Jump to content

Възможна ли е съвместна работа на два харда в RAID 0 и един в нормален режим.

Препоръчан пост

Здравейте!

Не можах да преценя, дали тая тема е за раздел хардуер или софтуер, защото според мен нещата са свързани. Понеже дисковото ми пространство от 500 ГБ е вече страшно ограничено, реших да си взема още един хард ( поне 500 ГБ) допълнително към сегашните ми два Seagate Barracuda х 250 ГБ. Идеята ми обаче е да ползвам тия два харда в RAID 0 масив за игри, а новият за всичко останало, като за целта копирам цялата информация от сегашните си хардове на него. Та въпросите ми са:

1. Възможно ли е едновременно съществуване на три харда, двата от които работят в RAID 0, а третият, на който е и ОС в нормален режим.

2. Ако е възможно, по какъв начин да копирам цялата информация от сегашните си хардове на новия. Имам още един компютър, свързан в мрежа, така, че и той може да се ползва при необходимост.

Засега толкова. Ето и конфигурацията ми:

Gigabyte P35-DS3P

E6750

Inno3D 8800GT

Seagate Barracuda ST3250410AS (250 GB, 16 MB кеш)

Chieftec 450 W

Извинявам се, ако не съм пуснал темата на правилното място.

Сподели другаде

Твоите хардове в RAID масив ли работят? Мен ме интересува, дали си заслужава да си губя времето в опити да подкарам едновременно два диска, работещи в RAID 0 и един самостоятелен, на който ще бъде и операционната система. Преди време, когато купувах сегашната си конфигурация, дисковете ми работеха в RAID 0 масив. Освен това старият хард го свързвах външно, когато ми се налагаше, понеже имах място само за два харда в кутията. След няколко месеца RAID масивът се прецака и заедно с това загубих ценна информация във вид на снимки и видео. Затова и се отказах отново да създавам RAID 0 масив. Обаче, сега нещата се промениха. Искам тия двата харда да ги ползвам само за инсталиране на игри и за нищо друго. Третият ще го ползвам за ОС и всичко останало. Нещо ми са мъгляви нещата обаче. Ако някой може да ми помогне, как точно може да стане, ще съм благодарен!

И още нещо. Ако това все пак е възможно, ще има ли забавяне при игрите, понеже ОС е инсталирана на другия хард, който не работи в RAID масив, а сейфовете обикновено са в "Моите документи"? В такъв случай, вероятно е по-добре ОС да се инсталира на хардовете, работещи в RAID 0 ?

Сподели другаде

1. Възможно ли е едновременно съществуване на три харда, двата от които работят в RAID 0, а третият, на който е и ОС в нормален режим.

По принцип не би трябвало да има проблем,защото ако направиш конфигурацията през hardware операционната система не би трябвало да се занимава с "контролирането" на файловете.

Само не разбирам защо искаш операционната система да е на нормален дял?Според мен е много по-добре за операционната система ако инсталирана на RAID,особено в този случай на RAID 0(Stripe). Това ще направи пс-то по-бързо... Това е само мое мнение.

Иначе с прехвърлянето на данните не разбирам какъв е проблема,имаш друго пс,локална мрежа...

Сподели другаде

По принцип не би трябвало да има проблем,защото ако направиш конфигурацията през hardware операционната система не би трябвало да се занимава с "контролирането" на файловете.

Само не разбирам защо искаш операционната система да е на нормален дял?Според мен е много по-добре за операционната система ако инсталирана на RAID,особено в този случай на RAID 0(Stripe). Това ще направи пс-то по-бързо... Това е само мое мнение.

Иначе с прехвърлянето на данните не разбирам какъв е проблема,имаш друго пс,локална мрежа...

Ами щеше ми се ОС да е отделно, поради възможността от срив на RAID. Нали се сещаш, че някои неща се записват волно или неволно на дялът, където е инсталирана ОС. Все пак мисля, че така е по-добре да направя ( както казваш ), а това, което ми трябва като информация, ще бъде копирано на друго място. А с прехвърлянето на данни исках всичко, което е сега на компютъра ми да се запази така, както е, без преинсталация на ОС. Не ми е ясно обаче, как може да се копира целият хард, заедно с работещият Windows, защото преди съм пробвал копирането на определени папки, но системата не позволява.

Спомена за направата на нещата през hardware. Какво ще рече това? Да настроя всичко от BIOS? Или май е по-добре да прочета още веднъж книжката на дъното :)

И още един страничен въпрос, макар и не пряко свързан с темата. Заслужава ли си инсталацията на Windows 7 и дали ще вървят всички игри (главно след 2004 година)?

Сподели другаде

И още един страничен въпрос, макар и не пряко свързан с темата. Заслужава ли си инсталацията на Windows 7 и дали ще вървят всички игри (главно след 2004 година)?

Заслужава си - и всички игри и програми вървят - дори и преди 2004 година правени (като Unreal II: The Awakening от 2003 да речем).

Сподели другаде

Когато се прави RAID дисковете трябвада са динамични(Dynamic).За да се конвертират дисковете трябва да са форматирани ако не се лъжа.Това става от Disk Managment-a на windows-a... Иначе когато дисковете са готови,в BIOS-a,настройките на SATA се правят да са на RAID.Като стартираш пс-то точно след като зареди "всичките хардуерни компоненти",би трябвало да ти даде възможност за направата на RAID.

Пиша по памет,мина доста време от когато учех това,дано да ти е от полза,успех.

Сподели другаде

Когато се прави RAID дисковете трябвада са динамични(Dynamic).За да се конвертират дисковете трябва да са форматирани ако не се лъжа.Това става от Disk Managment-a на windows-a... Иначе когато дисковете са готови,в BIOS-a,настройките на SATA се правят да са на RAID.Като стартираш пс-то точно след като зареди "всичките хардуерни компоненти",би трябвало да ти даде възможност за направата на RAID.

Пиша по памет,мина доста време от когато учех това,дано да ти е от полза,успех.

Да, дисковете трябва да са форматирани. Точно затова искам да прехвърля цялата информация на другия хард. Явно не си струва да запазвам старият си Windows. Но какво означава дисковете да са динамични ( Dynamic)?

Сещам, как преди 2-3 години се опитах да копирам цялата папка "Моите документи" на друг хард, но Windows не ми позволи. Наложи се едно по едно да копирам нещата, но това е доста обемист процес. Има ли някакво решение на тоя въпрос - да копирам "Моите документи" на един път?

И аз пиша по памет, може и да греша в нюансите.

Сподели другаде

Здравей,старият windows няма начин да го запазиш поради причината,че ако искаш да е инсталиран на RAID трябва да е чиста инсталация.

Цялата папка "My Documents" незнам дали можеш на веднъж,но все пак папките който са вътре,една по-една...можеш да ги прехвърлиш.Според мен е по-правилно да запишеш най-важните нещта,а всичко останало за кофата.

За да конвертираш дисковете в динамични взлизаш в Disk Managment-a(Start>Run>diskmgmt.msc).От ляво се вижда колко твърди диска имаш инсталирани(Disk 0,Disk 1,и тн...)там пише какъв е,дали е basic или dynamic,ще пише че е basic.Когато си готов за формата-а и тн,десен клик там и "convert to dynamic".

post-16283-083161100 1283852505_thumb.png

Ако си форматирал вече Partition Magic ще ти свърши работа.

Сподели другаде

Здравей,старият windows няма начин да го запазиш поради причината,че ако искаш да е инсталиран на RAID трябва да е чиста инсталация.

Цялата папка "My Documents" незнам дали можеш на веднъж,но все пак папките който са вътре,една по-една...можеш да ги прехвърлиш.Според мен е по-правилно да запишеш най-важните нещта,а всичко останало за кофата.

За да конвертираш дисковете в динамични взлизаш в Disk Managment-a(Start>Run>diskmgmt.msc).От ляво се вижда колко твърди диска имаш инсталирани(Disk 0,Disk 1,и тн...)там пише какъв е,дали е basic или dynamic,ще пише че е basic.Когато си готов за формата-а и тн,десен клик там и "convert to dynamic".

post-16283-083161100 1283852505_thumb.png

Ако си форматирал вече Partition Magic ще ти свърши работа.

При конвертирането губи ли се информацията и какъв е точно смисълът от динамичният диск?

Сподели другаде

При конвертирането губи ли се информацията и какъв е точно смисълът от динамичният диск?

Мисля че се губеше,не съм го правел от доста време затова не съм сигурен. Смисълът от динамичен диск е за да можеш да направиш RAID...

Сподели другаде

Значи да направя следното?

Да си взема нов диск

Да прехвърля важната информация от "Моите документи"

Да копирам всичко останало, което не е на дял "D" ("C"), на който е Windows XP

Да направя динамични двата ми стари харда

Да инсталирам един нов Windows 7, като преди това накарам хардовете да работят в RAID 0

Да свържа новият хард, на който ще съхранявам всичко, което не е свързано с Windows

И не на последно място да взема и една GTX 460?

Ще стане ли така или нещо ми убягва?

Сподели другаде

• 3 weeks later...
Така, копирах всичко, което ми трябва ( дано не съм изпуснал нещо) на новия хард. Мисля да пристъпя към останалите стъпки, но възникна един въпрос в мен, препрочитайки тая тема. Как ще форматирам дисковете, след като на тях е записано сегашното ми XP? Дали да не пробвам директно да задам в BIOS RAID и с CTRL+I да видя какво ще ми даде? Питам аз, но вече рестартирам и каквото сабя покаже :) Всъщност, най-напред ще конвертирам към Dynamic...то май ще остана без ОС след малко.
Сподели другаде

Благодаря ви приятели, много ми помогнахте и особено endurgo.KK ! Вече съм с Windows 7,инсталиран на Strip дяла ( така ли се казва, незнам). Останалите данни ги копирах на новия хард. Сега следва да пробвам и игрите с GTX460! :yesss:

Хм. Странен проблем с новия хард. Разделил съм го на 3 дяла, но в момента под Windows 7 се виждат само два! Тоест, от около 460 МБ, се появяват само 320! Къде може да е проблема? Инсталирах 64 битовата версия на Windows 7. Загубиха ми се всички игри, което не е толкова голям проблем, колкото това, че ми изчезнаха около 170 GB. Мисля, че преди малко се виждаха, но не съм сигурен. Помагайте.

Сподели другаде