Jump to content

проблем със записването на CD-та

Препоръчан пост

Здравейте,

имам следния проблем. Когато записвам диск (в случая - Sony CD-R) процеса върви нормално, но на финала ми изкарва съобщение "Cannot Complete the CD Writing Wizard". Записвачката ми е модел: ATAPI DVD A DH 20A1P. Това ми се случва за първи път и не мога да разбера къде е проблема (HW или SW). Записвачката чете нормално всякакви дискове!

post-16789-042822900 1284145051_thumb.jpg

Сподели другаде

Привет, защо не опитате с друга програма освен вградена във уина? Възможно е да е от диска.

Ако и с друга програма не може да се записва,трябва да се ъбргрейдва frimware на ДВД-то.

Опитайте с друга програма.

Поздрави!

Сподели другаде

Тъй като тази записвачка вече е стар модел и е на възраст, възможно е да е дошло време да се разваля. Аз имах същата и изкара малко над 2 години, когато я смених поради проблеми с нея. На твоята записвачка предполагам не й е сменян фърмуера (заводски записан софтуер в нея, който съдържа данни как да работи с дисковете) досега и е напълно възможно в него да е проблема. Понеже няма нов фърмуер точно за този модел, може да бъде успешно сменен с този за модел Lite-ON LH-20A1P. Тъй като това не може да стане директно поради разликата в моделите, се използва специална малка програма (без инсталация е) за презапис на фърмуер. С нея съм процедирал при моята стара записвачка. Смяната на фърмуера обаче е доста временно решение - после проблемите продължават и работата отива на смяна с нова записвачка (около 40 лв. са). Ако кажеш, ще се заемем със смяната на фърмуера.
Сподели другаде

Благодаря за помощта,

относно друга програма за запиc - не съм пробвала. Ще опитам с Nero! Дано се получи! Но не съм фенка на инсталирането на допълнителни програми, при положение, че мога да го направя с WINDOWS. Поради това и търся причината за грешката. Ако се получи с Nero:OK. не ми се заимава с фърмуер, тъй като може да се окаже безсмислено (според вашата информация)

Благодаря Ви.

Ако се наложи да сменям устройството, бихте ли ми казали какво да си взема? С по малко грижи по него! :crazygirl:

Сподели другаде

• 3 weeks later...

Вече съм напълно сигурна, че трябва да сменя старата машинка с нова и се чудя какво да избера. Мисля, да е Plextor, но не знам какъв. Гледам моделите:

Plextor PX-820A/T3

Plextor PX870TA/T3

Plextor PX880SA/T3

и новото предложение на ASUS 22B2S

Meжду Plextor PX870TA/T3 и Plextor PX880SA/T3 разлика не намирам, или ако има то най-верятно за мен не е от значение.

Отностно тази на ASUS, май не е на нивото на Plextor и цената и е -2пъти ??? Май ще взема PX880SA/T3. Ако трябва да ме разубедите, моля направете го!

Благодаря!

Сподели другаде

За протокола ще е добре да спомена, че Plextor е компания, която е изградила много солидно име в бранша, но от доста време спря да проектира свои устройства и започна да ползва такива на други производители и да ги продава като свои. Със завишени цени разбира се, името е по-реномирано.

ASUS пък е производител, който ми е крайно антипатичен. При него ситуацията е сходна - ASUS са в бизнеса с оптични устройства отскоро и почти нямат свои разработки, т.е. ползват основно устройства на други производители.

Най-често се използват устройства на Optiarc и Lite-On.

PX-820 моделът на Plextor е на практика Optiarc (още известни като NEC) AD-7200. Моделите PX-870 и PX-880 пък всъщност са Lite-On iHAS224 или iHAS424. Разликите между двата модела ще да са в скоростите на запис. Може би дори само за 1-2 типа носители дори. Т.е. на практика почти нулеви разлики. В конкретния случай споменаваш PX-870A и PX-880SA. Моделите с "А" ползваш (P)ATA интерфейса, докато моделите със "SA" са на SATA. Какво ти трябва на теб зависи общо взето от това каква дънна платка имаш.

ASUS 22B2S е в действителност Lite-On iHAP122 или iHAP322.

От казаното дотук би трябвало да можеш и сама да си направиш следния извод, но ще го спомена изрично за всеки случай: устройствата определено са на доста сходно ниво, просто защото "под капака" са на един и същи производител (говоря конкретно за тези от темата - това на ASUS и PX-870/880). Вярно, различни модели на Lite-On са, така че все пак някакви разлики може и има, но за средностатистически потребител ще са почти нулеви.

Дали да е PX-820 (т.е. Optiarc AD-7200) или някое от останалите (т.е. Lite-On)... Нито един от двата производителя не може да се похвали с дълъг живот на устройствата си. Каквото от тези да избереш, няма да е грешка на практика. Лично аз например бих се спрял на Lite-On устройство пред Optiarc. Лично предпочитание.

Иначе моят съвет е да провериш дали там, откъдето пазаруваш, имат въпросните споменати устройства на Lite-On, да им сравниш цените с тези на Plextor и ASUS и да си купиш най-изгодното откъм цена. Няма смисъл да плащаш излишни пари за различна пластмаса и надпис на нея, след като останалото е същото.

Дано е достатъчна информация за разубеждаване. :)

Сподели другаде

Имам още едно питане.

Plextor мисля, че те са със SATA интерфейс. Мисля, че ще са съвместими с дънна платка ASUS P5VD2-VM. Нали последните две букви от модела на PX880SA показват SATA интерфейс?

Защо намирам модел PX880SA с цени от 72 до 116лв. Това не е голяма разлика ш цената?

10Х!

Сподели другаде

Защо намирам модел PX880SA с цени от 72 до 116лв. Това не е голяма разлика ш цената?

Голяма разлика е. Различните сайтове/магазини/фирми си определят сами цените. Някои са по-алчни от другите.

Сподели другаде

Ако случайно решиш да ползваш външна записвачка/независимо дали си с лаптоп или компютър/лично ти препоръчвам - MSI 3ad2 модела/алуминиева кутия и вътрешно алуминиево шаси/.В момента минавам 100 записани диска и нито един не съм изхвърлил заради грешка или някакъв бъг при запис.Записвачката загрява много слабо,работи безшумно,трансфера на данни е прилично бърз и въобще съм много впечатлен и смятам,че за външно устройство е един отличен избор.Вградената в лаптопа ми беше Optiarc AD-7580S от която не съм особено доволен/минах 500 записа и се прецака,не особено тиха,от време на време изхвърлях дискове заради грешки и бъгове по време на запис,трансфера на данни беше малко по-бавен/.За вградените почти навсякъде където рових по форуми и тестове останах с впечатлението,че LG се справят много добре и са за предпочитане от повечето потребители.Надявам се да съм помогнал поне малко.Успех.
Сподели другаде

Реших да си взема Lite On, но се оказа, че са изчерпани. Няма ги и по складовете. Някой знае ли какво става!? Има ли някаква алтернатива на модели като: Lite-On iHAS122 или Lite-On iHAP122. Дали да изчакам ако, евентуално, има проблем с вноса? Трябва ми само за запис, без допълнителни функции. Не искам да имам и проблеми с драйверите!

Благодаря!

Сподели другаде

Най-добре ще е да кажеш какви марки и модели има в наличност. Ако фирмата разполага с онлайн ценова листа, можеш да дадеш линк към нея.

Проблеми с драйвери не трябва да имаш независимо от устройството. Всички оптични устройства ползват вграден в Windows драйвер. Няма нужда да се инсталира нищо допълнително, операционната система си прави всичко необходимо.

Сподели другаде

Търсих устройствата в доста фирми, но наистина има проблем с доставката. Отностно драйверите, сега съм с такъв проблем. Устройството, което ще сменям е старо (въпреки че го купих преди 3 години, не зман кога е произведено, но не ми харесва). Чете всякакви дискове, но не записва. Наложи се да преинсталирам Windows (разбира се не съм го направила само заради него), но УВИ. Инсталирани са всякакви Update-ти, Service Pack -ве. Опитах да записван дори на 2Х (само си хвърлям дисковете). И под Linux го пробвах (въпреки, че не знам дали са съвместими) - пак същата грешка.

Пробвах с няколко програмки за запис - същия проблем. Не се сещам какво още да опитам.

Ще го сменя, но да не се получи същото след 3 години.

Да си взема ли LG или Sаmsung? Въпреки, че не съм много фен? Но това ми предлагат като алтернатива!

Благодаря Ви за изгубеното време по мен! :(

Сподели другаде

Отностно драйверите, сега съм с такъв проблем. Устройството, което ще сменям е старо (въпреки че го купих преди 3 години, не зман кога е произведено, но не ми харесва). Чете всякакви дискове, но не записва. Наложи се да преинсталирам Windows (разбира се не съм го направила само заради него), но УВИ. Инсталирани са всякакви Update-ти, Service Pack -ве. Опитах да записван дори на 2Х (само си хвърлям дисковете). И под Linux го пробвах (въпреки, че не знам дали са съвместими) - пак същата грешка.

Мисля, че не схващаш ситуацията с драйверите. Windows разполага с всичко необходимо, за да работи с оптични устройства. Не са нужни никакви допълнителни драйвери, актуализации и прочее. Ако имаш някакви проблеми със записа, то те могат да се дължат на проблемно устройство, проблемни носители или друг софтуер, който по някакъв начин пречи на Windows да комуникира с устройството или комуникира вместо самата операционна система. Windows сама по себе си няма абсолютно никакви проблеми при работата с оптични устройства.

Ако и под Linux имаш проблем, значи по всяка вероятност проблемът ти въобще не е софтуерен, а хардуерен. Т.е. проблемът е в устройството и/или в носителите.

Пробвах с няколко програмки за запис - същия проблем.

Програмите за запис нямат значение.

Ще го сменя, но да не се получи същото след 3 години.

Много вероятно е да се получи. Оптичните устройства в днешно време се правят със срок на годност, така да се каже. Може да звучи нелогично и/или глупаво, но е така. Много устройства работят общо взето колкото им е гаранцията и след това я камилата, я камиларя.

Да си взема ли LG или Sаmsung? Въпреки, че не съм много фен? Но това ми предлагат като алтернатива!

LG - не. Новите им устройства са калпави. Компанията успя да пусне преди много време някои страхотни устройства (най-ярък пример е легендарното GSA-4163B), но след това постепенно започна да занемарява качеството и последните им разработки са "колкото да не е хич без оптично устройство". По мое мнение стой настрана.

Samsung - зависи. Компанията успя да сътовери някои бисери (SH-S202/S203 моделите), но след това пък зацапа пейзажа със SH-S223 серията, която е доста зле. Избягвай модели от тази серия. Моделите от SH-S243X серията обаче са добри и определено заслужават внимание при покупка.

Освен SH-S243X моделите на Samsung, другите сполучливи устройства вече мисля, че са ти ясни: AD-724xS моделите на Optiarc и iHAXx22 моделите на Lite-On. Всъщност и Pioneer имат добри, но те се намират трудно, а и са обикновено мааалко по-скъпички.

Сподели другаде

Намерих едно устройство на Lite On. Поръчах го :) ;)

Сега сигурно ще се потвърди хардуерния проблем!

Много благодаря!

С оптичното устройство се надявам да съм решила проблема поне за 3-4 години.

Сега се заемам с копиращите такива.

Поздрави! :bye:

Сподели другаде