Jump to content

Температура на процесора

Препоръчан пост

Напреженията на 5-те и 12-те волта са височки. Препоръчам да ги замериш с мултисет, ако имаш възможност, за да се потвърдят засичанията от софтуера/датчиците.
Сподели другаде

• Отговори 33
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Даже рекордно ниски като за интел ...

Видял си, че пише AMD Processor, но нарочно хвърляш въдицата, та някой да се хване и да се заядеш с него, нали?

Здравейте,искам,да Ви попитам как мога оправя проблема ограден в червено.Не знам,дали и останалите температури и волтажи са добре.До сега не ми беше правило впечатление,но след няколко изключвания смятам,че там,се крие решението на проблема.Всъщност от както го имам компа в биоса не са променяни настройки,пък аз не смея да пипам там,не му хващам край кое за какво е.За да бутна през СД-то натискам Ф2 и не ми се налага да влизам в биоса.

Напрежението на процесора е в рамките на нормалното, което е 1,25-1,325 V за този модел (евереста не го разпознава правилно и го бърка по-горе с Athlon 64 X2 4600+, но щатната честота по-долу 2100 MHz не съвпада и си го пише 4000+). Температурата му е висока, ако това е при ненатоварен режим. Гледам, че има овърклок по шина, от който обаче не може да загравя така - само при повишаване ръчно на напрежението. Опцията Cool'n'Quiet включена ли е в BIOS Setup, инсталиран ли е AMD Processor Driver и AMD Dual Core Optimizer за разпределяне работата върху двете ядра (за Win XP е необходимо) и за понижаване на честотата, когато не е необходима изчислителна мощност?

Напреженията, както отбелязва по-горе Night_Raven, са завишени, от което следва, че вероятно си с опасен за компютъра захранващ блок - менте.

Сподели другаде

Dual Core Optimizer е софтуер, който е нужен по-скоро за конкретни програми и/или игри (т.е. по-старите), които са скарани с двуядрените процесори. В общия случай не е нужен. Освен това мисля, че от SP3 насам вече не е необходим, но за това не съм напълно сигурен.

Аз ползвах Dual Core Optimizer известно време и след това го премахнах. Не съм усетил абсолютно никакви разлики.

Сподели другаде

AMD Dual Core Optimizer е винаги необходим за двуядрените процесори AMD с Windows XP дори и SP3. При инсталиране и на AMD Power Monitor може да се види как работят двете ядра горе-долу поравно. Без него не е така. При триядрени и нагоре процесори вече не знам дали работи ефективно. При мен като сложих триядрен на Windows XP с инсталиран AMD Dual Core Optimizer, уиндоуса се "ошашави", не можа да го възприеме това чудо "триядрен процесор" и не работеше добре с него. После преинсталирах направо с Windows Vista SP 2, който няма такива проблеми.
Сподели другаде

Ами, не съм 100% сигурен, но с и без Dual Core Optimizer положението с Power Monitor е същото - поведението на грфиките е същото общо взето. Ако има някакви разлики, то те са минимални.
Сподели другаде

Утре ще го пратя в магазина от,който го купих преди 2,5год.за да го видят.А за температурата тази е ненатоварен,ама беше по-зле преди да му почистя радиатора.Най-голямо натоварване има само като конвертирам видеофайловете свалени от камерата в ДВД формат.Тогава процесора работи 100%,а температурата отива на 70-73 градуса по целзий.ДВД-то е старо и не чете xvid и производни.
Сподели другаде

Здравейте, не съм от много опитните ,но понеже и аз я използувах тази програма известно време да си кажа и аз впечатленията.Понеже и аз прочетох ,че трябва защото съм с ХР-SP-3 работеше добре наблюдавах стойностите от Евереста,но понеже наскоро си преинсталирах Уиндоуса пак същия ,не я инсталирах и като гледам май няма разлика.Всъщност не знам и в какво трябва да се изразява,но като гледам и двете ядра се използуват почти равностойно процесора е DualCore AMD Athlon 64 X2, 2000 MHz (10 x 200) 3800+.
Сподели другаде

На производителността, разбира се. Нали това е смисъла на двуядрените (многоядрените) процесори - увеличаване на производителността, но работата трябва да се разпределя между ядрата, (а не само едно да се товари), за да има ефект. Е те тоя AMD Dual Core Optimizer има тая задача, когато софтуерът и операционната с-ма (също и за Windows 2000 се отнася) не са оптимизирани за работа с многоядрени процесори на AMD. При Intel тоя проблем като че ли го няма, Windows XP сякаш е по-оптимизиран за работа с интелски процесори. При следващите версии Windows след ХР, тоя проблем отпада, всичко необходимо си го има налично.
Сподели другаде

Видял си, че пише AMD Processor, но нарочно хвърляш въдицата, та някой да се хване и да се заядеш с него, нали?

Напрежението на процесора е в рамките на нормалното, което е 1,25-1,325 V за този модел (евереста не го разпознава правилно и го бърка по-горе с Athlon 64 X2 4600+, но щатната честота по-долу 2100 MHz не съвпада и си го пише 4000+). Температурата му е висока, ако това е при ненатоварен режим. Гледам, че има овърклок по шина, от който обаче не може да загравя така - само при повишаване ръчно на напрежението. Опцията Cool'n'Quiet включена ли е в BIOS Setup, инсталиран ли е AMD Processor Driver и AMD Dual Core Optimizer за разпределяне работата върху двете ядра (за Win XP е необходимо) и за понижаване на честотата, когато не е необходима изчислителна мощност?

Напреженията, както отбелязва по-горе Night_Raven, са завишени, от което следва, че вероятно си с опасен за компютъра захранващ блок - менте.

Celeron E2100 ? или там квото беше това АМД ли е ?

ПС: Cool'n'quiet не работи при клокване на шината (поне не както се очаква)

Сподели другаде

Celeron E2100 ? или там квото беше това АМД ли е ?

ПС: Cool'n'quiet не работи при клокване на шината (поне не както се очаква)

Cool'n'Quiet не работи при овърклок по множител и да - процесора му е AMD Athlon 64 X2 4000+ (2,1 GHz, заключен множител).

Сподели другаде

Има ли начин напрежението да се понижи,защото не пада под 1,31 и стига до 1,35.Четах за k10stat,обаче нещо съм скептик.

П.С Някакви идеи за добро захранване т.е цена/качество защото това е второ и май ще трябва да сменям сервиза,в които ходя.

Сподели другаде

Напрежението вероятно няма да може да се променя или го задай на [Auto]. Можеш в биоса да сложиш на [Auto] там, където са настройките за честоти или ако не разбираш - направо задай да зареди настройките по подразбиране за всичко и запази с F10. После може пак да влезеш и да забраниш флопидисковото у-во, ако нямаш такова, а също така разреши функцията Cool&Quiet [Enabled] и запази отново с F10.

Като захранване мисля, че това е достатъчно добро и не много скъпо. Може да вземеш и 400-ватовия модел, ако няма по-мощна видеокарта. Твоя процесор не е k10 Stars, а К8. Някой му е направил овърклок и ако не си ти, то това е предишният собственик или някое дете евентуално. Този процесор и без това е слабичък и овърклок не му помага почти, понеже не може да се направи в по-висока степен.

След като разрешиш Cool&Quiet, отиди в "Опции на захранването" и избери "Minimal Power Management", за да работи процесора на половин тактова честота, когато не е нужна мощност, но също така инсталирай преди това AMD Processor Driver, за да тръгне режимът (маса глупости има при Win XP, но няма как). После може да провериш дали работи режимът с AMD Power Monitor:

post-10359-041178700 1287341130_thumb.png

Сподели другаде