабел и ти гарантирам, че ако записа на касетата е качествен и звуковата ти карта е висок клас, въобще няма да ти се наложи да пипнеш филтъра за премахване на шум. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anco777 Публикувано Януари 19, 2011 Author Report Share Публикувано Януари 19, 2011 Ами не разполагам с кой знае каква техника. Правя записите ползвайки касетофона на една аудио уредба JVC. Не е нещо грандиозно, но ми върши работа(става дума за възпроизвеждането, иначе прави лош запис). Имам предвид, че записа се получава с много добро качество, пък и като свикнах на какви нива да пускам записа за максимално качество нещата са супер. Проблема идва от там, че имам няколко касетки на по 20 години и повече, които са се поразмагнитили и на някои песни чак не се чува текста. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост