Jump to content

Помощ за поправка

Препоръчан пост

Здравейте! По течение на обстоятелствата и цяла година мързел blush.gif крайния резултат беше 1 поправка - по Електротехника! Първата сесия е утре (петък) и се надявам по-разбиращите от ВАС малко да ми помогнат!

Не знам как точно да задам въпроса но.... Ако може някой да изкаже предположение какви въпроси ще има на изпита.Тоест да ми кажете кое според ВАС ще присъства,и е най-важното за да го науча\напиша! Не разбирам хич от ел.техника а уж това ми е 1 от специалните предмети.За 1 година уча в ПТГ Варна : ) Питах г-на но той както всички казва "целия учебник прочети" но за 1 ден няма как.Затова ако може някой по-информиран да каже какво да науча blush.gif

Завърших 9 клас...за информация!

Сори за объркания въпрос...надявам се някой да помогне smile.gif Благодаря предварително!

Сподели другаде

Най-важните неща, без които не можеш включват какво представлява електрическото поле и как се онагледява графично (съответно какво представляват силовите линии), какво представлява интензитетът на електрическото поле, какво представлява електрическият потенциал също. Отделно е съществено важно да знаеш какво представлява електрическата верига, последователно и паралелно свързване, какво е източник и какво е консуматор. Абсолютно задължително е да знаеш какво представлява електрическият ток (постоянен ток / променлив ток), в какво се измерва и с каква буква се бележи като същото трябва да знаеш и за напрежението и съпротивлението. Също така е добре да знаеш какво е електрическият капацитет и индуктивността. И това, което 99% ще го има на изпита е законът на Ом като това включва да знаеш и как да си извеждаш търсените величини от формулата. Има и закон на Ом за цялата верига, който не е лошо също да го прегледаш. Хистерезисни криви ме съмнява да дадат, а и не съм сигурен дали изoбщо се учат в 9-ти клас. Общо взето това са най-базовите неща, за които се сещам на тоя етап. Не знам какво точно ще ти представлява изпитът, но ако има и практика в него т.е. някакви електрически измервания примерно е много добре да си преговориш уредите за измерване на съответните величини най-вече ток (амперметър) и напрежение (волтметър) и как се свързват във веригата (последователно или паралелно).

Успех на изпита и за в бъдеще гледай да четеш повечко, за да не стигаш до поправителни. :)

Сподели другаде

Закон на Ом за част и цялагта верига, закони на Кирхоф, свързване на волтметър и амперметър в електрическа верига.

Променлив и постоянен ток. Изчисляване на мощност, ефективни стойности на променливият ток и напрежение.

Индукция и различните й видове.

Свързване на кондензатори и резистори паралелно и последователно.

Дефазиране.

Магнитни полета.

Надявам се поне основните величини знаеш?

Успех на изпита...И умната! ;)

П.П Дано не ти дадат да изчисляваш трифазни електрически вериги :haha: Свързване в звезда и триъгълник, трипроводна и четирироводна верига....Напрежение между 2 фази.

Че ние и това бяхме учили в 9-ти клас...

П.П Един съвет-Запази си учебника по електротехника...И нагоре ще ти трябва много, да си припомняш например...

l.kanelov, извинявай, но летвата ти ми се вижда твърде ниска.Не знам дали си учил това, но учебника е доста дебел...

Сподели другаде

Не знам за какво за извиняваш и за какви летви говориш изобщо при положение, че човекът се е докарал до поправителен и следователно няма кой знае какви интереси в електротехниката (или желание да има). В тоя ред на мисли на него му трябва абсолютния минимум, за да изкара поправителния и аз съответно казах част от най-важните неща, които би следвало да знае като абсолютен минимум (пък той дано е научил и повече от това). Че може да се добавят някои неща към това, което съм казал - да, може, но съм счел че е значително по-малко вероятно да се паднат.

Напълно съм наясно с учебниците по електротехника (както по теория така и по лаб.практика) тъй като съм учил въпросния предмет в училище.

Подкрепям мнението ти да си запази учебника по електротехника, а и не само него. Повечето технически учебници са полезни и по-нагоре с малки изключения.

Сподели другаде

Един съвет само...

Ако ще учих Ел. каквато и да е специалност. С тока няма шега т.е. вземи да учиш по-вече и гледай да си по сериозен, защото се работи по двойки и как ще може човек да разчита на теб, при условие че не знаеш основни работи ...

Сподели другаде