LiL_Ju Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 Здравейте! Преди 2 месеца си купих тези тонколони Logitech X-530 http://plazmaxcomputers.com/images/X-530.jpg и наистина съм много доволен.Но след близо месец работа нещо стана с буфера! Когато усиля баса до последно започва едно голямо пукане,пращене ...не знам как точно да го опиша,все едно самия бас се удря в нещо. Просто не мога да го обясня,но все пак се надявам някой да ми помогне.Не мисля че трябва да е така!Ще бъде още по-добре ако някой е имал същия проблем,и каже как го е решил : ) Благодаря предварително! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 По-скоро може да се повреди високоговорителят на събууфъра (subwoofer - не се казва "буфер", това е съвсем друго нещо), като усилваш докрай баса. Ходът на мембраната му е ограничен - не е безкраен, и затова се получават споменатите от теб звукови дефекти. Освен това и усилвателят се претоварва и започва да изкривява, понеже ниските честоти консумират най-много мощност. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
LiL_Ju Публикувано Август 8, 2010 Author Report Share Публикувано Август 8, 2010 Значи решението е,да не усилвам баса до край? Тоест такива дефекти излизат най-често като слушам песни от рап музиката,когато слушам техно или хаус почти не стават такива неща! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vampira96 Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 Не го усилвай толкова много,защото скоро и без него може да останеш.Разбирам че искаш да звучи силно,но е трябвало да си купиш една система за домашно кино.Те са доста по-мощни.Ти с кой плеър си?Защото jetAudio вади много добър бас.Аз направо се изумих от него. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
LiL_Ju Публикувано Август 8, 2010 Author Report Share Публикувано Август 8, 2010 Ами ползвам си стандартното - Winamp Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sand70 Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 Между другото виж си настройките на еквалайзера по принцип всички плеяри имат от там може да се корегира настройките на бас високи и среди басът започва от 31[или 63 мнz. до 500 или малко повече ,след това са средите от 1 до4,5 мнz итака нататък ,,, Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vampira96 Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 То всеки плеър може да се нагласи и съм напълно съгласен с sand70, но с jetAudio без никакви настройки качеството на звука е много различно.Това е препоръка,но няма да е лошо да го пробваш ,защото имаш добри колони. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 Здравейте! Преди 2 месеца си купих тези тонколони Logitech X-530 http://plazmaxcomputers.com/images/X-530.jpg и наистина съм много доволен.Но след близо месец работа нещо стана с буфера! Когато усиля баса до последно започва едно голямо пукане,пращене ...не знам как точно да го опиша,все едно самия бас се удря в нещо. Просто не мога да го обясня,но все пак се надявам някой да ми помогне.Не мисля че трябва да е така!Ще бъде още по-добре ако някой е имал същия проблем,и каже как го е решил : ) Благодаря предварително! Трудно е да се каже. Зависи как ти е настроен еквалайзерът на плеъра. Зависи как е настроен еквалайзерът на звуковата карта (ако драйверът за нея предлага такъв). Зависи и колко усилваш самите колони като volume. Като цяло тези колонки са от ниския клас и е до голяма степен нормално да не се справят чак толкова добре с ниските честоти. Високоговорителите на събуфърите от ниския клас нямат особено голям ход и са изградени от по-нискокачествени материали. Усилвателите им също са по-калпави и често кривят. Дървените сандъци не са толкова качествени и липсва вата или някакъв мек материал, който да обира вибрациите.Иначе казано събуфъра просто толкова си може. Особено ако от еквалайзерите си завишил ниските чесоти, с които събуфъра има доста трудности и без това. Не го усилвай толкова много,защото скоро и без него може да останеш.Разбирам че искаш да звучи силно,но е трябвало да си купиш една система за домашно кино.Те са доста по-мощни.Ти с кой плеър си?Защото jetAudio вади много добър бас.Аз направо се изумих от него.но с jetAudio без никакви настройки качеството на звука е много различно.Това е препоръка,но няма да е лошо да го пробваш ,защото имаш добри колони.Системите за домашно кино може да са по-мощни, но тези, които поне малко си струват, са и по-скъпи от въпросните колони за PC. Да не говорим, че свързването може да е проблемно, защото тези системи за домашно кино не са проектирани да се ползват като изходно тяло на компютър и обикновено входовете им куцат доста.Колкото до jetAudio, моля, не разпространявай невярна информация. Плеърът не свири по-различно от останалите. Тествал съм го на колони и слушалки. Ако има някакви разлики (макар аз да не чувам такива), то те са абсолютно минимални. Дори и да приемем, че има разлики, то това допълнително оцветяване, което е заложено в програмата, е по принцип неправилно. Един звуков сигнал трябва да се възпроизвежда с колкото се може по-малко промени. Когато даден плеър си позволява да променя звука както той си реши, това означава, че той не свири точно/качествено. Може промяната в звука да се харесва на някои хора, но на други може да не се нрави. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vampira96 Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 Night_Raven много те уважавам и знам, че в много случаи си прав и няма да споря със теб,но щом LiL_Ju си усилва колоните толкова че да се чува този странен звук ,значи иска силна музика и мощен бас.Затова моят съвет беше и да пробва със jetAudio ,защото аз останах много доволен от него.Поради тези причини сметнах за добре ,да му предложа да пробва jetAudio. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 Разбирам защо предложи jetAudio. Просто се опитвах да разсея митовете и легендите около плеъра. Много хора вярват и твърдят, че jetAudio свири по-качествено от останалите плеъри, което не е вярно. Всички декодери се пишат по стандарти, което елиминира разликите в качеството.Искам да обърна внимание, че има "качествен звук" и "приятен звук" са две различни и независими неща. Един плеър е качествен, ако възпроизвежда даден файл без изменения или с минимални такива. Плеър, който променя звученето на файла, е некачествен. След като декодерите за всички плеъри се пишат по едни и същи стандарти, всички плеъри, чиито декодери са писани съобразно стандартите, са на практика с еднакво качество. Приятният звук е различно нещо. Това е звукът, който се харесва на даден човек. Нека вземем някакъв елемент от аудио верига, да речем слушалки. Тези слушалки са от ниския клас и не възпроизвеждат дадени честоти както трябва. Да речем целият среден диапазон е почти отсъстващ. Това звучене не е качествено, но може да се харесва на някого, т.е. да е приятно за него/нея. Или обратното: някои слушалки са доста балансирани и възпроизвеждат всички честоти равномерно. Това е по-качествено звучене, но на някои хора това не им харесва.В случая с jetAudio той категорично не е по-качествен от другите, както и другите не са по-качествени от него. Ако допълнително оцветява някои честоти, е отделен въпрос, но аз не съм забелязал и такова нещо.Това е разбира се при изключени еквалайзери и прочее. С включени след-обработки нещата придобиват съвсем различен вид и там различните плеъри имат различни по-качество алгоритми за коригиране на честотите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sand70 Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 Вярно е от всички който сте писали на човека че еразбил баса си е най вярно иза това му предлагам да го ограничава от еквалайзера ако не иска да си замине тотално инаистина че басчето е малко като гледам най много да е 5 или 6 инча така че пича по полека със баса иначе ще ходиш до близкият магазин Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 Не е сигурно дали самият говорител има някаква физическа повреда. Напълно възможно е, но обикновено по-марковите колони не се скапват толкова лесно, дори и тези от ниския клас. По принцип просто не свирят много добре, но в повечето случаи издържат на децибели. Моите предишни колони бяха от ниския клас на Creative и макар събуфърът да не е бил щадян и и "волумето" да е било често доста високо, не са давали подобни дефекти.Пак да кажа: възможно е самият говорител да е претърпял повреда, но в такива ситуации обикновено звукът от него се съсипва като цяло, не само при засилено ниво на самия събуфър или общото ниво. Т.е. и по-тихичко да се слуша музика, пак има "дефекти" в звука. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sand70 Публикувано Август 8, 2010 Report Share Публикувано Август 8, 2010 Вярно е ити може да си прав но пича пише че като нови е нямал този дефект а се е предобил със него от скоро така че как мислиш дали е нямало вулуме мах и сега ще има вулуме нихт аз също съм със маркови историии и то доста над тези на пича но това е една дълга тема така че не виждам и смисъл да даваме още акъли по тая тема като гледам пича е на тинеиджерска възраст и аз съм бил като него дане се засягаш пичага Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
LiL_Ju Публикувано Август 9, 2010 Author Report Share Публикувано Август 9, 2010 "Пича" не се сърди за нищо споко Аз по-принцип не сам фен на мощния бас,просто ми стана чудно защо така се получи : ) По-принцип слушам рап песни,а там няма толкова бас,но има няколко на които проявява този дефект.А когато слушам техно,хаус и електро всичко си е наред Всъщност не ги разбирам тези неща нисък,среден и висок клас но колонките наистина много ми харесват : ) За 150лв вадят доста добър и чист звук : ) който подлудява съседите xD А иначе колко вата са? И ватовете се отнасят само за колоните или и събууфъра се зачита? До колкото си спомням на кутията пишеше 180W вата... но не съм сигурен : ) ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 9, 2010 Report Share Публикувано Август 9, 2010 Колко вата е даден говорител не значи много и на практика нещата са относителни, но RMS стойностите в общи линии стават за ориентир. В случая с Logitech X-530 техническите им данни гласят следното: 7.4W за предните и задните говорители, 15.5W за централния говорител и 25W за събуфъра. Прости сметки: (7.4 х 4) + 15.5 + 25 = 70,1W. Макар че това са си относителни стойности, както вече споменах.Колкото до рап музиката, не знам как можеш да кажеш, че в нея няма бас, след като точно сигурно 70% (или дори повече от нея) е точно бас. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост