dudev851 Публикувано Август 25, 2010 Report Share Публикувано Август 25, 2010 Според мен Spyware софтуера записва всичките ви пароли и друга цена информация на сървър, като с някакви филтри премахват повтарящата се и ненужна информация за всеки един по отделно (за да не заема място). И след време може да си направят справка за тези неща. Вие как смятате, дали е така.Ако е така, смятате ли това за супер опасно - например в един момент повечето хора да загубят профилите си, във форумите, скайповете и т.н. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 25, 2010 Report Share Публикувано Август 25, 2010 Принципно си прав, с една лека забележка - има много видове spyware програми, които "събират" различна информация и я изпращат на различни места, а не на един конкретен сървър.Колкото до опасността - всеки си носи отговорността и последствията от действията и бездействието си. При едно разумно ползване на мрежовите ресурси вероятността лични данни да бъдат откраднати и впоследствие използвани не е голяма. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dudev851 Публикувано Август 25, 2010 Author Report Share Публикувано Август 25, 2010 Имам Avira premium security suit. Нагласил съм си да ме пита когато програма се опита да отвори порт. И на Скайпа и мозила им разрешавам. Възможно ли е да се направи програма, тоест нещо като плъгин, която използва мрежовия ресурс на някой процес. Например ако си пусне нишка може ли да работи със същия порт който използва скайп (конкретно за скайп и мозила). Интересува ме дали съм защитен от изтичане на информация по този начин, като не разрешавам на разни процеси да си отворят порт. Или има и други начини. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 26, 2010 Report Share Публикувано Август 26, 2010 Възможно ли е да се направи програма, тоест нещо като плъгин, която използва мрежовия ресурс на някой процес. Например ако си пусне нишка може ли да работи със същия порт който използва скайп (конкретно за скайп и мозила).Да, отдавна има такъв вид spyware; нопеследък вече се "закачат" и по драйверите и ядрото на операционната система. Интересува ме дали съм защитен от изтичане на информация по този начин, като не разрешавам на разни процеси да си отворят порт.Можеш да разрешиш само определени приложения да се свързват с мрежата. След това просто следиш за промяна в самите тези приложения (в случай, че се заразят с нещо от преносимо устройство, например). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dudev851 Публикувано Август 26, 2010 Author Report Share Публикувано Август 26, 2010 За промяна в тези приложения, какво имаш в предвид, размера на exe-то ли? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 26, 2010 Report Share Публикувано Август 26, 2010 Не е задължително, но - да, при заразяване с malware заразения файл често е с различен размер от оригиналния.Има случаи, при които размерът остава същия; в такъв случай може да се провери MD5 сумата и да се сравни с тази на оригиналния файл (може да се използва HashTab, например).Понеже това е задача, която отнема доста ресурси, обикновено се прави друго - следят се нишките/модулите, извиквани от съответните приложения. При извикване на нов (непознат) модул, се активира съответно предупреждение или автоматично действие. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dudev851 Публикувано Август 26, 2010 Author Report Share Публикувано Август 26, 2010 Ясно. А има ли такава програма, която следи за нишките/модулите, извиквани от съответните приложения, и как се казва? Има ли безплатни версии? Ползваш ли такава, помага ли на практика? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 26, 2010 Report Share Публикувано Август 26, 2010 Ясно. А има ли такава програма, която следи за нишките/модулите, извиквани от съответните приложения, и как се казва?Повечето firewall системи с Intrusion prevention system механизъм имат такива възможности; за справка разгледай темите Защитни стени - въпроси, мнения, предимства, недостатъци и Firewall + HIPS; има и такива, които са безплатни. Ползваш ли такава, помага ли на практика?Подобно нещо е полезно в корпоративна среда, например: инсталира се операционната система и необходимите приложения, настройва се всичко, инсталира се и някаква защита и се настройва какво да следи и какво да прави, ако открие нарушение. Предполага се, че в такава обстановка промени по системата (инсталация, деинсталация и обновяване на софтуер) няма да се правят (или ще са минимални), т. е., - цели се стабилност и сигурност. За домашен компютър подобна защита ми се струва неподходяща - правят се много промени по системата и потребителя ще трябва да отговаря на въпросите на защитата, което е предпоставка за грешки и/или злоумишлени действия. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dudev851 Публикувано Август 27, 2010 Author Report Share Публикувано Август 27, 2010 Мерси, ще разгледам темите. Мисля да си стъкна една програмка за следене на exe-тата и за следене на нишките. Програмите, които са кракнати не ми вдъхват доверие изобщо. Ако някой прояви интерес мога да му я изпратя, след като я направя (след седмица, сега нямам време). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tanganika Публикувано Август 27, 2010 Report Share Публикувано Август 27, 2010 Мерси, ще разгледам темите. Мисля да си стъкна една програмка за следене на exe-тата и за следене на нишките. Програмите, които са кракнати не ми вдъхват доверие изобщо. Ако някой прояви интерес мога да му я изпратя, след като я направя (след седмица, сега нямам време). С удоволствие бих я пробвал Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dudev851 Публикувано Август 27, 2010 Author Report Share Публикувано Август 27, 2010 Между другото, не съм публикувал в 7:29, а може би в 8:29. Локалните ми настройки са на Лондонско време. Но то е -2 часа. Защо ли е с един час назад ... Искам да попитам още нещо. Не съм наясно с курабийките. Мога ли да забраня използването им. С мозила съм и не мога да намеря такава опция. С курабийка ли вземате времето от локалните ми настройки. Бос съм по отношение на web програмирането, макар че поддържам сайт (PHP, MySQL, HTML, Java Script, CSS). Да кажем, че не съм напълно бос, а по чорапи. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 27, 2010 Report Share Публикувано Август 27, 2010 Можеш да забраниш използването им, но някои сайтове имат нужда от тях. SoftVisia например няма как да те държи логнат без бисквитки. За всички сайтове с акаунти бисквитките са важни. И не само за тях де, има и други. Ако държиш да имаш контрол над бисквитките потърси начин Firefox да те пита за всеки сайт, така ще можеш да отказваш нежеланите и да позволяваш само желаните. Аз така правя. За жалост не мога да помогна за Firefox, защото съм с Opera. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост