Lokoto Публикувано Декември 23, 2010 Report Share Публикувано Декември 23, 2010 Здравейте, Искам да попитам, някой полздвал ли е Intel® Quiet System Technology за управление на вентилаторите на компютъра? Има ли полза от нея? Трябва ли нещо да се настройва?След като включих тази опция от биоса, ми се заредиха някакви драйвери на южния мост, но така или иначе, не мога да управлявам вентилаторите от дъното. Странното е, че ми се появиха още 2 температури н Евереста, но те са нелогично високи (63-58 гр.)?!!Дъното е Gigabyte GA 965P S3 - Малко старичко, но ми върши работа... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Lokoto Публикувано Декември 29, 2010 Author Report Share Публикувано Декември 29, 2010 Та чаках аз, чаках докато повиках неволята.От ровенето в Интернета успях да направя следния извод: Intel QST е доста интелигентна система за контрол на оборотите на вентилаторите на микропроцесора и системния вентилатор, като целта е с минимални обороти(т.е. минимален шум) да се постигне оптимално регулиране на температурите на всички устройства на компа.Защо казах интелигентна, ами защото системата има елемент на "ползване на поуките", "самообучение", с който могат да се сравняват различни модели на използване на машината, като по този начин да се предполага, как да се развъртят вентилаторите с минимални обороти, но да поддържат температурите на микропроцесора, дънната платка и на харда в оптимални граници.Този режим е много полезен при ползване в климатични условия с променящи се стайни температури. Друго предимство е, че вградения софтуер(драйвера на южния мост) може да разпознае поставения на дъното модел на микропроцесор и от там да зададе граничните температури на модела за управление на системата.(Това бяха онези високите температури при мен). Какво се иска - просто от биоса да се избере Intel QST и да сте си закупили вентилатори с 4 пина(PWM Pulse-Width Modulation).Ефектът е поразителен - при самогасящ се екран на няколко пъти съм си мислил, че компа се е самоизключил... Тази технология, за разлика от другите,които използват само биоса, заделя малко памет от RAM паметта и минимално процесорно време, което изобщо не се отразява на производителността на компа.Надявам се да съм бил полезен с това и да ви накарам да пробвате системата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост