Jump to content

Вирус ми изтри антивирусната

Препоръчан пост

Здравейте колеги!

Предполагам, че някакъв вирус ми изтри антивирусната програма. Незнам как и откъде е влязъл, но като пуснах вчера компютъра тя не тръгна. С Касперски бях. Реших да пусна и една проверка с Malwarebytes Anti-Malware, но и тя не тръгна. Пробвах и с портайбъл версията, но още щом отворя папката с програмата и експлоръра се рестартира. Пробвах да кача пак касперски, но ми пише, че неможе да намери някакъв си файл и инсталацията спира. Пробвах няколко версии на касперски, но все същото. SUPERAntiSpyware също не тръгва.

Конфигурацията е:

Main Board Kobian KVT600X-L (5PCI, 1AGP, 1CNR, 2DDR DIMM, AUDIO)

VIA 10/100 Fast Ethernet Adapter (PHY: VIA VT6103) PCI

CPU AMD Sempron 1583 MHz (9.5x167) 2300+

LITE-ON DVDRW SOHW-16935-

RAM 2 x 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)

HD ExelStor Technology J880 (80 GB, 7200RPM, Ultra-ATA/133)

VIDEO CARD ATI Radeon 9250 (RV280) (128 MB) Windows XP SP2.

Моля помагайте.

Редактиран от jelio_jelev
Сподели другаде

• Отговори 38
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Какво точно се случва при опит за стартиране на MBAM и SAS? Не се занимавай с портативната версия на MBAM. Забрави за нея.

Изтегли GMER. Разархивирай, ако е в архив. Стартирай я. Тя ще направи начално сканиране за секунди. След като то приключи НЕ кликай бутон Scan, а кликни бутон Copy и после постави съдържанието тук (Ctrl+V). Ако програмата предложи да направи пълно сканиране, откажи.

И защо си все още със Service Pack 2?

Сподели другаде

Изтеглих GMER. Беше архив. Разархивирах я. И като кликнах на папката да се отвори се рестартира Windows Explorer. Това се случва и при опит за инсталация на MBAM и SAS. (МВАМ пробвах да я инсталирам наново (без да я деинсталирам) защото при опит за стартиране или деинсталиране се отваря един прозорец за част от секундата и се затваря веднага и нищо повече). А съм със SP2 защото като сложих веднъж SP3 ми изяде 1 Гб от дял С, който и без това е малък. Знам ще кажеш защо не го увеличиш, ама на 80 Гб хард той е 15 и затова.

PC: Сега забелязах, че са изчезнали и папките Моите документи и Споделени документи от Моя компютър.

Сподели другаде

Ами така е... който си стои със Service Pack 2 (на който отгоре на това му спряха поддръжката), ще страда от лесно заразяване на компютъра. Може да си инсталираш Windows ME или 98, че заемат малко място. Е, не са най-добрите по отношение на сигурността. Едното за сметка на другото. От друга страна твърдите дискове станаха наистина евтини...
Сподели другаде

Да благодаря ти за сарказъма. Гарантираш ли, че ако беше с SP3 нямаше да се зарази? Защото на другия компютър съм с SP3 и пак е имало гадинки. Пък те скоро май въобще ще спират поддръжката на ХР. Тогава вече ще минавам на 7 ама с нова конфигурация.

leon70 пропуснах да споделя, че не мога да влезна под safe mod дава син екран със STOP:0x0000007B (0xF79C6528, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000) откъдето подразбрах, че става въпрос за вирус в MBR.

Сподели другаде

Изтеглих GMER. Беше архив. Разархивирах я. И като кликнах на папката да се отвори се рестартира Windows Explorer. Това се случва и при опит за инсталация на MBAM и SAS. (МВАМ пробвах да я инсталирам наново (без да я деинсталирам) защото при опит за стартиране или деинсталиране се отваря един прозорец за част от секундата и се затваря веднага и нищо повече). А съм със SP2 защото като сложих веднъж SP3 ми изяде 1 Гб от дял С, който и без това е малък. Знам ще кажеш защо не го увеличиш, ама на 80 Гб хард той е 15 и затова.

PC: Сега забелязах, че са изчезнали и папките Моите документи и Споделени документи от Моя компютър.

Опитай да преименуваш изпълнимия файл GMER на нещо друго с произволни символи.

Гарантираш ли, че ако беше с SP3 нямаше да се зарази? Защото на другия компютър съм с SP3 и пак е имало гадинки.

Гаранции не може да има за нищо. И все пак SP3 е много важен пакет с актуализации и трябва да е инсталиран.

Пък те скоро май въобще ще спират поддръжката на ХР.

Поддръжката на Windows XP SP3 спира на 8 април 2014. Не бих казал, че е скоро.

Сподели другаде

Преименувах го. Сега папката се отваря, но файла пак не се стартира. Отваря се пак някакво съобщение за миг и няма резултат.

Пробвах и с авирата, но нищо не откри.

Редактиран от jelio_jelev
Сподели другаде

Прочетох насам-натам из Google за премахване на вирус в MBR и като ефективно решение на проблема се препоръчва зареждане на операционната система да стане от дискета,след което антивирусната програма/антивирусния софтуер/ще си свърши работата.Форматирането не премахва MBR вируси,а това ставало с FDISK.На проблем като твоя не съм попадал никога за 2-те години от както съм с XP SP2.
Сподели другаде

Не е ясно точно каква е заплахата, за да се прибягва към подобни решения.

Спри всички излишни и ненужни програми и процеси. Изтегли Rootkit Unhooker LE (преименувана нарочно). Стартирай я. Ако се появи прозорец със заглавие "Warning - Integrity checking", кликни OK, след което потвърди отново с OK. В програмата иди на подпрозорец Report, кликни бутон Scan и кликни OK. От меню File избери Save Report и запази файла на удобно място. Копирай съдържанието му в следващия си коментар или прикачи самия файл.

Сподели другаде

Я! Не съм бил само аз със SP2. :D

А иначе както бях споменал пробвах с буутване от live cd но антивирусната не се справи. Сега прочетох и аз за fdisk и пробвах като заредих само DOS от дискета, и написах fdisk /mbr , но без резултат. Не съм сигурен командата тази ли беше, но това намерих и аз в нета.

Night_Raven изпреварил съм поста ти със своите действия. Дано не съм задълбочил проблема.

А иначе ето го лога.

Report.txt

Накрая ме попита кои дялове да сканира, но ги отказах. Незнам правилно ли беше.

Сподели другаде

Я! Не съм бил само аз със SP2. :D

Това не значи нищо. Това, че някой друг някъде е все още със SP2, въобще не означава, че ти не бива да го обновиш.

Сега прочетох и аз за fdisk и пробвах като заредих само DOS от дискета, и написах fdisk /mbr , но без резултат. Не съм сигурен командата тази ли беше, но това намерих и аз в нета.

Night_Raven изпреварил съм поста ти със своите действия. Дано не съм задълбочил проблема.

Fdisk /mbr не е удачна команда съвременни операционни системи. Върши работа за Win9x и ранните NT версии на Windows, но от 2000 насам е заменена с други методи. Не съм убеден доколко работи, но след като не е проектирана изрично да работи с нови версии на Windows не бих препоръчал експерименти по принцип.

Накрая ме попита кои дялове да сканира, но ги отказах. Незнам правилно ли беше.

Не. Избери дял C: и повтори изготвянето на доклад.

Сподели другаде