Jump to content

Проблем с процесора(?)

Препоръчан пост

Здравейте!

Досега бях с Windows Vista 32-bit-a и като цяло компютърът вървеше адски бавно. В "Rate and improve your computer's performance" процесорът правеше 4.2 точки, а останалите неща бяха над 5. Всички ми казваха да си сложа 64-bit-ов Windows 7 и щяло да има значителна разлика. Е, сложих си го аз. Забелязах, че резултата на видеото се е вдигнал наистина значително - 7.6. Но проблемът е, че сега на процесора показва 3.7. Не вярвам особено много на числа и статистики, но определено забелязвам, че когато играя разни игри, машината ми се държи доста по-зле от преди: върви мудно, има дразнещо насичане, леко забиване и т.н.

Ето я конфигурацията:

MB: Gigabyte GA-MA790FX-UD5P

CPU: AMD Phenom II x4 BE 965

RAM: 4GB DDR2

GPU: Sapphire Radeon 4890

Не знам на драйверите ли се дължи или самият процесор е гола вода, ама със сигурност не би трябвало да изкарва толкова ниски резултати.

Някакви предположения?

Сподели другаде

На първо време провери какво ти товари процесора - може да е някаква услуга на операционната система, която се изпълнява във фонов режим или вирус, например.
Сподели другаде

Ами, не му разбирам толкова, затова ще сложа скрийшотове:

http://i53.tinypic.com/2m2gbc9.png http://i52.tinypic.com/2ajufc8.png

http://i53.tinypic.com/x0xt3o.png

Предварително се извинявам за големите размери на снимките, но не знам как да ги направя в културен вид за форум (:

А за вируси уж го провериха като преинсталираха Windows-a. Аз и без това не знам с какви програми да го проверявам и тествам. Сега са ми сложили някакъв Symantec за антивирусна...

Сподели другаде

Според мен 64 битов Windows 7 не най подходящото решение може би ... Вярно е, че рамта ти е 4ГБ и би трябвало с 64 бита машината да работи по-добре, но рамта ти е ддр2, което значи, че е по-бавна. Всъщност не мисля, че знаеш много добре каква е разликата между 32 и 64 бит, затова виж това http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows-vista/32-bit-and-64-bit-Windows-frequently-asked-questions. Аз лично ти препоръчвам Windows XP 64 bit, ако толкова държиш да е 64 бит, все пак нека и друг да се изкаже, може аз да бъркам ...

Иначе за вируси сканирай с

За Malwarebytes' Anti-Malware:

- стартирай програмата;

- избери Perform quick scan (Бързо сканиране) и кликни бутон Scan (Сканиране);

- след като приключи сканирането, ако не са открити заплахи, ще се отвори автоматично текстов файл (който можеш да затвориш) и програмата ще те уведоми, че не е открила нищо, след което можеш да кликнеш бутон OK и да я затвориш;

- ако са открити заплахи, кликни бутон OK и после Show results (Покажи резултатите);

- кликни бутон Remove Selected (Премахни избраните);

- ще се появи текстов файл (дневник/лог), копирай съдържанието му тук.

За SUPERAntiSpyware:

- стартирай програмата;

- кликни бутон Scan your Computer (Сканиране на компютъра);

- вляво избери само дял C:, а вдясно избери Perform Complete Scan (Извърши пълно сканиране);

- кликни Next и изчакай програмата да сканира;

- кликни OK на съобщението;

- ако има засечени заплахи, кликни Next, за да се премахнат гадинките, OK на потвърждението и накрая Finish;

- кликни бутон Preferences... (Настройки) и иди на подпрозорец Statistics/Logs (Дневници), маркирай последния лог по дата и кликни бутон View Log... (Покажи дневника);

- копирай съдържанието му тук.

Ако е нужен рестарт при някое от сканиранията, се съгласи и рестартирай веднага.

След това ти препоръчвам да махнеш Symantec и да сложиш аваст или нод32 :)

Сподели другаде

Ами, обясниха ми, че 32-bit-овият Windows не разпознавал 4-те гигабайта рам, а само 3. Затова се съгласих да ми сложат 64-bit-ов. Навсякъде ми говорят различни неща и ме объркват и де факто проблемите си остават. На едно място ми казаха да си взема такова дъно и DDR3, после на друго място ми казаха, че това дъно не поддържало DDR3. Аз не се занимавам с компютри и съответно не разбирам, но от известно време ми се налага да чета, защото всеки гледа да ти вземе парите без да свърши работа, само че се оплитам тотално в разни съкращения, букви и цифри и ми завира главата. По същият начин стоят нещата с процесора - няколко човека ми го хвалеха, не знам си какво, а той се държи по-зле от всеки двуядрен, на който съм сядал, да не говоря за старата ми машина отпреди 6-7 години, която зарежда по-бързо на някои места.

Благодаря за съветите, сега ще пробвам нещата, които си написал и ще пиша пак дали има резултат.

Сподели другаде

Ето ги двата резултата:

Malwarebytes' Anti-Malware 1.46

www.malwarebytes.org

Database version: 5228

Windows 6.1.7600

Internet Explorer 8.0.7600.16385

1.12.2010 г. 22:36:25

mbam-log-2010-12-01 (22-36-25).txt

Scan type: Quick scan

Objects scanned: 143191

Time elapsed: 7 minute(s), 22 second(s)

Memory Processes Infected: 0

Memory Modules Infected: 0

Registry Keys Infected: 0

Registry Values Infected: 0

Registry Data Items Infected: 0

Folders Infected: 0

Files Infected: 0

Memory Processes Infected:

(No malicious items detected)

Memory Modules Infected:

Registry Keys Infected:

Registry Values Infected:

Registry Data Items Infected:

Folders Infected:

Files Infected:

SUPERAntiSpyware Scan Log

http://www.superantispyware.com

Generated 12/01/2010 at 11:54 PM

Application Version : 4.37.1000

Core Rules Database Version : 5937

Trace Rules Database Version: 3749

Scan type : Quick Scan

Total Scan Time : 00:18:27

Memory items scanned : 543

Memory threats detected : 0

Registry items scanned : 392

Registry threats detected : 0

File items scanned : 20984

File threats detected : 0

Май всичко е наред... Явно наистина процесорът е слаба ракия.

Сподели другаде

Като цяло ползата от 64-битовите операционни системи на този етап е най-вече при работа с професионални приложения, които могат да се възползват от архитектурата й. За по-простички нещица като Интернет сърфиране, гледане на филми, слушане на музика, офис приложения и дори игри няма особена нужда от 64-битова операционна система. Вярно е, че 32-битовите версии на Windows не разпознават повече от 3GB памет, но, както вече казах, това не е толкова фатално за по-обикновени дейности. Скоростта на паметта няма значение. Важно е количеството.

От 64-битовите операционни системи XP x64 е лош избор. Характерните особености на XP не я правят особено удачен избор за 64-битова платформа. Остават Vista и 7, от които 7-цата е по-добра от Vista във всяко едно отношение, така че при 64-битовите Windows-и 7-цата е категорично най-добрият и дори на практика единственият смислен избор.

Няма логика процесорът да е по-бавен от стари процесори. Дай по-конкретни примери кое е по-зле с новия процесор.

Сподели другаде

Една от игрите, на които играя, е StarCraft 2. Първо, самата игра зарежда много бавно. Второ разхождането из менютата става адски бавно, повреме на игра насича на каквато и резолюция и детайли да го пусна, като натисна alt+tab чакам по 5 минути. Ако махна всякакви детайли и намаля до дупка всичко, не насича, но така предпочитам да не играя. С другите игри същата работа, а изискванията им ги покривам с доста отгоре.

И това като го видя се чудя да се смея ли, да троша ли...

http://oi52.tinypic.com/mwrz4m.jpg

Изобщо, има ли някой от тук с такъв процесор, за да сподели как са нещата при него, как се справя с различни задачи и т.н.

Сподели другаде

На мен ми звучи да е нещо софтуерно.Възможно е да има конфликт на драйвери или нещо такова.Да не би да е някакъв проблем с рамта?Не може при игри, които "покривам с доста отгоре" да ти насичат така.Пробвай да сложиш XP 32 BIT-а.Нито процесора, нито видеото са ти слаби.Ако ти кажа, че аз със едно едноядрено Amd на 2,2 GHz и вграденото видео GForce 7025 съм подкарвал сравнително стабилно CoD 4 и F.E.A.R. ;) :D Така че ти с този компютър не би трябвало да имаш никакви проблеми.
Сподели другаде

Тези драйвери инсталирани ли са - http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/radeon_win7-64.aspx

Всъщност добре ще е да кажеш какво точно си инсталирал освен операционната система.

Сподели другаде

На мен ми звучи да е нещо софтуерно.Възможно е да има конфликт на драйвери или нещо такова.Да не би да е някакъв проблем с рамта?Не може при игри, които "покривам с доста отгоре" да ти насичат така.Пробвай да сложиш XP 32 BIT-а.Нито процесора, нито видеото са ти слаби.Ако ти кажа, че аз със едно едноядрено Amd на 2,2 GHz и вграденото видео GForce 7025 съм подкарвал сравнително стабилно CoD 4 и F.E.A.R. ;) :D Така че ти с този компютър не би трябвало да имаш никакви проблеми.

Силно се надявам да е нещо софтуерно, защото се бях изсипал със сума ти пари за тези чаркове с една единствена цел - да играя с удоволствие. Как да разбера дали има проблем с рамта? Всъщност, аз дори не знам каква точно ми е рамта. Инсталирах Everest и там пише всичко, но не знам в коя графа точно да гледам. Ако знаеш, кажи кои драйвери да сваля, как да разбера дали "има конфликт" м/у тях. Аз от тук http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3032&dl=1#dl инсталирах първите два драйвера, от сайта на AMD свалих последните драйвери на видеото и така...

А, преди време бях правил и този тест 3DMARK Futuremark и бях изкарал едва 4200 точки, при което настана голям смях.

Тези драйвери инсталирани ли са - http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/radeon_win7-64.aspx

Всъщност добре ще е да кажеш какво точно си инсталирал освен операционната система.

Да, първо инсталирах първия - нямаше промяна. После го изтрих, рестартирах и инсталирах втория - пак нямаше промята. Пробвах и двата да ги инсталирам - нещо не се получи (:

Сподели другаде

А захранващият блок какъв е, че не се разбра? Иначе резултатите от Windows Expierence са добри с изключение на процесора и леко ниския резултат на RAM. За сравнение ето от моя компютър, с който нямам проблеми при игрите: post-10359-063733000 1291324054_thumb.png При мен след смяната на захранващият блок, който беше Fortron 350 W с по-мощен и качествен - Cooler Master GX 550 W, се повиши резултата на процесора Athlon X2 7750 2,7 GHz (тогава бях с такъв) от 6,3 на 6,7 (за видеото не помня, може би имаше и там повишение). Компютърът започна да постига по-добри резултати в игрите и като цяло работата му стана абсолютно стабилна.
Сподели другаде

А захранващият блок какъв е, че не се разбра? Иначе резултатите от Windows Expierence са добри с изключение на процесора и леко ниския резултат на RAM. За сравнение ето от моя компютър, с който нямам проблеми при игрите: post-10359-063733000 1291324054_thumb.png При мен след смяната на захранващият блок, който беше Fortron 350 W с по-мощен и качествен - Cooler Master GX 550 W, се повиши резултата на процесора Athlon X2 7750 2,7 GHz (тогава бях с такъв) от 6,3 на 6,7 (за видеото не помня, може би имаше и там повишение). Компютърът започна да постига по-добри резултати в игрите и като цяло работата му стана абсолютно стабилна.

Захранването ми е FORTRON EVEREST 800W.

• ATX Power Supply for PC Everest

• NVIDIA SLI Certified, Dual Channel PCI-Express

• 800W

• 120 mm fan

• Active PFC Function

• Dimension : 165 x 150 x 86 mm

Кажи какво друго инсталираш освен Windows-а - кодеци, драйвери...

Опитвал ли си да работиш с изключена антивирусна програма?

Инсталирал съм си най-нужните неща засега, Windows-ът ми е на два-три дни и съм още твърде еко. Ето:

post-9093-043565800 1291384424_thumb.png

Сподели другаде

Опитай да изключиш антивирусната програма - би трябвало това да окаже влияние на работат на системата.

Други "подозрителни" за мен приложения са Advanced SysemCare3 и K-Lite.

Сподели другаде