Jump to content

Проблем с Pinnacle Studio 14

Препоръчан пост

Здравейте, имам един проблем с Pinnacle Studio HD Ultimate Collection v14.0, преинсталирах я няколко пъти и не става нищо. Така, след инсталация настройките по подразбиране на програмата са когато сглобяваш клипчета за да направиш филм, то филма придобива настройките на първия клип, който си добавил (сн. 1), обаче, като добавя mov формат клипче (inf.doc) от камерата ми JVC и сглобя филмчето при пускането му с KMPlayer накъсва на места (klip - KMPlayer - http://dox.bg/files/dw?a=ab0ec1232f), пуснах го с wmplayer видях, че на местата, където прекъсва реално се сменя резолюцията или нещо друго става(klip - wmplayer - http://dox.bg/files/dw?a=8f966534ac). Пробвах различни настройки на програмата (сн. 2,3,4,5) и пак нищо. Интересно също е и защо след като оригиналния клип е сниман на 16:9 и би трябвало филма да стане също 16:9 (при настройките по подразбиране), а той става 4:3 (inf1.doc), но образите са разтеглени и като направя плеъра на 16:9 всичко е ок(с изкл на тези накъсвания за които говоря), може би това създава проблема...? Все пак постигнах някакъв напредък с компромиси чрез тези настройки (сн. 6) и клипчето стана такова (inf2.doc), не мога обаче да си обясня изобщо защо се получава така.

Лаптопа ми е Toshiba Satellite A300-20P-4G, с Windows 7 64 bits.

post-14839-039860800 1286636658_thumb.jpg

post-14839-014218600 1286636668_thumb.jpg

post-14839-080244300 1286636676_thumb.jpg

post-14839-081474900 1286636684_thumb.jpg

post-14839-093720000 1286636690_thumb.jpg

post-14839-085758100 1286636696_thumb.jpg

inf.doc

inf1.doc

inf2.doc

Сподели другаде

Ми нещо ти куца самата програмка в inf1.doc показва битрейт 6 388 Kbps което си е сериозна деградация пък и нататък като се зачетеш пак има кусури.

Експортни ги през нещо друго за проба.

Сподели другаде

Пробвах и версия 12, пак е така и на на столния и на лаптопа, явно 7-цата ли, кодеци ли...

Друга програма имах предвид - и няма нужда да е нещо хиляда гиги про вершън голд едишън платиниум.

Просто нещо което да има възможност за работа с тия формати.

Сподели другаде

Друга програма имах предвид - и няма нужда да е нещо хиляда гиги про вершън голд едишън платиниум.

Просто нещо което да има възможност за работа с тия формати.

Добре, препоръчай нещо което да е на нивото на Pinnacle studio, да е по-малко, да е с поне такива възможности и да не е от рода на "инсталираш програмата, но после трябват още една камара плъгини за да имаш повече ефекти, преходи и титули т.н" и веднага почвам да го разучавам. Държа още на Пинакъла, защото е с интуитивен интерфейс и има много възможности като за полупрофесионален софтуер за домашни нужди, а и най-вече защото съм го понаучил. Ако пък ако намеря програма само за слепване на Mov формат клипове без конвертиране при правенето на филм ще е върха, защото ще се запази оригиналното качество.

Сподели другаде

Вервам знаеш защо...

Това го приемам, че е намек за предоставен нелегален софтуер чрез лично съобщение. Това е против правилата на форума и получаваш първо предупреждение.

Сподели другаде

jiktak, направи настройките на Pinnacle, както са на скрийншота и конвертирай файла.

post-8967-096852400 1286889400_thumb.png

Пиши дали се е получило.

Ако пък намеря програма само за слепване на Mov формат клипове без конвертиране при правенето на филм ще е върха, защото ще се запази оригиналното качество.

Това мисля, не може да стане.

Малка поправка. Формата е MOD, а не MOV.

Сподели другаде

jiktak, направи настройките на Pinnacle, както са на скрийншота и конвертирай файла.

post-8967-096852400 1286889400_thumb.png

Пиши дали се е получило.

Това мисля, не може да стане.

Малка поправка. Формата е MOD, а не MOV.

Стана така, но качеството се влоши, картината на снимките и на видеото е като на пиксели, иначе не зацепва сега и не сменя резолюцията. Има ли голямо значение за качеството ако дата рейда е 6000 вместо 8000 както е на снимката?

Сподели другаде

При 6000 Kbps компресията е по-голяма и качеството ще се влоши още малко. Оригиналния файл е около 8500 Kbps. Наистина с тези настройки се влошава качеството. Според мен проблема е в Pinnacle или по точно кодеците, които използва. Дали защото файла е с разширени MOD, дали защото е NTSC, или защото е Interlaced, не мога да кажа. Алтернативен вариант е да търсиш някаква програма за преконвертиране към MPEG 2 (например като Format Factory), която ще се справи без видимо влошаване на качеството и след това да добавиш преконвертирания файл в Pinnacle. Сглобяваш клипа и виждаш крайния резултат. На принципа проба-грешка, намираш най-доброто. Не падай по-долу от 8000 Kbps, ако държиш на качество. Също така не слагай отметка и на Progrressive Encoding. Това е в случай, че държиш да използваш Pinnacle.

Другият вариант е да намериш аналогична програма за видео обработка, която би се справила по-добре с този формат. За съжаление повечето, които си струват са платени.

Сподели другаде

При 6000 Kbps компресията е по-голяма и качеството ще се влоши още малко. Оригиналния файл е около 8500 Kbps. Наистина с тези настройки се влошава качеството. Според мен проблема е в Pinnacle или по точно кодеците, които използва. Дали защото файла е с разширени MOD, дали защото е NTSC, или защото е Interlaced, не мога да кажа. Алтернативен вариант е да търсиш някаква програма за преконвертиране към MPEG 2 (например като Format Factory), която ще се справи без видимо влошаване на качеството и след това да добавиш преконвертирания файл в Pinnacle. Сглобяваш клипа и виждаш крайния резултат. На принципа проба-грешка, намираш най-доброто. Не падай по-долу от 8000 Kbps, ако държиш на качество. Също така не слагай отметка и на Progrressive Encoding. Това е в случай, че държиш да използваш Pinnacle.

Другият вариант е да намериш аналогична програма за видео обработка, която би се справила по-добре с този формат. За съжаление повечето, които си струват са платени.

"Standard definition video is stored in MPEG program stream container files with MOD extension; in most other systems these files have extension MPG or MPEG. High definition video is stored in MPEG transport stream container files with TOD extension; in most other systems these files have M2T extension."

Wikipedia

Демек .mod=.mpg (свободен пиратски превод) бях се зарекъл да ви дам почивка ама нейсе.....

Сподели другаде

Никъде не съм споменал, че MOD не е MPEG. Факт е обаче, че Pinnacle не успява да го прекодира коректно. Аз имам видеокамера JVC GZ-HD3ER, която е HD формат. Формата в който записва е TOD. Тоест аналога на MOD, но с висока резолюция. Pinnacle обаче работи коректно с него, макар и тромаво (поне на моята машина). Разликата в моите файлове е, че са 1440х1080 25 fps, а на видеокамерата на jiktak, са 720х480 29,970 fps. В този случай от съществено значение е не резолюцията, а fps (frames/sec). Моите отговарят на PAL, a неговите на NTSC. Сега забелязах, че моите файлове са също interlacet, така че едва ли от там е проблема при прекодирането. При мен качеството при аналогичен битрейт (27000 kbps), не се различава по нищо от оригинала. Когато го прекодирам на 720х576 16:9 8000 kbps, естествено качеството пада, но в никакъв случай не е на пиксели. Картината става малко по-мътна, но все пак говорим за много сериозна деградация, както откъм резолюция, така и доста по-нисък битрейт (над 3 пъти). Изходния файл и в двата случая е interlacet, а не Progressive. Може би друга програма за видео обработка няма да има подобни проблеми с MOD файлове. Тя по принцип Pinaccle си е доста бъгава (особено в по-старите версии), макар и доста удобна за работа.

Не съм голям специалист, но в практиката съм се сблъскал с доста проблеми с видео файлове и кодеци. Понякога сякаш няма логическо обяснение за някои проблеми. Например моите файлове за да ги обработвам с Adobe Premiere Pro, променям разширението на M2TS. Без конвертиране, само с преименуване. Преименувах и MOD на MPG. Premiere прие файла, но го отваря като 4:3 при зададени настройки 16:9 на проекта. Тоест, точно както го плейва и KMPlayer с разтеглен образ. Не можах да разбера защо. За първи път се сблъсквам с подобен проблем, но както се казва винаги има първи път, което от своя страна никак не ме учудва. Все пак говорим за видео формати.

Хайде, късмет във видео обработката. :peace:

П.П. След като малко се поразрових в настройките на Adobe Premiere, намерих решение на проблема с изобразяването. Десен бутон на мишката върху файла Interpret Footage -> Pixel Aspect Ratio. По подразбиране е (0,9091), тоест като на 4:3. Аз я нагласих на NTSC Widescreen 16:9 (1,2121) и всичко си дойде на мястото. Картината придоби реалното съотношение.

Сподели другаде

• 2 weeks later...

Моля за помощ

Версия Pinnacle_Studio_11_Plus,първи стъпки-свалих клип и когато исках да го обработя ми излиза това http://picbg.net/u/53398/40877/486479.png

С голямо извинение за зле зададения въпрос но имам нужда от съвет ,помощ или напътствие за да си сваля и обработя клипа.

Благодаря предварително.

Сподели другаде