Jump to content

Проблем, който според мен касае видеокартата

Препоръчан пост

Здравейте. Преди време имах проблем, който с помощта на този форум отстраних. Като много неща в живота обаче, отстранявайки един се появява друг, макар и след време. Собственик съм на лаптоп Sony VAIO

http://store.picbg.net/pubpic/15/A4/71a9c20d80b615a4.JPG

и на пръв поглед изглежда възможно да подкара непрентенциозна игра от рода на Counter Strike. Макар и непригоден за игри инсталирах такава, тъй като доста често имам огромни промъждутъци от време, и се чудя как да го запълня. Наистина, играта тръгваше без проблем до преди точно седмица, докато не започна да ми "върти" номера. Ще опиша проблема накратко - играейки горепосочената игра и близо 10-15 минути след стартирането ѝ лаптопа умира. Под умиране разбирайте изключване на машината от типа задържане на Power бутона за 4-5 секунди. Всеки път се получава така. Помислих, че проблема е от самата игра, и за да изпитам тази моя теория инсталирах друга - първата, която ми дойде на ума - Carom3D, друга непретенциозна от към изискване на параметри. Но и при нея се получи същото.

От друга страна, този проблем не се получава, когато лаптопа е в режим на работа (изключвам игрите от тук). Версията ми, на човек, който никога не се е занимавал хардуеърно с компютри, е че видеокартата прегрява. Нещо обаче, което не съм проверил, е измерване на температура на ядрата по време на игра, но и сега ме е страх да го направя, тъй като не искам поредно изключване.

Моля за помощ.

Сподели другаде

Можеш да използваш HWMonitor и някакъв benchmark, например GL Excess.

Покажи един screenshot от температурите и напрежения примерно 1 мин. след стартиране на benchmark-а.

Сподели другаде

Така нищо не може да се каже. Дай да видим как са температурите и напреженията с помощта на HWMonitor 1.16. Оставяйки програмата минимизирана, може да понатовариш компютъра (видеокартата) за малко с друга програма: FurMark 1.8.2 и да пуснеш един бенчмарк с нея за 1 минута (по подразбиране е толкова). После може да дадеш снимки от първата програма, която запомня най-високите достигнати стойности.
Сподели другаде

Лошо; или е проблем със захранването, или с видеокартата. Може да има нужда от почистване и подмяна на пастата, може да е нещо по-сериозно...

При нормална работа какви са температурите и напреженията, покажи един screenshot.

Сподели другаде

Жалко, информацията щеше да е от полза.

Според мен машината е за сервиз - най-малко ще се провери охлаждането на компонентите, а и ще могат да се измерят захранващите напрежения.

Сподели другаде

Ако системата е в гаранция, сервизното обслужване е силно препоръчително.

В противен случай можеш да опиташ да разглобиш и почистиш компонентите на охлаждането; за целта освен отвертка(и) ще ти трябват смазка, термопроводяща паста, сгъстен въздух...

За измерване на напреженията ще ти трябва волтметър или мултиметър (мултицет).

Сподели другаде