mireto Публикувано Юни 14, 2006 Report Share Публикувано Юни 14, 2006 Понеже тези дни се изживявам като домакиня и като такава се замислих, че си нямаме тема, в която да обменяме идеи за готварски рецепти. Мисля, че бъде приятно да разменим идеи за това какво обичаме да готивим и ядем и какви са тъкностите в това изкуство Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Юни 14, 2006 Report Share Публикувано Юни 14, 2006 Хахахахах, аз искаш ли да ти кажа кое ми е любимото ястие Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mireto Публикувано Юни 14, 2006 Author Report Share Публикувано Юни 14, 2006 Искам, и да ми кажеш как се приготвя Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
danina Публикувано Юни 14, 2006 Report Share Публикувано Юни 14, 2006 Eй, какво си говорите кодирано. Искаме и ние да знаем какво е любимото ястие на вожда.Нали трябва да знам, като идвате на гости, какво да готвя! А сега да кажа за моето. Понеже съм огромен любител на сладкото ще ви споделя любимия ми десерт, който е моя измишльотина, но много го обичам. Белтъчена тортичка " Дани " ПРОДУКТИ:2 белтъка12 с.л. захар3 пакета кокосови стърготини (по 20 гр.)малко сладко от ягоди или боровинкиоколо 500 гр. течна сметана за разбиванеза украса-шоколадови пръчици,кокосови стърготини и други ПРИГОТВЯНЕ: 1 белтък се разбива с миксер около 5 минути.Прибавят се 6 супени лъжици захар и се разбива до получаване на хомогенен твърд сняг.Прибавя се и 1 пакет кокосови стърготини и се разбърква лекичко.Изсипва се в тава, покрита с фолио. Фолиото можем да намажем с масълце- за аромат. Сместа се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна десет минути, след което фурната се изключва, а блатът се оставя във фурната до изстиването и. Естествено като се опече, внимателно отделяте фолиото, за да не се начупи блата.По същия начин се приготвя и втория блат от второто яйце с 6 лъжици захар и кокос. Когато блатовете са готови тортата се подрежда по следният начин: -слага се първият блат -отгоре се намазва със сладко и се поръсва с кокосови стърготини,а върху тях се маже разбитата сметана -поставя се втория блат и отново се намазва със сметана -отгоре се намазва цялата торта със сметана и се украсява със шоколадови пръчици и кокосови стърготини. Надявам се да ви хареса! Приятен апетит! Тъкмо покрай темата ми се прияде. Ей сега ще я забъркам набързо. http://www.postsmile.com/img/0303.gif http://www.postsmile.com/img/0313.gif Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
nakata Публикувано Юни 14, 2006 Report Share Публикувано Юни 14, 2006 Очаквах първо да пишат тук дамите но тъй като не мога да остоя на тази сладка тема пиша. Първо ще кажа какво ми харесва за този сезон и как ми го приготвят. Особенно сега когато има за гледане хубави мачове вечер предпочитам една хубава овчарска салата и към нея няколко студени ракии. Приготвяне на една порция. 1/ В плитка голяма чиния обелваме и нарязваме една краставица на кубчета. 2/ Върху краставицата нарязваме два средни домата също на кубчета. 3/ Нарязваме на ситно три печени пеперки/чушки/. 4/ Поръсваме с 50 г. ситно нарязани гъби. 5/ Отгоре нарязваме на ситни кубчета птичи шунков колбас около 150 г. 6/ Нарязваме малко пресен лук на много ситно и поръсваме. 7/ Настъргваме 150 г. сирене. 8/ После настъргваме едно твърдо варено яйце. 9/ Отгоре поръсваме с ситно нарязан магданос и на върха се поставя една маслина. Всеки си я овкусява със сол и олио по вкус. Да ви е сладко и да не забравите студената ракия. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ostavime Публикувано Юни 14, 2006 Report Share Публикувано Юни 14, 2006 1. Любимо ястие : БИРА - BECK'S2. Прготвяне: Отваряне на входната врата, слизане по стълбите, влизане в магазина, закупуване на желания продукт (течност), прибиране вкъщи, сядане пред телевизора и накрая, но не последно място - консумация със сладко примляскване! 3. Мезе: по избор. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
soul Публикувано Юни 15, 2006 Report Share Публикувано Юни 15, 2006 Хехе . Хубаво "горвите" ама къде ще се сервира това? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
nakata Публикувано Юни 15, 2006 Report Share Публикувано Юни 15, 2006 Сега ще ви кажа и любимото си ястие. Ще го нарека „ Пържола аланака” Продукти за четири порции: -четири пилешки бут чета по качествен ни средно големи За марината та: -200 гр. Вино бяло сухо-половин чаена лъжичка черен пипер -половин чаена лъжичка сол-две супени лъжици олио Приготвяне : Бут четата се обезкостяват като се премахва и кожата. Приготвя се и марината та в голяма кутия се поставят продуктите, разбъркват се добре. Поставят се готовите пържоли в марината та , разбъркват се, затваря се кутията и се оставят в хладилник да постоят поне четири часа. Пекат се в не залепваш тиган като се обръщат по на често, без да се бодат с вилица. Пекат се до придобиване на златист цвят приятен за окото. Сервират се топли с гарнитура по желание аз лично предпочитам пресни пържени картофи. И си пийвате студена биричка. Да ви е сладко. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gala Публикувано Юни 15, 2006 Report Share Публикувано Юни 15, 2006 Оооооо и аз ще ви кажа любимото си ядене.То си няма име ( или поне аз не го знам), но представлява " пиле в сметанов сос". Продукти: пилешко бон филе - 0.500кг. заквасена сметана - 1 бр./ 400 заквасена сметана - 1бр./250 топено сирене - ( най- хубаво става с president - гъби) - 1кутия по ваше желание можете да сложите и други продукти ( кисело мляко,гъби-но не много ,че и без друго е тежка храна) Приготвяне: запържвате месото до ставане на бяло( предварително нарязано на кубчета),сипвате сметаната,след 15/20 мин. слагате сиренето,също нарязано на кубчета.Щом се стопи( след5/10мин) махате от котлона поръсвате с черен пипер и сервирате.Много бързо,лесно( особено за гости) и вкусно. Да ви е сладко Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Dark`Elf Публикувано Юни 28, 2006 Report Share Публикувано Юни 28, 2006 Аз по принцип обичам да пробвам разни дребни нещица, но все още не мога да готвя..просто от учене не ми остава времеКакво обичам. За закуска си купувам някакъв колбас. Вземам си филийка и я намазвам добре с маргарин(ама е важно да е равномерно разпределен в един не много тънък пласт). След това нарязвам колбаса на филийки и го разполагам върху филйката. Вземам рендето и си настъргвам кашкавал обилно(тук много важно е какъв е кашкавала). И слагам в тостера да се запече. И вземам след каот кашкавала се е разтекъл Докато се пече филйиката(филийките) си правите кафе (така както го обичате). После сервирате кафето и филийката на масата със салфетка. Пускате си телевизията и закусвате. (макар че не много хубвао да се гледа телевизия, докато се яде аз го правя. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Dragozow Публикувано Юни 28, 2006 Report Share Публикувано Юни 28, 2006 Хахахахах, аз искаш ли да ти кажа кое ми е любимото ястие Не се издавай бре Иначе без всичко мога ама без пържени картофки немога,няма да обяснявам как се правят защото навярно всички знаете. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mireto Публикувано Юни 28, 2006 Author Report Share Публикувано Юни 28, 2006 За пържените картофки наистина всички знаем как се правят, но сега се сетих, че съм виждала хора, които поливат с олио вече изпържените картофи. Бях доста учудена, защото все пак да омазняваш допълнително нещо, което и без това е достатъчно нездравословно ми се стори странно. Но всъщност се оказа, че това се прави, за да омекнат картофите. В Италия правят същото нещо, само че използват зехтин, не олио. Те поливат и варените картофи, печените зелечуци, пърженото или печено на скара месо. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
nakata Публикувано Юни 28, 2006 Report Share Публикувано Юни 28, 2006 А в някой държави картофите ги пържат в конска мазнина и са много вкусни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sir William Публикувано Декември 25, 2006 Report Share Публикувано Декември 25, 2006 Манастирски гювеч (а-ла-Sir William) Материали:1. Свинско или Телешко месо: Един килограм. За препоръчване е да бъде шол (обезкостено). (Приема се и агнешко с чаена лъжичка сух или листата от пет-десет стръка пресен джоджен).2. Гъби: Половин килограм (печурки, че е по-лесно). Но е хубаво да са пресни. Може и 250 грама пресни или буркан 250, 300, 500 грама консервирани.3. Лук: две или три глави. Три са за препоръчване. 4. Домати: половин или малко повече от килограм пресни домати. (три-четири едри домата). Става и от консервирани, един буркан белени домати.5. Чушки (пиперки): три-четири пресни. Може да са и камби, няма проблем. Аз предпочитам по незнайни причини зелените. Забележка: Може да е стерилизиран паприкаш, но препоръчвам пресни продукти.6. Ориз: половин чаена чаша. Аз предпочитам по-сериозните марки дълъг ориз, дълъг или бланширан.7. Олио (може и свинска мас): колкото да покрие дъното на съда за говене без пропуски. Иначе: половин и повече чаена чаша.8. Червен пипер (смлян): една супена лъжица. Може една чаена сладък и една чаена лъжица лют нo по вкус! Може и няколко люти чушки (не са пиперки) пак по вкус.9. Вино: малко повече от половин чаена чаша. 10. Сол: една и половина чаени лъжички, или по вкус.11. Черен пипер: една чаена лъжичка несмлян и една смлян.12. Китка магданоз: Или десетина-двадесет стръка.13. Черни (или каквито има) маслини: 10-20 броя. Готвене:1. Слага се олио или мас, които се загряват в съд (тенджера) на печката. Може да е газ или електричество. На газта става доста по-бързо. Може да проверите дали се е загряла мазнината с една капчица вода (внимателно!) или парченце лук. Цвърка ли, значи е загрята.2. Лукът се нарязва не много ситно, като може да бъде и на шайби (за домакините с маникюри) и се добавя към загрятата мазнина. Запържва се леко, колкото да омекне но не да прегаря до кафяво. Ако не е ясно как се реже лук, ще поясня. Обелва се от кафявата люспа. После се измива и се разполвява напреко главата с нож, като после се реже внимателно на малки парчета. Ако е на шайби, то е хубаво да са тънки. От една глава лук (50-100 гр.) можете да направите около 10 ситни шайби. Но после трябва да се отделят колелцата (шайбите) по концентричните кръгове на лука. Пак се реже напреко, а не надълго главата на лука. Номерът е да е нарязан, все пак.2. Добявя се месото, нарязано на кубчета (според мен може да са 1X1 сантиметра или не много по-големи), като се запържва заедно с лука. Бърка се с дървена лъжица, за да стане магията и да не загори. Почва да става от червено до сиво-златисто.3. Тогава се добавя червеният смлян пипер, бърка се една-две минути. 4. Добавят се нарязаните чушки (режат се надълго на две, после всяка половинка се нарязва на ситно), както се реже лука. Ако няма чушки (пиперки), може да се използва и консерва паприкаш.5. Запържва се, като се внимава да не прегори магията (две-три минути). Черният пипер на зърна влиза в употреба.6. Добавят се се нарязаните на ситно домати или тези от консервата (ако са едри домати в консервата, се нарязват по на ситно). Бърка се, като опитът с бъркането е значителен, ако усещате дъното на съда... Важно: хубаво е да са покрити с течност продуктите за готвене. Може да добавите малко вода в краен случай.7. Добавят се гъбите, нарязани на немного ситно. аз не обичам да са цели, ако са големи. Бърка се. После солта, смленият черен пипер и ориза.8. Е, тук е малко сложно. А, забравих виното. Тук е! Затваря се съда с гозбата с капак на тих огън и се оставя да се посвари всичко. Ама не съвсем, да омекне. Около 20-30 минути трябва да ври на слаб огън.9. Добавя се ориза. Бърка се за около 10-15 минути. Може и малко маслини, за да е "манастирска" гозба, все пак...10. После идва на въоръжение втрората съдинка: Гювеч с похлупак. Може и да е йенски съд, вижда се по-добре статуса на готвене. Хубаво е да имате предварително загрята фурна (около 200 градуса), където поставяте съда с гозбата.11. Относително дълго или кратко се пече във фурната. Аз се оправям за 30-40 минути. Може по-малко или повече.12. Отваряте капака и поръсвате с магданоз, за предпочитане не много ситно нарязан. Може само листенца, ако ви си се занимава с магии. Може също преди да сервирате да напълните чиниите или съдинките с вече готовата манджа да поръсите стилно магданоза. Все пак малко естетика не е излишна. Добър апетит! Ще добявя още рецепти, примерно за пиле по португалски и пиле на сол, ако ви хареса гозбата ми. Забележка: гозбата може да стане съвсем без месо. Тогава е "манастирска" 100%. Но се готви излкючително внимателно, за да не загорят продуктите! Засега моля да бъда извинен, че хапнахме гювеча, преди да го снимам. Давам готова снимка от подобни по-ресторантски изпълнения:http://www.picvalley.net/u/67/66139_238.PNG Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
BO6KO Публикувано Декември 26, 2006 Report Share Публикувано Декември 26, 2006 Ако не е ясно как се реже лук, ще поясня. Обелва се от кафявата люспа. После се измива и се разполвява напреко главата с нож, като после се реже внимателно на малки парчета. Ако е на шайби, то е хубаво да са тънки. От една глава лук (50-100 гр.) можете да направите около 10 ситни шайби. Но после трябва да се отделят колелцата (шайбите) по концентричните кръгове на лука. Пак се реже напреко, а не надълго главата на лука. Номерът е да е нарязан, все пак.Доста подробно си обяснил,това ще го дам да го прочете сестра ми,да знае че лука трябва да се бели Напиши рецептата с пилешко,че то повече ми харесва. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.