more Публикувано Септември 18, 2010 Report Share Публикувано Септември 18, 2010 Здравейте съфорумници,въпроса ми е свързан с запазването на качествата на батерията в лаптопа.Вчера си купих лаптоп Compaq Presario CQ61-420SQ от техномаркет.Инсталираха ми уиндоус7,след което като се прибрах изхабих батерията и го оставих да се зарежда 10-12 часа.Чувал съм за развалени батерий на лаптоп или такива които държат по 30 минути без зарядно което според думите на приятелите ми е малко,та искам да питам как да зареждам лаптопа за да държи батерията колкото се може повече.Когато съм унас батерията трябва ли да е извадена и да работи само на зарядно или не и пречи да е в лаптопа.Благодаря ви. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Lokoto Публикувано Септември 18, 2010 Report Share Публикувано Септември 18, 2010 Тук има една дискусия по този въпрос! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
more Публикувано Септември 18, 2010 Author Report Share Публикувано Септември 18, 2010 Тук има една дискусия по този въпрос!Благодаря за връзката,но мненията са смесени,не е ли по добре да я изхабявам до 10-15% и да си я зареждам и пак да си го ползвам без зарядно? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 18, 2010 Report Share Публикувано Септември 18, 2010 Благодаря за връзката,но мненията са смесени,не е ли по добре да я изхабявам до 10-15% и да си я зареждам и пак да си го ползвам без зарядно?Батерията е консуматив, който рано или късно си отива.За това видиш ли тя може да се вади лесно от лаптопа и да се заменя от всеки noob."Запазването" на батерията няма. С времето тя остарява.Купува се нова.Ако не искаш да купуваш, замисли се защо си си купил лаптоп въобще, а не настолна машина.Върху капацитета и запазването на батерията влияят редица фактори, като един от най-важните е температурата й.(а и качеството й)Стане ли висока-по-бързо се износва.От там нататък-Колко да се зареждало, колко да се разреждало...В хладилника да седяла-Глупости!Не му мисли толкова. Лаптопът си го взел именно с цел мобилност(навярно, с моят се разкарвах до Русия), ползвай си го в нормални условия и това е.Без прегряване и т.нБатериите на съвременните лаптопи "памет ефект" нямат, т.е може да си ги разреждаш, зареждаш и дозареждаш когато искаш.Единствено играе роля броят на циклите, защото съм чувал, че при някои батерии независимо дали са здрави клетките или не, същата спира да работи след определен брой цикли.Като цяло-Ти се опитваш да забавиш неизбежното, което просто не е възможно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
more Публикувано Септември 18, 2010 Author Report Share Публикувано Септември 18, 2010 Батерията е консуматив, който рано или късно си отива.За това видиш ли тя може да се вади лесно от лаптопа и да се заменя от всеки noob."Запазването" на батерията няма. С времето тя остарява.Купува се нова.Ако не искаш да купуваш, замисли се защо си си купил лаптоп въобще, а не настолна машина.Върху капацитета и запазването на батерията влияят редица фактори, като един от най-важните е температурата й.(а и качеството й)Стане ли висока-по-бързо се износва.От там нататък-Колко да се зареждало, колко да се разреждало...В хладилника да седяла-Глупости!Не му мисли толкова. Лаптопът си го взел именно с цел мобилност(навярно, с моят се разкарвах до Русия), ползвай си го в нормални условия и това е.Без прегряване и т.нБатериите на съвременните лаптопи "памет ефект" нямат, т.е може да си ги разреждаш, зареждаш и дозареждаш когато искаш.Единствено играе роля броят на циклите, защото съм чувал, че при някои батерии независимо дали са здрави клетките или не, същата спира да работи след определен брой цикли.Като цяло-Ти се опитваш да забавиш неизбежното, което просто не е възможно.Благодаря значи ще си я зареждам и ще си го ползвам,а какъв цикъл е препоръчителен? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 18, 2010 Report Share Публикувано Септември 18, 2010 Благодаря значи ще си я зареждам и ще си го ползвам,а какъв цикъл е препоръчителен?Eдин цикъл е един пълен разряд-заряд.Много се опитват да избегнат натрупването на цикли, като не разреждат батерията и я държат постоянно заредена на зарядно, но пък така се намаля капацитета й и отново се износва.Като цяло затворен кръг, та най-добре си я ползвай както намериш за добре.Лаптоп батериите имат живот според производителите от около 300цикъла.Реално Li-Ion батериите могат да издържат до 1000цикъла, но при бавен метод на заряд-с малък ток, за дълго време.В лаптопите се зарежда с по-голям ток, за да бъде времето на заряд съкратено, а не да чакаш батерията да се зарежда по 24+часа.Поради това се износват и по-бързо.Все пак въпросът с циклите, които може да издържи батерия, преди да спре да функционира не е съвсем точна наука...Много относително.При прегряване и неправилни условия на работа, може да почне да се поврежда и след 150цикъла например.Много зависи и от качеството на вложените елементи.Моят IBM T30 например, чиято батерия е oт 2003 година, когато го купих държеше по 1:30часа, а сега около 50минути.Износва се, вярно е..Но е на 174цикъла...Но пък при нормални работни условия може да издържи години наред, както показвам аз. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
more Публикувано Септември 18, 2010 Author Report Share Публикувано Септември 18, 2010 Eдин цикъл е един пълен разряд-заряд.Много се опитват да избегнат натрупването на цикли, като не разреждат батерията и я държат постоянно заредена на зарядно, но пък така се намаля капацитета й и отново се износва.Като цяло затворен кръг, та най-добре си я ползвай както намериш за добре.Лаптоп батериите имат живот според производителите от около 300цикъла.Реално Li-Ion батериите могат да издържат до 1000цикъла, но при бавен метод на заряд-с малък ток, за дълго време.В лаптопите се зарежда с по-голям ток, за да бъде времето на заряд съкратено, а не да чакаш батерията да се зарежда по 24+часа.Поради това се износват и по-бързо.Все пак въпросът с циклите, които може да издържи батерия, преди да спре да функционира не е съвсем точна наука...Много относително.При прегряване и неправилни условия на работа, може да почне да се поврежда и след 150цикъла например.Много зависи и от качеството на вложените елементи.Моят IBM T30 например, чиято батерия е oт 2003 година, когато го купих държеше по 1:30часа, а сега около 50минути.Износва се, вярно е..Но е на 174цикъла...Но пък при нормални работни условия може да издържи години наред, както показвам аз.Значи не е желателно да правя пълен заряд-разряд-заряд често? Примерно като падне на 40-50% пак да си го пусна да се зарежда? п.с. Батерията ми е 6 клетъчна Li-ion :] Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TechMaster Публикувано Септември 18, 2010 Report Share Публикувано Септември 18, 2010 Значи не е желателно да правя пълен заряд-разряд-заряд често? Примерно като падне на 40-50% пак да си го пусна да се зарежда? п.с. Батерията ми е 6 клетъчна Li-ion :]Не ме разбра. И при 2-та случая се износва и това е.Необратимо е от момента, в който си я поставил в лаптопа ти.Броят цикли не е единствено от значение. Това че не прави пълни цикли НЕ ЗНАЧИ, че батерията не се износва.Както казах-Използвай я както намериш за добре, като съблюдаваш за нормални работни условия.Това е.Батерията е имено за това-За да я ползваш.Ако толкова се притесняваш за нея, да беше си взел настолна машина.Тя е консуматив, който използваш и заменяш, толкова.Все едно да се притесняваш, че колата гори бензин. Като не гори бензин-Ами няма да работи.Толкова. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост