Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте,

искам да си купя лаптоп, който ще използвам найвече за работа с Photoshop CS 5, Adobe Flash CS 5, Dreamweaver, Corel Draw X5.

Другото, за което ще го ползвам е да играя игри от сорта на NFS, COD, Max P, и други от тоя жанр.

Не съм любител на лакомите за ресурси заглавия от сорта на Crisys и др.

Когато е необходимо ще бъде включен към външен дисплей 22`. Бюджет: около 2000 лв.

Нямам притенции към марки. Предлагайте всичко, за което се сетите. Ако имате предложения, моля да им изтъкните силните и слабите страни.

Аз съм се спрял на няколко модела. Моля, коментар по тях свързан със силните и слабите им страни.

DELL XPS 15 L501x

DELL Inspiron N5010

Acer Aspire Timeline AS5820TG

Lenovo IdeaPad Y560A-4

Сподели другаде

Въпросните лаптопи са като цяло доста сходни.

Откъм процесор Acer-ът е с малко по-слаб такъв. Ако работиш доста усилено и често с въпросните професионални приложения, може да се позабележи някаква разлика според мен, но в противен случай надали ще усетиш реална разлика.

Откъм памет пък моделът на Dell е с едни гърди напред, защото предлага 6GB, докато останалите предлагат по 4GB. Разбира се това не би трябвало да е особен проблем, защото 4GB са като цяло достатъчни на този етап за почти всичко. Ако всичките тези приложения са стартирани едновременно и/или ако планираш да ползваш паралелно няколко лакоми програми, тогава допълнителните 2GB памет може да са от полза, но в противен случай няма особено значение.

При твърдите дискове положението е малко по-различно. XPS моделът на Dell предлага бърз твърд диск (7200 rpm), докато другите са бавни (5400 rpm), което според мен се усеща. Твърдият диск е най-бавният компонент в една система, което го прави доста важен за цялостната производителност. Разбира се ако времената на зареждане не са важни за теб, можеш да пренебрегнеш това. От друга страна пък моделите на Lenovo и Acer предлагат малко повечко пространство, което само ти си знаеш колко е важно за теб.

Откъм видео карти лаптопите са доста сходни. XPS моделът на Dell предлага видео карта с двойно повече памет от другите, но това не е от особено значение. По-важното е, че точно тази видео карта ще загрява повече от останалите и ще точи малко повече от батерията. От друга страна пък тя е 9-клетъчна и би трябвало да държи повечко от останалите.

Откъм мрежови възможности на практика разликите са никакви. Inspirion моделът на Dell е с технически по-бавна мрежова карта, но това в действителност е нищожна разлика спрямо останалите.

Откъм звукови възможности XPS на Dell трябва да се справя най-добре заради говорителите на JBL. Освен това има и оптичен изход, но ако не си толкова взискателен спрямо звука, то тези екстри не те вълнуват.

Откъм различните входни/изходни портове Inspirion моделът на Dell и моделът на Acer се представят по-добре, защото не само имат достатъчно USB портове, но разполагат и с VGA изход, който все още е много разпространен и наличието му е много важно. Най-вероятно външният ти дисплей ще разполага с HDMI, което значи, че ще ползваш него, но все пак VGA е според мен много ценна екстра. XPS моделът на Dell предлага 2 USB 3.0 порта, което го няма при останалите. Поне според мен обаче това въобще не компенсира липсата на VGA. Лаптопът на Lenovo изглежда най-ощетен в тази категория.

Моделите на Dell са без Windows. Ако мислиш да си инсталираш твоя ОС, тогава това няма да е проблем. В противен случай ще е малка спънка.

Моделите на Dell са с по-дългосрочна гаранция, която е и международна, което може да се окаже много полезно, ако ще пътуваш в чужбина.

Останалите разлики не са толкова важни и/или можеш и сам да прецениш дали са важни за теб.

Сподели другаде