Jump to content

Висока температура на видео карта

Препоръчан пост

Имам вид. карта Galaxy GF 9800 512 ram и от няколко месеца ми държи висока температура. Когато нищо не се прави на компютъра е 70 градуса а когато играя някой игра ми стига до над 100 градуса (зависи си и от играта все пак ). А до колкото си спомням когато я купих нова температурата седеше 35/40 градуса и при игра стигаше до 60.

Някакъв съвет да ми дадете ако може за да намаля температурата ...

Сподели другаде

Предполагам, вече си я почистил. Това са ненормални температура за тая карта при нормални условия. С коя програма засичаш температурите? Ако е само с една, пробвай и с друга да видиш, дали данните ще са същите. Отвори капака и пипни картата с ръка. 9800 GT (предполагам, че е такава) е сравнително топла видеокарта. При стандартни честоти и Idle е нормално да държи между 50 и 60 градуса Целзий в зависимост от външната температура, кутията, модела и така нататък. Дори допускам, че лятото е възможна и 65 градуса при затворена кутия за 20 лева. В Idle, картата би трябвало да е доста топла, но не и да пари. Иначе моят съвет би бил да направиш като мен - смених моята 8800GT с GTX460. Това е най-правилният вариант сега, още повече, че доларът падна малко и тая карта може да се намери за малко над 300 лева.

И още нещо. С моята 8800GT съм стигал и 120 градуса, преди да подскоча от стола си и да трясна бутона Off на компа. Причината бе, че поолзвах драйвери, които не се поддържаха от Riva Tuner. Вентилаторът ми просто спираше да се върти. Да не би твоето състояние да е свързано с автоконтрола на вентилатора? Изтегли си Riva Tuner и го дай на 100%. Тогава засечи температурите. Някой ми бе споменал, че тия карти имат проблем с вентилаторите си, затова най-сигурният начин е използването на Riva Tuner за контрол. Аз 3 години го ползвах за моята 8800GT естествено, след като се появи нова версия на програмата и сложих по-нови драйвери.

ПП: Само един пример. В момента моята GTX 460 държи в Idle 27 градуса и колкото да я натоварвам при игри, не минава 53 градуса при нормални честоти и 65 при максимален клок. Да не говорим, че вентилаторът не може да стигне и 40 % от оборотите си при максимално натоварване без клок.

Сподели другаде

Следя температурата с "Xtreme tuner" .Също така съм я следял с Everest и Speccy показват едни и същи "цифри".

Амм преди малко отворих кутията да проверя картата ... Беше гореща значи програмите показват точно ...

Обаче оставих компютъра отворен за около 12 мин. и градусите му спаднаха със около 15.От 70 на 50 и нещо .. Че се замислих може да няма хубава вентилация самия компютър.Имам един който вкарва въздух вътре (намира се под захранването)и този на захранването който извежда въздуха навън..Това са основните.Ако му сложа един от страни може би ще е по-добре.

Сподели другаде

Следя температурата с "Xtreme tuner" .Също така съм я следял с Everest и Speccy показват едни и същи "цифри".

Амм преди малко отворих кутията да проверя картата ... Беше гореща значи програмите показват точно ...

Обаче оставих компютъра отворен за около 12 мин. и градусите му спаднаха със около 15.От 70 на 50 и нещо .. Че се замислих може да няма хубава вентилация самия компютър.Имам един който вкарва въздух вътре (намира се под захранването)и този на захранването който извежда въздуха навън..Това са основните.Ако му сложа един от страни може би ще е по-добре.

Би трябвало, ако ти е добра вентилацията на кутията, температурите да са по-ниски, отколкото с отворен капак. Преди време имах едно старо PC ( а и още го имам с леки промени ), което нямаше вентилатори на кутията и ползвах само тоя на захранването за изкарване на въздух. Понеже се бях зарибил да клоквам и да играя тежки игри, в един момент се оказа, че компютърът рестартираше при една от най-тежките игри тогава - F.E.A.R. Отворих капака и така изиграх играта. Рестарта ми бе от процесора, на който температурата спадна с десетина градуса спрямо затворена кутия. Но щом си установил, че е от кутията, най-добре е да си подсигуриш охлаждането. Лично при мен има един вентилатор, който вкарва въздух и обдухва хардовете, един отдолу, който също вкарва, един срещу видеокартата отстрани и един изкарващ в задната част на кутията. Захранването си поема свеж въздух не от кутията, а извън нея и го изкарва, без да се меси на потока в кутията. 50-52-3 градуса е нормалната температура на тая карта през студения период на годината. Лятото стига 57-58 при добър поток в кутията и околна температура 27-30 градуса. Преосмисли си охлаждането или направо се сдобий с нова кутия при първа възможност.

Сподели другаде

• 10 months later...

Здравейте имам видеокарта 8800GT и искам да ви попитам в покой ми държи 51-55 градуса при натоварване с игри като например Dirt2,Dirt3,MOH (Medal of Honnor),Sims 3 ми държи от 60-70 градуса това според вас нормално ли е. А и погледнете как съм и сложил вентилатори в кутията и дали е правилно, един 120мм под/отстрани до видеокартата който (вкарва свеж въздух) и един 80мм на капака отзад ,за да (изкарва) топлия въздох от нея и изцяло от кутията. :) Видеокартата си има собствен вентилатор , забравих да спомена :)

Това е Видеокартата http://img695.imageshack.us/img695/1999/xfxgeforce8800gtalphado.jpg

Uploaded with ImageShack.us http://img38.imageshack.us/img38/8074/dsc01481ba.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img30.imageshack.us/img30/8957/dsc01480lc.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Добре ли съм ги разположил вентилаторите най вече ме претиснява този до картата ? :)

post-23417-0-05986600-1313909194_thumb.jpg

post-23417-0-39332300-1313909200_thumb.jpg

post-23417-0-70727200-1313909450_thumb.jpg

Сподели другаде

Тогава надали има особена нужда от вентилатор. Обикновено има нужда от вентилатори, когато кутията е затворена, за да се контролира циркулацията на въздуха вътре. Ако кутията е отворена, няма как да има някаква особена циркулация. Освен това не винаги отворената кутия води до по-добро охлаждане. Зависи от това каква е кутията, какви са компонентите, как са разположени те, как са разположени вентилаторите и т.н.
Сподели другаде

Според мен страничният вентилатор е разположен много удачно - дори при отворена кутия за даденият компонент има значение дали към него има принудителен въздушен поток или не. Не ми е ясно как си захванал вентилатора - или само си го поставил така ? Може би трябва да сложиш поне малко двойнолепеща лента...Друг вариант е да използваш отвор/и на страничния панел - ако няма - може да се направят с лазерно рязане.
Сподели другаде