hallowed Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Здравейте. Преди време имах проблем, който с помощта на този форум отстраних. Като много неща в живота обаче, отстранявайки един се появява друг, макар и след време. Собственик съм на лаптоп Sony VAIOhttp://store.picbg.net/pubpic/15/A4/71a9c20d80b615a4.JPG и на пръв поглед изглежда възможно да подкара непрентенциозна игра от рода на Counter Strike. Макар и непригоден за игри инсталирах такава, тъй като доста често имам огромни промъждутъци от време, и се чудя как да го запълня. Наистина, играта тръгваше без проблем до преди точно седмица, докато не започна да ми "върти" номера. Ще опиша проблема накратко - играейки горепосочената игра и близо 10-15 минути след стартирането ѝ лаптопа умира. Под умиране разбирайте изключване на машината от типа задържане на Power бутона за 4-5 секунди. Всеки път се получава така. Помислих, че проблема е от самата игра, и за да изпитам тази моя теория инсталирах друга - първата, която ми дойде на ума - Carom3D, друга непретенциозна от към изискване на параметри. Но и при нея се получи същото. От друга страна, този проблем не се получава, когато лаптопа е в режим на работа (изключвам игрите от тук). Версията ми, на човек, който никога не се е занимавал хардуеърно с компютри, е че видеокартата прегрява. Нещо обаче, което не съм проверил, е измерване на температура на ядрата по време на игра, но и сега ме е страх да го направя, тъй като не искам поредно изключване.Моля за помощ. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Можеш да използваш HWMonitor и някакъв benchmark, например GL Excess.Покажи един screenshot от температурите и напрежения примерно 1 мин. след стартиране на benchmark-а. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Така нищо не може да се каже. Дай да видим как са температурите и напреженията с помощта на HWMonitor 1.16. Оставяйки програмата минимизирана, може да понатовариш компютъра (видеокартата) за малко с друга програма: FurMark 1.8.2 и да пуснеш един бенчмарк с нея за 1 минута (по подразбиране е толкова). После може да дадеш снимки от първата програма, която запомня най-високите достигнати стойности. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
hallowed Публикувано Октомври 8, 2010 Author Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 По време на втората част от теста с GL Excess-a се изключи. Даже и температура не успях да видя. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Аз затова писах 1 мин. - колкото да тръгне теста и да се види какво влияние оказва на системата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
hallowed Публикувано Октомври 8, 2010 Author Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Нямаше и минута. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Лошо; или е проблем със захранването, или с видеокартата. Може да има нужда от почистване и подмяна на пастата, може да е нещо по-сериозно...При нормална работа какви са температурите и напреженията, покажи един screenshot. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
hallowed Публикувано Октомври 8, 2010 Author Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 http://store.picbg.net/pubpic/48/3E/08a40369f6c5483e.JPG Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 При ненатоварена система 52оС ми се струват много.Не виждам напрежения; провери дали можеш да ги отчетеш с Everest или PC-Wizard. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
hallowed Публикувано Октомври 8, 2010 Author Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 http://store.picbg.net/pubpic/7C/BD/97556126412f7cbd.JPG Това са температурите и натоварването от няколко източника. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Температурите се виждат, но не и напреженията. Виж дали SpeedFan ще може да ги отчете. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
hallowed Публикувано Октомври 8, 2010 Author Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 не виждам нищо... http://store.picbg.net/pubpic/C8/44/d599577f7f88c844.JPG Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Жалко, информацията щеше да е от полза.Според мен машината е за сервиз - най-малко ще се провери охлаждането на компонентите, а и ще могат да се измерят захранващите напрежения. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
hallowed Публикувано Октомври 8, 2010 Author Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Не ми се иска да го давам на сервиз, но щом се налага, имам ли избор? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Октомври 8, 2010 Report Share Публикувано Октомври 8, 2010 Ако системата е в гаранция, сервизното обслужване е силно препоръчително.В противен случай можеш да опиташ да разглобиш и почистиш компонентите на охлаждането; за целта освен отвертка(и) ще ти трябват смазка, термопроводяща паста, сгъстен въздух...За измерване на напреженията ще ти трябва волтметър или мултиметър (мултицет). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост