dazzling Публикувано Юли 2, 2010 Report Share Публикувано Юли 2, 2010 Здравейте, Предварително се извинявам ако темата ми не е в правилния раздел, но не бях сигурна къде да пиша.Проблемът ми е следния: Преди няколко дни ми се развали компютъра. След като го включа, след няколко минути екрана замръзва и единственото решение е рестарт. Нищо не може да се включи като замръзне. Даже някой път не се включва. Имам предвид, че след като замръзне и се опитам пак да го включа и екрана стои черен, без въобще да реагира. И така дойдоха едни момчета да го погледнат и казаха, че хард диска и скапан, че това е нещо, което не подлежи на ремонт и трябвало да се закупи друг, като допълнително трябвало да се направи и някакво охлаждане на видео картата. Правиха някакъв тест, доколкото разбрах свързан с хард диска, като на моменти взе да пука и от това те категорично установиха, че проблема е в хард диска. Не взех никакви мерки, понеже не бях сигурна и реших да го погледне и друг. Днес го носих на едно място и там ми казват, че му няма нищо на хард диска, но пък видео картата била изгоряла и трябвало нова. Обратното на това, което ми казаха момчетата. Нямам си на представа какво да правя. Знам, че не ви давам почти никаква информация за проблема. Реших да ви пиша, понеже може да знаете, кое е по-вероятно. Или поне да ми кажете, има ли начин да се разбере, ако хард диска е скапан, или видео картата - изгоряла. Благодаря предварително! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
oldmcz Публикувано Юли 2, 2010 Report Share Публикувано Юли 2, 2010 Здравей , обикновенно черният екран е симптом на неадекватна видео карта логически както и да го погледнеш видео картата се расправя с картината на компютъра в тия горещини случаите са много такива всеки който уважава машината си слага добро охлаждане за да няма после странични ядове на главата съветвам те да направиш така ако компютъра не е в гаранция извикай някой който разбира и да провери ВИДЕО КАРТА на първо место след което хард диска и естествено и рам паммета ако видео чипа си е заминал трябва да приготвиш минимум 80 лева за нормална видео карта Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юли 2, 2010 Report Share Публикувано Юли 2, 2010 Т.е. системата не винаги стартира, но когато стартира, го прави нормално, зарежда Windows и по някое време екранът става черен и системата забива? Правилно ли съм разбрал?Какви са компонентите? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dazzling Публикувано Юли 2, 2010 Author Report Share Публикувано Юли 2, 2010 Т.е. системата не винаги стартира, но когато стартира, го прави нормално, зарежда Windows и по някое време екранът става черен и системата забива? Правилно ли съм разбрал?Какви са компонентите? Не точно. Значи като се стартира системата, което става много трудно. Чак след някой друг опит... Стартира нормално, зарежда уиндоус, но това трае само няколко минути. След което екрана просто замръзва (не става черен) - нито мишката мога да местя, нито нещо да се включи. Рестарта е възможен само от копчето. А за черния екран не съм уточнила. Черен е, когато въобще не стартира уиндоус. Тоест натискам бутона, но нищо. И така няколко пъти, докато стартира и след това пак се повтаря същото нещо - няколко минути и замръзва. Прави ми впечатление също, че в периода, когато се опитвам да го включа, но не стартира и екрана е само черен, не бръмчи толкова от кутията. Но в момента в който най-накрая се включи, все едно досега нещо не е въртяло и започва. Не знам точно как да го обясня. Искам да се извиня за може би глупавия въпрос, но какво точно трябва да опиша в компоненти на компютъра? В момента не е при мен, утре ще го взема, понеже не съм сигурна все още какво да правя. На едно място ми казват едно, на друго - съвсем различно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юли 2, 2010 Report Share Публикувано Юли 2, 2010 Първо трябва да провериш какви са захранващите напрежения и температурите на компонентите. Един лесен вариант е да използваш програмата HWMonitor - можеш да направиш screenshot и да го покажеш тук или просто да си препишеш данните.В случай, че системата не може да работи достатъчно дълго, за да го направиш, можеш да опиташ да отвориш менюто на BIOS (при различните дънни платки е различно, но обикновено се натиска клавиша Del веднага след включване на компютъра) - в някое от подменютата има информация за температури и напрежения.Според мен твърдия диск няма много общо с проблема - възможно е и той да не работи добре, но след като успяваш да заредиш Windows (макар и само понякога) - едва ли пробема е в него.Това, което описваш - липса на "бръмчене" при първоначално включване говори за проблем с някой вентилатор. При това положение препоръчвам едно почистване (и евентуално - смазване/подмяна) на вентилаторите в кутията; силно препоръчително е да се подмени и пастата между радиаторите и съответните компоненти - процесор, видеопроцесор, чипсет. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dazzling Публикувано Юли 6, 2010 Author Report Share Публикувано Юли 6, 2010 Здравейте отново! Съжалявам, че пиша малко по-късно, но днес ми донесоха компютъра. Сложили са ми нов хард диск, а старият "не ставал за нищо". Благодаря, че се отзовахте. Ето и шота от HWMonitor - Тук Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Юли 6, 2010 Report Share Публикувано Юли 6, 2010 Напреженията +3,3 V, +5 V и +12 V не изглеждат никак добре като стойности. Твърде вероятно е било причината за повредата на предишния харддиск да е бил захранващият блок. Ако искаш и този харддиск да не го сполети същата участ скоро, трябва да смениш непременно захранването на компютъра ти с някое добро. Като минимум нека да е Fortron 350W (около 60 лв.). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Julko Публикувано Юли 7, 2010 Report Share Публикувано Юли 7, 2010 Аз съм с такъв и съм много доволен от него,макар че скоро ще си взимам Cooler Master,Foltron много време ми издържа,така че не се двоуми ако нямаш пари за по добро вземи си тоя. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост