Jump to content

Малка помощ

Julko

Препоръчан пост

Извинявам се ако не и е тука мястото на тази тема,но не знаех къде другаде да попитам.Тъй като тепърва започвам да уча за света на компютърната техника бих искал да ви помоля да ми дадете някакви източници на информация,която ще ми даде някакви знания за компютрите.Хардуер,Софтуер няма значение така и така двете са ръка за ръка искам и за двете да знам много неща,защото това което чета по темите не ми помага кой знае колко.Кой каква програма използвал за еди си какво,коя програма какво правила (като говоря за софтуера),хардуерни проблеми също кой какво направил за да върне живота на компютъра обратно,имало даден проблем с компютъра какво да направя за да разбера откъде може да идва и т.н. Просто искам да науча много неща за компютрите и разбира се,че трябва да почна от нулата както се казва.Ще съм благодарен на тези които се отзоват и ми помогнат,защото ми е мечта да стана компютърен техник/инженер.
Сподели другаде

Първо не можеш да се научиш на всичко което искаш веднага. това става по степенно! Второ можеш да разгледаш форума по обстойно.

Аз от тук съм научил доста, като за начало можеш да започнеш от раздела Проблеми и дискусии, свързани с компютри

P.s. Можеше да сложиш по разбираемо заглавие на темата :punish:

Сподели другаде

Аз точно този раздел започнах да разглеждам първо,но като се оказва помощ на някой не мога да разбера тия програми които им дават на изпадналите в проблем за какво служат и как се работи с тях?И разбира се,че всичко се научава постепенно аз това исках да кажа.Като за пример програмите - hijack this,autoruns,OTL и още други имаше,за които не мога да се сетя сега.Разбирам да имаше някъде подробно обяснение затова как се работи с тези програми и другите за които споменах,че не мога да се сетя за тях.
Сподели другаде

Доста общи въпроси поставяш. Добре е да уточниш поне за себе си една област, към която да се насочиш. Естествено, че с течение на времето ще придобиеш опит и в други области, но ако имаш ясна представа с какво искаш да се занимаваш ще ти бъде значително по-лесно да си поставиш целите и да потърсиш информация за постигането им.

Казваш, че искаш да станеш "... компютърен техник/инженер" - как си представяш тази мечта, как би искал да преминава денят ти, ако я постигнеш?

Имай предвид, че по отношение на софтуера информация определено не липсва - има огромно количество ресурси с описания на почти всички програми и работата с тях. Иска се четене, познаване на поне един "чужд" език и малко практика. Напоследък дори е още по-лесно, понеже вече има и видеоматериали, които също дават ценна информация.

При работата с хардуера се набляга основно на практиката, въпреки, че четенето изобщо не е излишно...

Ако ти се удава да работиш с техника (и имаш желание за това), можеш да се насочиш към работа в сервиз (на първо време), за да придобиеш опит. Що се отнася до софтуера, може би е добре да се запишеш на курсове за определена специалност или да си потърсиш материали за обучение.

Питаш как се работи с Autoruns, HijackThis и OTL. Един добър вариянт е следния: инсталираш "на чисто" (може и на виртуална машина) един Windows и си правиш log-ове от тези програми. Работиш извесно време, инсталираш/деинсталираш софтуер, заразяваш системата с вируси и т. н. т. и отново си правиш log-ове. 90% от проблемите в системата ще бъдат в разликите между първоначалните и крайните log-ове. Когато придобиеш опит, ще можеш лесно да идентифицираш евентуални проблеми - просто ще научиш кои записи са безопасни, кои са вредни и кои са просто нежелателни.

Сподели другаде

Ами като за начало ми се иска да започна с хардуер,защото той много повече ми харесва,но не мога само него да практикувам и изучавам.Както спомена за работа в сервиз,тази година съм стажант в един компютърен сервиз и исках някои неща преди да започна на стаж там да ги знам.Поставил съм си за цел да съм компютърен техник/инженер и си представям как по цял ден се занимавам само с компютри,обаждат ми се хора с проблеми със техните машини,носят ми ги,аз ги поглеждам,оправям ги,връщам живота на машините и връщам машините обратно на собствениците.Може да звучи глупаво,но ми се иска по цял ден да съм така и затова искам да започвам да се уча,защото докато не си докажа знанията,никой няма да ми каже " Ето ти машината скапа ми се ОС оправи я " и сам трябва да разбера какъв е проблема и да го намеря и оправя,но пък ако е нещо което не съм не съм се занимавал няма как да помогна на човека нали?Гледам форума по цял ден,ровя в чичо Google.А исках да спомена,говорейки за софтуера не споменах,че не искам да се занимавам с програмиране и различните езици за програмиране.Просто не ми харесва.А колкото до програмите Autoruns, HijackThis и OTL,както казваш да направя бих пробвал,но откъде мога да си ги сваля?Иначе съм ти много благодарен panevdd за помоща която ми оказваш.
Сподели другаде

Ами като за начало ми се иска да започна с хардуер,защото той много повече ми харесва,но не мога само него да практикувам и изучавам.Както спомена за работа в сервиз,тази година съм стажант в един компютърен сервиз и исках някои неща преди да започна на стаж там да ги знам.

Разгледай основната информация за хардуера в компютрите, проследи и връзките в страниците. Не се опитвай да запомниш всичко, на първо време ще ти трябва да можеш да различаваш + от - и кабел за данни от кабел за захранване, например; останалото ще "дойде" с практиката. Hardware Book също ще ти бъде полезна.

Поставил съм си за цел да съм компютърен техник/инженер и си представям как по цял ден се занимавам само с компютри,обаждат ми се хора с проблеми със техните машини,носят ми ги,аз ги поглеждам,оправям ги,връщам живота на машините и връщам машините обратно на собствениците.Може да звучи глупаво,но ми се иска по цял ден да съм така и затова искам да започвам да се уча,защото докато не си докажа знанията,никой няма да ми каже " Ето ти машината скапа ми се ОС оправи я " и сам трябва да разбера какъв е проблема и да го намеря и оправя,но пък ако е нещо което не съм не съм се занимавал няма как да помогна на човека нали?

На мен това не ми звучи точно като мечта... Имай предвид, че по-голямата част от хората възприемат компютрите (си) като играчки и се отнасят с тях точно като с играчки. Т. е., на теб ще ти носят машини, които не са почиствани с години, "оптимизирани" с всевъзможен софтуер и с всякакви проблеми. Те ще изразходваш зрението, нервите и времето си, за да им помогаш, а отношението към теб ще бъде като към човек, който поправя играчки. Като за начало става, все трябва да започнеш отнякъде, но се погрижи този период в живота ти да не продължи прекалено дълго - постарай се да придобиеш знания в някоя по-"тясна" област, където конкуренцията ще е по-малка и ще получаваш повече за труда си, отколкото като поредния квартален техник.

Гледам форума по цял ден,ровя в чичо Google.А исках да спомена,говорейки за софтуера не споменах,че не искам да се занимавам с програмиране и различните езици за програмиране.Просто не ми харесва.

Има много области, които можеш да изучаваш - мрежи, 2D, 3D, WEB дизайн... Погрижи се да научиш руски и/или английски език - това ще ти позволи да четеш документация и форуми на съответните езици, т. е., ще имаш достъп до специализирана информация.

А колкото до програмите Autoruns, HijackThis и OTL,както казваш да направя бих пробвал,но откъде мога да си ги сваля?

За толкова време престой във форума не можа ли да намериш поне една връзка... можеш да изтеглиш Autoruns от официалния сайт, HijackThis също има страница. OldTimer ListIt има страница с описание във форума на Geeks to Go, можеш да го свалиш от там.

Сподели другаде