Sten Публикувано Декември 31, 2010 Report Share Публикувано Декември 31, 2010 В момента имам 19 инчов TN, 1280х1024(5:4), видим размер 380х305 мм. Работя с браузър, файлов мениджър(понякога - два), една-две отделни папки и още едно-две приложения - например за документи, калкулатор и др. Затова ми се иска да си взема по-голям монитор,но не просто на широчина, а по-скоро - на височина.Направих една проста сметка и се оказа,че дори 24-инчов монитор с резолюция 1920х1080 има физическа височина от 298 мм. А това е важно за мен,защото документите и особено сайтовете трябва да ги "скролирам" вертикално. Особено неприятно ми е, че много сайтове използват само 1/3 от ширината на браузъра за полезната информация, а останалите 2/3 (колони отляво и отдясно) се използват за реклами. Не ми е ясно следното: ако взема такъв монитор(1920х1080, 298 мм височина) как ще изглежда дадена уеб-страница в сравнение с монитор като моят(1280х1024 и 302 мм височина)? По-малко ли ще трябва да "скролирам"? В момента имам Font size : Normal 96 DPI . В прозореца за настройка пише "ако резолюцията направи нещата на екрана твърде малки,за да се виждат удобно,трябва да увелича DPI" - това няма ли да ме върне в изходно положение като намали количеството елементи,които мога да видя на екрана? Аз подозирам че е така(не съм имал възможност да сравня пряко два монитора с различни резолюции) и затова потърсих такива с резолюция 1920х1200. Направих си един списък и като махнах тези с цена над 950 лв. , останаха следните: HP LA2405wg ~520 лв. Philips 240S1SB ~500 лв. Philips 240PW9ES ~930 лв. HP LP2475w ~940 лв. Почти се бях приготвил да "изкихам" над 900 лв. , но прочетох две-три дискусии и се оказа,че моделите с IPS-матрица и т.нар. wide color gamut имат проблеми с цветопредаването(!) - твърде ярки,а понякога и неравномерни по площта на екрана цветове. изглежда изборът ми се ограничава до горните два модела,които при това ако не съм се объркал нещо - имат еднаква матрица. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 31, 2010 Report Share Публикувано Декември 31, 2010 23-инчовите и особено 24-инчовите 16:9 монитори идват малко широки за браузване на цял екран и се налага много да си въртиш главата настрани, докато четеш. При 22"-монитори все още това не е така. Преди да взема такъв си мислех, че ще е малко нисък и ще се налага много скролиране в интернет, но се убедих, че това не е някакъв сериозен минус. Побира се повече информация по широчина, а пък рекламите се блокират със съответните адблокери към браузърите. Все пак 23"-монитор е по за предпочитане с оглед по-голямата работна площ, а и за филми, и игри е по-добре. Има сега и монитори с резолюция 1600х1200 (4:3), които също предлагат доста площ и са високи. Някои предпочитат тях за по-професионална работа. Между другото резолюция 1280х1024 е 4:3, не 5:4. Мониторите с отношение 16:10 също са по-високи, но все пак 16:9 сега е може би "правилното" съотношение. За в бъдеще се предвижда отношение 21:9 може би и за мониторите, не само за телевизорите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 31, 2010 Author Report Share Публикувано Декември 31, 2010 Nazikov , 1280 делено на 1024 е 1,25 - колкото е и 5 делено на 4 - и аз се учудих първият път,когато го осъзнах и проверих с калкулатора. Съответно 1920/1200 е 16/10, което за мен е по-добре от 16/9. За 1600/1200 - видях(за Пловдив) само един-два модела Eizo - над 1000 лв. Относно рекламите - да,блокират се,но нали празните полета от двете страни остават? Ще помисля още върху предложението ти. Сега забелязах,че си от Пазарджик - ако знаеш подходящи фирми там - може да пишеш. Между другото - няма ли да ходиш да се веселиш някъде? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 31, 2010 Report Share Публикувано Декември 31, 2010 Nazikov , 1280 делено на 1024 е 1,25 - колкото е и 5 делено на 4 - и аз се учудих първият път,когато го осъзнах и проверих с калкулатора. Така е, станала е грешка. Между другото - няма ли да ходиш да се веселиш някъде? Няма, у нас ще посрещам новата 2011 г. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 31, 2010 Author Report Share Публикувано Декември 31, 2010 Ами тогава - Честита Нова Година! За "моят" монитор ще мисля по-нататък... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост