Jump to content

Безжична връзка на Ubuntu

Препоръчан пост

Здравейте! Понеже имам безжичен рутер и ползвам безжичен интернет, имах usb безжичен адаптер и понеже не ми се опъваше много кабел реших да ръгна него във втория ми настолен компютър. Но проблема ми е, че не мога да инсталирам драйверите на адаптера на компютъра, защото съм под Убунту 9.10, а драйверите са само за Уиндоус. А пък като включа адаптера към компютъра той въобще не го разпознава.Досега на този компютър не е била включвана безжична връзка, а само ЛАН връзка и не знам какви настройки да направя.Може ли някой да ми каже как да инсталирам правилно адаптера, за да работи? Моделът е TP-LINK TL-WN722N. Благодаря предварително! Ще почерпя!
Сподели другаде

Аз също имам тази безжична карта, но така и не успях да я накарам да работи под Линукс. Тъй като се оказа, че драйвера не е добавен още в ядрото, се налага да се правят сложни гимнастики. Аз лично не съм на такова ниво и се отказах засега. На този линк http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=53&t=42565&start=0 ползвател на Линукс Минт (който е на базата на Убунту), разказва за борбата с тази карта. Дано да те насочи към решаване на проблема.

Пробите да пусна картата бяха с двуседмична давност и реших да потърся в нета дали междувременно не се е появило решение на проблема и намерих това: http://ubuntuforums-bg.org/index.php?topic=2153.0 Успех!

Сподели другаде

По принцип изписва това, което според мен означава, че компютъра разпознава адптера.

Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 006: ID 0cf3:9271 Atheros Communications, Inc. 
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 0b38:0010 

Пробвах българския линк, но без успех. Вече драйвери уж са разработени. Поне така се казваше някъде из тази тема. А можете ли да ми препоръчате адаптер, който лесно мога да настроя на Линукс?

Сподели другаде

По принцип изписва това, което според мен означава, че компютъра разпознава адптера.

Да, наистина хардуерът работи, както се очаква.

Пробвах българския линк, но без успех.

При мен всички линкове се отварят.

Вече драйвери уж са разработени.

Вероятно няма да влязат в сегашната версия на Ubuntu. Това означава, че ще трябва да се инсталира допълнителен софтуер. Разбира се не е проблем, стига на човек да му е интересно или да не бърза.

А можете ли да ми препоръчате адаптер, който лесно мога да настроя на Линукс?

С питане до цариград се стига. Просто пусни едно търсене на Wireless USB във форума на Ubuntu. Още по-добре, виж какви адаптери се предлагат по сайтовете на българските фирми и след това провери отзивите за конкретните модели.

Но след като вече имаш този, според мен би било грешка да взимаш нов. Най-малкото спрямо екологията, икономиката и техниката :).

Ако инсталацията те смущава, просто изчакай няколко месеца, до излизане на новото Ubuntu.

Сподели другаде

Да, наистина хардуерът работи, както се очаква.

При мен всички линкове се отварят.

Вероятно няма да влязат в сегашната версия на Ubuntu. Това означава, че ще трябва да се инсталира допълнителен софтуер. Разбира се не е проблем, стига на човек да му е интересно или да не бърза.

С питане до цариград се стига. Просто пусни едно търсене на Wireless USB във форума на Ubuntu. Още по-добре, виж какви адаптери се предлагат по сайтовете на българските фирми и след това провери отзивите за конкретните модели.

Но след като вече имаш този, според мен би било грешка да взимаш нов. Най-малкото спрямо екологията, икономиката и техниката :).

Ако инсталацията те смущава, просто изчакай няколко месеца, до излизане на новото Ubuntu.

Имах предвид че просто упътването за работа в този линк не действа при мен, тоест информацията там не ми помогна с нищо... И май в крайна сметка наистина ще чакам новата версия на Ubuntu :)

Сподели другаде

...

А можете ли да ми препоръчате адаптер, който лесно мога да настроя на Линукс?

Kупуваш Edimax <EW-7128G>. Отваряш машината. Инсталираш на свободен PCI - слот и затваряш. Това е всичко. Тръгва от раз без инсталации и прочие галимации. Продава се комллект с диск,който съдържа драйвери за 98 до 7, включително за linux. Бюджетна карта, Не поддържа n-стандарта, посредствена чувствителност, но пък е идеална за хакове на мрежи.

http://prikachi.com/images/405/2554405D.png

До няколко дни излиза Ubuntu 10.10, така че деветката я пращай в музея. Това като препоръка.

поздрави

Сподели другаде