Jump to content

Домашна безжична мрежа?

Препоръчан пост

Въпроса ми е как може да се направи домашна безжична мрежа ,но за да е по ясно ще обясня подробно какво искам да направя:

Имам рутер TP-Link TL-WR340G и рутер Repotec RP-WR1441A

TP-Link-а е в момента свързан с доставчика ми на интернет и излъчва Wi-Fi (пробвано е с телефона ми Nokia N95),но имам сателитен приемник който е свързан с кабел към този рутер към който е свързан с кабел и компютъра ми!

Но поради гръмотевици и токови прекъсвания лан картата на сателитния приемник изгоря! Ще се купува нов приемник понеже ремонта на този излиза на цена повече от половината пари за новия!

Въпроса ми е как да направя другия рутер да приема безжичната мрежа излъчвана от свързания с доставчика ми рутер и от него да пусна кабел към сателитния приемник с цел защита от тези пикове на интернета от токовите смущения и гръмотевиците!

Ако не става с тези два рутера моля кажете как може да се направи?

Видях това направено в интернет но устройството за приеманe на безжичната мрежа не ми е познато ,а и на снимката не се вижда каква маркd и модел е:

http://store.picbg.net/thumb/3A/2E/38d0ad5ee94f3a2e.jpg

Предварително благодаря на тези които ми дадат идеи и съвети кака да се постигне това!

Сподели другаде

Ако правилно разбирам, искате да прекъснете директната кабелна връзка идваща от кабела на Интернет доставчика ви, чрез използването на безжична мрежа (W-LAN). Най-лесното решение е да си закупите UPS устройство. Тези устройства се грижат за разлика в токовите напрежения който се изпращат към компютъра (или рутера) ви. Едно такова устройство ще е като буфер през който токови удари няма да направят проблем на уредите който са "зад" него. За повече информация дали такова устройство и какво точно ви върши работа трябва да проверите в някоя от хардуерните фирми, защото аз лично не съм ползвал такова. Относно другия начин да си направите безжична мрежа между вашата вътрешна мрежа и тоя кабел, това е възможно но дали тези два рутера който имате го могат не мога да ви кажа. Трябва да се види от техните настройки. Ако наистина искате да направите това можете да сложите в този форум снимки с настройките(от раздела за Wireless Lan /W-LAN) на тези два рутера за да добием представа какво могат. UPS е по удачното решение на въпроса, но ако искате безжичната връзка а тя не може да се осъществи с тези два рутера, можете да използвате един нормален (евтин) компютър с една LAN и една W-lan карта вместо втори рутер.
Сподели другаде

Интересно оказва се че вашият TP-Link TL-WR340G май наистина може да се свържи с безжичната мрежа на друг w-lan рутер. Повечето стандартни рутери не го могат. Този линк води до уписание на английски как това става http://www.tp-link.com/support/showfaq.asp?id=74 . Ако не разбирате английски или не ви е ясно кажете ми, ще гледам да ви го обясня. Единствения проблем са настройките на двата рутера.
Сподели другаде

Сподели другаде

За да направиш настройките ще ти трябват MAC Адресите(MAC Address) на двата рутера. те трябва да са написани някъде на самите рутери най-вероятно от долу.

Обясненията са направени ако се предположи, че Рутер 1 е TP-link, а Рутер 2 e Repotec.

http://a.imageshack.us/img704/3760/diagramzv.jpg

http://a.imageshack.us/img815/8633/router1.jpg

http://a.imageshack.us/img6/4545/router2j.jpg

Относно някой настройки. SSID е името на W-lan мрежата на дадения рутер не съм много наясно дали трябва задължително това име да е еднакво и на двата рутера, няма как да го тествам. Прочетох че ако искате да свържете w-lan компютър към рутер 2, трябва неговото име да е различно от това на рутер 1 но това няма как да го тествам. Пробвайте с различни имена и ако не се получи с едно и също.

Също така трябва да се изключи DHCP server функцията на рутер 2. По този начин се оставя възможност на рутер 1 да поеме тази функция за цялата мрежа.

Тестване : можете да тествате връзката и без интернет. Закачате по един компютър за всеки рутер и правите настройките. След като сте готови рестартирайте рутерите и ако двата компютъра се виждат в мрежата значи сте осъществили безжичната връзка между двата рутера и ви остава само да свържете рутер 1 с интернет.

И последно може да не се получи само с тези настройки, ако се окаже пишете. Настройките на тези рутери са доста объркващи и поради това че са на различни фирми(и не съм работил с тях) малко трябва да ги налучквам.

Сподели другаде

Благодаря получи се! :thumbsup:

Само, че DHCP сървъра на втория рутер не съм го изключвал, но от Operation Mode избрах втората опция за мост между двата рутера (поне така разбрах от Гугъл превода)!

Ето и снимка на опцията:

http://store.picbg.net/thumb/E2/10/cc561bdccc28e210.jpg

Остана само да разбера как да сложа парола на връзката и къде да се въведе на втория рутер?!

п.с.Ако и двата рутера са TP-Link TL-WR340G пак ли по същия начин се правят настройките?

Сподели другаде

Да разликата е просто в интерфейса и наименуването, което са избрали производителите. Настройките за паролата на W-lan сигурно са ти ясни, честно казано не съм гледал какво пишат за това, знам че на едно място споменаха, че можеш да ползваш различни пароли и на двата рутера. Кажи какво става, ако сложиш парола на първия рутер, как реагира втория? Относно изключването на DHCP . То се изключва на втория, за да може първия да изпълнява функцията на рутер в цялата мрежа, а втория да е само връзка. Но явно не е наложително , това по принцип се прави, ако искаш да свържеш две LAN мрежи безжично в една през етажи, стени и т.н.
Сподели другаде