Jump to content

Системата забива постоянно

Препоръчан пост

Здравейте.

Та проблема ми е следния.

От известно време компютъра ми забива предимно докато играя игри,но се случва и когато не играя.

Преинсталирах си Уиндоуса преди около 1 час,но проблема си остана.

Ето снимка от SpeedFan-a докато съм в WarCraft:

http://img18.imageshack.us/i/testce.jpg/

Въпроса ми е от къде може да идва проблема и има ли някакъв начин или програма с която да тествам.

Захраването ми е ColorsIT 350W ако може някой компетентен да ми каже дали са нормални показателите в Speedfan-a.

Мерси предварително.

Сподели другаде

Показателите, ако са точни, не са хич добре. Напрежението на 12V е малко височко, а на 5V е прекалено ниско. Накратко: време е за смяна на това калпаво захранване с някое свясно. Така става като се купуват евтини кутайски боклуци. Поредният пример, че евтиното излиза скъпо.
Сподели другаде

noob3r, отиваш до магазина и купуваш истинско захранване минимум Fortron, минимум 350-400 W. Прибираш се вкъщи, демонтираш старото, монтираш новото, играеш. После пишеш как е. Със старото може да си играеш да захранваш нещо непретенциозно, но не и компютър. Това е, няма друго спасение (щом и уиндоуса си преинсталирал).
Сподели другаде

Drive A: е флопидисково у-во. Ти нямаш такова май и трябва да го забраниш в биоса, да не се показва. Останалите две трябва да са ти оптичните у-ва и в тях не е открит диск, защото не си поставил, доколкото разбирам. Като гледам, май няма проблеми. Защо прави този тест?
Сподели другаде

Един прост тест-Викат му "МУЛТИМЕР" или "МУЛТИЦЕТ"

Изглежда така:

http://www.electronics.bg/images/mtr_dt-832.jpg

Тестът ще ти струва към 7лв и това уредче ще ти е полезно винаги.

Първо се учиш как се мери, като опиташ няколко пъти с батерия от 1.5V, която е 50 стотинки, и няма опасност да объркаш нещо.

След това отваряш кутията, хващаш един Molex конектор(онези белите, дето захранват харддиска и DVD-то)

Ползваш тази картинка за упътване

http://bezplatno.info/upload/thumbs/opt1279129422n.jpg

Волтажите трябва да бъдат 12V и 5V, като отклонението от тези стойности може да е до 5%

Ако наистина програмата, от която си дал Скрийншот не лъже, махай захранването веднага.

За програмите за тест-Теглиш Hiren's Boot CD-с програми там пълно.

Сподели другаде

За натоварване на захранването можеш да ползваш Prime95 или StressPrime 2004 Orthos. Пусни In-place large FFTs теста и го остави поне 30 минути, за да се изпоти захранването.

Иначе най-сигурната проверка си остава хардуерниата - с мултимер, както препоръча jjjjjk.

Сподели другаде

Нищо не трябва да покаже. Просто ще натовари захранването доста, което ако е калпаво, ще започне съвсем да откача - тестът ще се провали, системата може дори да забие. Най-малкото трябва да се появяват още по-големи отклонения в напреженията.

Най-добрият вариант е да пуснеш такъв тест и същевременно да тестваш с мултимер. Така ще получиш максимално достоверна информация колко калпаво всъщност ти е захранването.

Сподели другаде

Нищо не трябва да покаже. Просто ще натовари захранването доста, което ако е калпаво, ще започне съвсем да откача - тестът ще се провали, системата може дори да забие. Най-малкото трябва да се появяват още по-големи отклонения в напреженията.

Най-добрият вариант е да пуснеш такъв тест и същевременно да тестваш с мултимер. Така ще получиш максимално достоверна информация колко калпаво всъщност ти е захранването.

Ниските напрежения не са опасни според мен и може да доведат само до забивания.

Високите напрежения са ОПАСНИ и могат да изпържат компоненти.

Ако напреженията не са в норма, това е един от показателите, че захранването не е наред.

Авторе, Авторе-Смени захранването бе, Авторе, пробвай с друго.

Като го гледам какъв боклук е и с тези безразборни забивания, мога да кажа следното:

Захранването вероятно не може да изглади пиковете на напреженията в електрическата мрежа и ги пренася към компютърните компоненти. Това вероятно довежда до тези забивания.

Искаше отговор-Получи го. Дерзай.

Имал съм компютър, донесен ми за поправка и се оказа точно същият проблем.

Захранването пак беше китайче някакво, No Name, 400W или поне на лепнатата лепенка пишеше така, не че й вярвам...

П.П Моментните пикове за жалост не вярвам да се видят с прост мултимер...Тук опираме до осцилоскопи... :haha:

И теста ще ти струва към...700+лв за осцилоскоп... :haha:

Взимаш едно Фортронче или някоя по-читава марка и си свиркаш.

Взимай винаги с малко по-голяма мощност, тъй като кондензаторите(eлектролитните) губят малко от капацитета си постепенно и от там спада полезната мощност... ;)

Сподели другаде

Ниските напрежения не са опасни според мен и може да доведат само до забивания.

Високите напрежения са ОПАСНИ и могат да изпържат компоненти.

...

Според мен точно ниските напрежения са по-опасни за компонентите. Повечето компоненти имат някаква защита срещу пренапрежение; срещу недостатъчно напрежение обаче няма защита.

Сподели другаде

Според мен точно ниските напрежения са по-опасни за компонентите. Повечето компоненти имат някаква защита срещу пренапрежение; срещу недостатъчно напрежение обаче няма защита.

P=U.I

U се покачва->P расте

P=U.I

U намаля->P намаля

При увеличаване на захранващото напрежение на даден елемент над допустимото, съответният дефектира. Отделя се по-голяма от допустимото мощност във вид на топлина.

Базирайки се на закона на Джаул-Ленц

Q=I^2.R.t

Нека R=const

От Закона на Ом за част от веригата разписваме токът като частно на напрежението и съпротивлението I=U/R.

Следва че-При увеличаване на напрежението респективно се увеличава и токът протичащ през елемента.

При увеличаване на тока респективно се увеличава и отделеното количество топлина.

При намаляне на захранващото напрежение на даден елемент под допустимото, същият може да спре да изпълнява коректно своите функции.Обаче това не мисля, че е достатъчно да го повреди.

Горното ми изказване беше базирано на базата на тези разсъждения.

Сподели другаде

P=U.I

U се покачва->P расте

P=U.I

U намаля->P намаля

При увеличаване на захранващото напрежение на даден елемент над допустимото, съответният дефектира. Отделя се по-голяма от допустимото мощност във вид на топлина.

Базирайки се на закона на Джаул-Ленц

Q=I^2.R.t

Нека R=const

От Закона на Ом за част от веригата разписваме токът като частно на напрежението и съпротивлението I=U/R.

Следва че-При увеличаване на напрежението респективно се увеличава и токът протичащ през елемента.

При увеличаване на тока респективно се увеличава и отделеното количество топлина.

Да, ако става дума за пасивен товар. Сега си представи схема, работеща на 5V със стабилизатор 7805 на входа. Можеш да увеличиш входното напрежение до около 30V (по спомени, не ми се търси datasheet-а), без това да повлияе на работата на компонентите и без увеличаване на мощността.

При по-ниско напрежение по правило се увеличава консумацията на ток (потърси информация за импулсни преобразуватели на напрежение), което пак може да доведе до прегряване..

Сподели другаде