Jump to content

Проблем с хард диск

Препоръчан пост

Здравейте на всички!

Започвам направо към проблема. Пуснал съм например foobar2000 и Mozila с 2-3 таба отворени, и по някое време компютъра започва да забавя процеса на работа. Всичко се отваря много по-бавно. След 2-3 минути мудна работа от страна на компютъра екрана забива/замръзва. Чувам как хард диска започва да се върти много по-бързо, но това продължава за секунда, следва затишие за секунда-две, и пак се забързва, и това се повтаря циклично за около 15 секунди, след което се рестартира. Реших да направя "Check Disk". Рестартирах компютъра, но вместо да започне проверката, веднага ми изписа "The volume is clean.| Check disk has been finished" без да е сканирало нищо. Направих друга проверка под Уиндоус, без отметката за повредени сектори, и след като завърши 2ра фаза изписва "Windows was unable to complete the disk check". Отворих "Event Viewer" от контрол панела и там видях, че няколкократно има едни и същи грешки "The device, \Device\Harddisk0\D, has a bad block"source - disk и "The device, \Device\Ide\IdePort2, did not respond within the timeout period.

"source - atapi. С WindowsXP (оригинален) съм , 32bit, SP3. Дъно ASUS, p5ld2, DELUXE; HDD Seagate 160GB, Barracuda 7200.9.

Предварително благодаря на отзовалите се.

Сподели другаде

Има вероятност RAM паметта да създава проблеми. Мой познат имаше 2х512 МВ и едната плочка беше сдала багажа. Симптомите бяха същите. Ако си с 2 плочки RAM извади едната и пробвай с една 1-2 дни как ще работи. После сложи извадената и извади тази дето си я пробвал. Ако си с 1 плочка RAM вземи от някой приятел и я сложи на твоя компютър, а твойта я сложи на неговия и пробвай.
Сподели другаде

В случая записите в Event Log-а на Windows почти ясно казват, че проблемът идва от дисковата подсистема. Най-добре е освен да се погледнат SMART параметрите, което е споменал Night_Raven да се пусне и инструмент за тест на диска от производителя. Tова е инструментът SeaTools тъй като дискът е на Seagate. Ако се провали е ясно, че дискът е проблемен и трябва да се мисли за спасяване на данни, ако има нещо ценно.

Не е лошо да се зададе и въпросът защо се е стигнало до това състояние на диска. В този ред на мисли трябва да се провери какъв е захранващия блок, защото той е изключително важен за живота на твърдите дискове. Ако е някое китайско менте задължително трябва да се помисли за смяна, за да може да избегне този проблем за в бъдеще с други дискове.

Сподели другаде

Здравейте отново!

Съжалявам, че скоро не съм писал в темата си, но това не е поради незаинтересованост. Също така благодаря за отговорите.

Може би час след като пуснах темата, компютърът отново се рестартира, но този път не можеше да разпознае твърдия си диск и отказваше да зареди ОС. Занесох го в сервиз, и там го държаха два дена. След като ми го върнаха, казаха, че са изолирали някакви лоши сектори от диска. При тях работел нормално за момента, и ако отново правел проблеми, да им го занеса отново, което ме наведе на мисълта да очаквам 100% по-нататъшни проблеми. Е, все пак никакви пари не ми взеха за услугата :) . За сега и при мен работи, поне се стартира ОС, но в Event Log-a продължава да фигурира следния проблем:

Event Type: Error

Event Source: Disk

Event Category: None

Event ID: 7

Date: 26.11.2010 г.

Time: 22:02:20

User: N/A

Computer: HOME

Description:

The device, \Device\Harddisk0\D, has a bad block.

Ето и шотове от S.M.A.R.T. параметрите, и за всеки случай пуснах и един бенч, че много разноцветен ми се вижда...

http://img14.imageshack.us/img14/4813/hdtunehealthst3160812as.png

http://img826.imageshack.us/img826/7072/hdtunebenchmarkst316081.png

Изтеглих SeaTools и диска се провали на следните тестове: Long Drive Self Test и Long Generic(Perform a sequental long read on the device).

Сменял съм три пъти захранващия блок, защото гърмяха. И трите "ремонта" бяха в гаранция, сещате се с какви са ми ги заменили. След като изтече гаранцията си го замених - с друго китайско :). Бях го взел за 35 лв. от един приятел, който работи в сервиз, и ми гарантира, че ще е подходящо за моя компютър. За 4 години не ми е правило проблеми. Захранването е (доколкото е вярно) +12V Max.load: 15A /+5v. +12V. +3.3V. Max.Load: 400W.

Явно софтуерно няма оправия, ще трябва да се действа по-хард. Все пак ако имате някакво предложение по проблема, ще се радвам да го чуя/прочета.

Е, каква е следващата стъпка - нов хард диск и захранващ блок? А да ми препоръчате някакви по-квалитетни марки?

Сподели другаде

Щом твърдият диск се проваля на въпросните тестове, значи най-вероятно има проблем с него. Мисля, че ще ти трябва новичък твърд диск и ново захранване. От твърдите дискове ти препоръчвам Western Digital или Samsung. Hitachi също не са лоши. Прилични захранвания са на Xigmatek, Fortron и Chieftec. Не са най-добрите, но са прилични по-бюджетни решения.
Сподели другаде

Отново искам да благодаря на Night_Raven и l.kanelov за компетентните отговори. Аз продължавам да размишлявам защо се е стигнало до този проблем. Захранването откъм ватове си поддържа системата, като пипна блока си е студен, което означава, че не се товари (?!). Откъм напрежения също е нормално,(разлики от 0,1V) но едно нещо ми направи впечатление. Дъното ми е с 24pin кънектор, но през цялото време работеше на 20 пина, тоест помощните 4 пина откъм захранването бяха извадени. Има ли вероятност това да е довело до сегашното състояние на хард диска или това дава отражение само на работата на процесора?

Благодаря.

Сподели другаде

Не би трябвало това да е причината за проблема с твърдия диск. Той се захранва директно от самото захранване, а не от дънната платка, така че най-вероятно самото захранване е причинило злощастната съдба на твърдия диск. Като цяло не би трябвало да е фатално дъно с 24-пинов конектор да получи само 20-пинов. Най-често просто не работи стабилно.
Сподели другаде

Аз вече се разделих злощастно с един твърд диск, който изгоря точно заради захранването. Включвам компютъра сутринта и той въобще не успя да зареди Windows. Беше само на 2 месеца и аз за нещастие бях качил всичките записи от видеокамерата на него и тъкмо я бях форматирал. Нямах ги никъде другаде. Над половин година снимани важни моменти на семейството. Хард диска беше в гаранция и ми го подмениха с нов, но това естествено не можа да компенсира загубената информация. Повредата беше механична и нямаше как да се възстанови информацията. Казаха ми, че на 99% е от захранването, което беше някакъв боклук. Винаги си струва човек да отдели повечко пари за хубаво захранване. Жалко, че аз го разбрах след "дъжд качулка". Впоследствие успях да възстановя част от информацията, от твърдия диск на камерата с Easy Recovery, но понеже бях снимал на нея, не успях цялата. Друго, което е пагубно за един твърд диск е високата температура. Имах един стар, който постепенно си отиде точно поради тази причина. Него обаче, успях да го усетя навреме. Съхраних данните и го разкарах. Така и не отделих пари за хубава кутия. Махнах страничния капак и закачих един 120 мм вентилатор да духа точно срещу двата ми хард диска. Е, не е най-красивата картинка, но определено е по-добре от прегрели хардове. Според мен твоя си заминава. Купувай си друг и задължително ново захранване, че с твоето да не те сподели моята участ. Помисли и за евентуално по-добро охлаждане. За марки вече са ти дали препоръки. Аз лично отделих 200 лв. за захранване и въобще не съжалявам.

Късмет! И не забравяй да се похвалиш с новите придобивки и да изкажеш мнение. :peace:

Сподели другаде