Jump to content

Препоръчан пост

• 1 month later...
  • Отговори 52
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Ще използвам темата за да попитам за анализ на AutoRuns.

Първия лог е на жената/служебния компютъра - XP SP3.

Има ли нещо, което може да се спре, за да се стартира компютъра възможно най бързо?

AutoRuns.txt

Втория е от моя/нашия компютър - Windows 7 SP1.

Нужно ли е стартирането на толкова много кодеци свързани с Format Factory? Нещо друго нередно/излишно?

AutoRuns.txt

Сподели другаде

За първия лог...

Предполагам стартиращите се процеси с Windows са вече редактирани както си сметнал за добре. Можеш да забраниш и разните разширения за обвивката (на Kaspersky, WinRAR и Adobe), но така ще загубиш и функционалност. Същото важи и за Browser Helper Ojects. От драйверите мога да кажа, че Ptilink и Secdrv са ненужни в общия случай. За останалите не мога да кажа със сигурност, защото не знам на компютъра какъв софтуер точно се използва. Можеш да забраниш и стартирането на кодеците.

И все пак тези неща не би трябвало да доведат до някакви осезаеми понижения на времето за стартиране. По-скоро една добра дефрагментация с MyDefrag (скрипт System disk monthly) би била от полза.

За втория лог...

Явно е нужно. Различните програми за конвертиране са устроени различно. Някои използват библиотеки, други използват DirecShow кодеци, други - комбинация от двете.

Нередни обекти няма. Вече кое е излишно зависи по-скоро от нуждите ти. По мое мнение bluetooth услугата на Logitech е ненужна, ако не използваш подобна мишка/клавиатура. Услугата на NVIDIA, NVSvc, също е излишна, като в случая дори и файлът й го няма явно. От драйверите има доста, които могат да се забранят. С Windows 7 пристигат доста външни драйвери, които се зареждат, но не са нужни за всички. Трябва да внимаваш обаче какво спираш. Например драйверите на Nokia по всяка вероятност са на приложение, което ти лично си инсталирал, така че са нужни. Драйверите на NVIDIA също. Драйверите на Adapter, VIA, LSI, Brother и др. обаче обикновено са излишни.

Сподели другаде

Предполагам стартиращите се процеси с Windows са вече редактирани както си сметнал за добре.

Не, не съм барал нищо - това е "Служебния" и жената не дава да барам нищо.

За кои процеси намекваш?

Можеш да забраниш и стартирането на кодеците.

Не мога ли да го направя и при другия компютър? Защото за него пишеш....

Явно е нужно. Различните програми за конвертиране са устроени различно. Някои използват библиотеки, други използват DirecShow кодеци, други - комбинация от двете.

Ако ги "забраня" (кодеците), означава ли, че програмата няма да може да работи нормално? Аз ще ги спра да не се стартират с системата, не ги премахвам. Нали това показва AutoRuns - стартиране на апликации, услуги и т.н с системата?

По мое мнение bluetooth услугата на Logitech е ненужна, ако не използваш подобна мишка/клавиатура.

Точно такава ми е мишката.

Услугата на NVIDIA, NVSvc, също е излишна, като в случая дори и файлът й го няма явно.

Означава ли, че мога да спирам услуги с липсващ файл?

Например драйверите на Nokia по всяка вероятност са на приложение, което ти лично си инсталирал, така че са нужни.

Да, аз съм го инсталирал, но го ползвам от време на време. Положението е както с кодеците - не може ли да се спре стартирането му с системата?

Сподели другаде

Не, не съм барал нищо - това е "Служебния" и жената не дава да барам нищо.

За кои процеси намекваш?

Видях, че някои обекти са с X, което значи, че са забранени.

Не мога ли да го направя и при другия компютър? Защото за него пишеш....

Ами, можеш, но няма особен смисъл. Споменах спирането на кодеците, защото на първия компютър са тези, които се инсталират с Windows - вградените, а те не се използват за почти нищо в днешно време. Windows Media Player всъщност ги използва и най-вече MP3 декодерите, но понеже няма никакви допълнителни кодеци инсталирани, сметнах, че или се използва плеър с вградени кодеци, или не се гледат видео файлове въобще. И след като е от критична важност (с такова впечатление останах) системата да зарежда бързо, предложих спирането на кодеците.

Ако ги "забраня" (кодеците), означава ли, че програмата няма да може да работи нормално? Аз ще ги спра да не се стартират с системата, не ги премахвам. Нали това показва AutoRuns - стартиране на апликации, услуги и т.н с системата?

Ами, най-вероятно няма да работи нормално. По принцип при спиране на кодеци Autoruns просто "премества" ключ/стойност от едно място на друго и така операционната система прескача зареждането на въпросния кодек. Не знам Format Factory точно колко зависима е от тази настройка в регистратурата. А и не схващам какъв е проблемът. На практика зареждането на кодеци не е всъщност зареждане на файлове.

Означава ли, че мога да спирам услуги с липсващ файл?

По принцип да. Би трябвало дори да можеш да ги изтриеш: десен клик -> Delete. Не би трябвало да има проблеми. И все пак не мога да го гарантирам.

Да, аз съм го инсталирал, но го ползвам от време на време. Положението е както с кодеците - не може ли да се спре стартирането му с системата?
Процесите на приложението можеш да ги забраниш да не се зареждат с Windows. Услугите и драйверите обаче не бива, защото ако стартираш приложението, то по всяка вероятност ще има нужда от съответните услуги и драйвери и ако не ги намери, ще откаже да работи или няма да работи както трябва. Т.е. ще се наложи да разрешаваш тези услуги и драйвери и да рестартираш, което обезсмисля цялата процедура на забраняване. Иначе можеш да насториш конкретно услугите да са на режим Manual, т.е. да се стартира само при нужда. Въпросът е дали софтуерът на Nokia ще е достатъчно интелигентен да си ги стартира ръчно, ако са му нужни. Има приложения, които успяват да си стартират услугите, т.е. засичат, че услугите им не са стартирани, правят опит да ги стартират, опитът е успешен (защото режимът е Manual, а не Disabled) и всичко е наред. Има обаче и "глупави" приложения, които стигат само до проверката дали услугите им са активни и ако не са, се оплакват, така да се каже. За тях няма избор и услугите им трябва да са на Automatic. Не знам какво е положението със софтуера на Nokia, трябва да се тества.
Сподели другаде

И след като е от критична важност (с такова впечатление останах) системата да зарежда бързо, предложих спирането на кодеците.

А и не схващам какъв е проблемът. На практика зареждането на кодеци не е всъщност зареждане на файлове.

Или аз не схванах, или малко си противоречиш. Веднъж е от "критична важност", веднъж няма смисъл.

Ще помогне ли по принцип спирането на кодеците (без значение кои) за по-бързо стартиране на системата или не? Или с други думи, нужни ли са кодеците, за нормално стартиране на системата (да приемем, че Format Factory ще работи без проблем, т.е. е от "интелигентните" програми и ще си ги включи сама)?

По принцип да. Би трябвало дори да можеш да ги изтриеш: десен клик -> Delete. Не би трябвало да има проблеми. И все пак не мога да го гарантирам.

Но предполагам е достатъчно само да ги спра, без да ги изтривам, нали?

П.П. По горе споменаваш Adapter, а аз имам Adaptec. За него ли става дума?

Сподели другаде

Или аз не схванах, или малко си противоречиш. Веднъж е от "критична важност", веднъж няма смисъл.

Ще помогне ли по принцип спирането на кодеците (без значение кои) за по-бързо стартиране на системата или не? Или с други думи, нужни ли са кодеците, за нормално стартиране на системата (да приемем, че Format Factory ще работи без проблем, т.е. е от "интелигентните" програми и ще си ги включи сама)?

Кога съм казал, че кодеците са от критична важност? Казвах, че по твоите думи човек остава с впечатление, че времето за зареждане на системата е от критично значение.

Не, спирането на кодеците не би трябвало да се отрази осезаемо. Нужни са, доколкото програмите ги използват. Нямам представа дали Format Factory ще си ги включи обратно. Не харесвам програмата, не я използвам и не знам идиотите, които я пишат, как всъщност са я написали.

Да, достатъчно е.

Печатна грешка. Adaptec имах предвид.

Сподели другаде

Кога съм казал, че кодеците са от критична важност? Казвах, че по твоите думи човек остава с впечатление, че времето за зареждане на системата е от критично значение.

Така е, не си казал. Извинявам се за което. :blush:

Сподели другаде