plyamo Публикувано Юни 26, 2010 Report Share Публикувано Юни 26, 2010 Ето каква е работата: Разполагам със закупена Виста Хоум-Премиум; 32 бита... инсталиран на лаптоп с доста високи параметри (за преди 2 год. де )... Вистата ми се държи отлично и никога не е правила проблем, като изключим следния:Драйв "С" все повече се пълни и вече оставам с по-малко от 500 МВ памет... Нещата стоят така, още когато цепих диска оставих на "С" само 30 гигабайта, с идеята, че там няма да съхранявам нищо друго. СПАЗВАМ ГО!!! Ето точен списък на нещата, които има в "С": Program Files заемат общо 1,5 Г; MSOCache - по-малко от 500; в ProgramData няма и 100 МВ заети; в User са заети по-малко от 400 МВ, а Windoows директорията е по-малка от 1 Г... ДРУГО НЯМА!!! (освен разни системни, но те са празни)...По мои сметки общо се получава 3 Г и 400 МБ... Обаче само по мои сметки... Казах ви, всъщност имам само 500 МВ свободни.Налага ми се почти всеки ден (а понякога и по няколко пъти дневно) да Дефагментирам и да пускам ДИСК КЛИИНЪП,за да поддържам поне тези 500 МВ свободни... Не поддържам никакви огледални копия, Бак Ъп-и (освен последния) и т.н.Моля, помогнете, вече прочетох какво ли не и къде ли не, но не открих нито отговори, нито пък някой споменава за точно такъв проблем, като моя. БЛАГОДАРЯ Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
wsar Публикувано Юни 26, 2010 Report Share Публикувано Юни 26, 2010 Ами когато почистваш диска, премахваш ли и точките за въстановяване? http://store.picbg.net/pubpic/E7/0A/80ba39016b2ce70a.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plyamo Публикувано Юни 26, 2010 Author Report Share Публикувано Юни 26, 2010 Ами когато почистваш диска, премахваш ли и точките за въстановяване? http://store.picbg.net/pubpic/E7/0A/80ba39016b2ce70a.jpgДА, друже! ДА! ДА! Премахвам всички "точки за възстановяване", както го наричат в БГ превода... А, преди 3 мин. системата изрева, че била "LOW Space on C"... Докара ме до 125 МВ, а след една минута направи нещо сама и се върна на 243 МВУЖАС! вече нямам дори 500 МБ Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
wsar Публикувано Юни 26, 2010 Report Share Публикувано Юни 26, 2010 Мислех, че това ще помогне. Обаче се зачетох в мението ти по по-дробно... Ти как измерваш размера на папките, защото си писал, че Windows директорията е по-малка от 1гб. , което според мен е невъзможно. Аз също имам легална Vista но при мен директорията Windows е малко над 15 гб. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plyamo Публикувано Юни 26, 2010 Author Report Share Публикувано Юни 26, 2010 Как измервам папките? "Properties" на папката, и там си пише размера... Вижда се дори без Пропъртиз, стига да ти е насроен Експлорър за това... ПОМОЩ! тая Виста ще ме скапе... Поне някой да каже дали да я преинсталирам или не??? Щото хич не ми е ясно дали след преисталацията Диск "С" пак няма да си е само с 200МБ :((((... И дали няма да започне отново да го прави същия номер... То верно, че й трябваха 2 години за да се натъпче така, ама все сенадявам да има друго решение на проблема... Не може да няма - просто все още го търсим... Сега, след като пуснах всички опции за скрити и системни файлове, откривам още един голям файл: "Pagefile.sys"... Очевидно системен - не ми разрешава да го правя нищо. Щом го натисна и започва да пищи :( Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
wsar Публикувано Юни 26, 2010 Report Share Публикувано Юни 26, 2010 Човек ти ме убиваш. Добре де, с Properties на паката установяваш размера, и продължаваш да твърдиш, че Windows директорията е по-малка от 1 гб.? Я снимай тая работа и я пусни. Колкото до файла "Pagefile.sys", това е SWAP файл, който служи при евентуален недостиг на RAM да се използва твърдия диск като RAM памет. Не съм много запознат, но доколкото знам, размера му трябва да е 1,5 пъти по-голям от RAM-та. Ако е доста по-голям, можеш да го настройваш, но как става това не мога да ти кажа. Ако някой друг е запознат да сподели, ако не Google... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plyamo Публикувано Юни 26, 2010 Author Report Share Публикувано Юни 26, 2010 бах си му и аз... Тоя път вече съм объркан. Всъщност досега се доверявах директно на автоматичната функция на Експлорър, която ти дава информация в "Детайлс" за размера и броя на файловете... Когато ти ме запита, обаче, взех, че една по една прегледах папките на "С"... Оказа се, че с "Properties" информацията вече е съвсем различна... Както ти казах, според инфото на в "Детайлс" на Експлорър има по-малко от 1Г... според "Properties" малко по-малко от 19Г... ето виж скрииновете, които ти пращам... За мен това е дива загадка... Освен това, папка по папка отварях WIN директорията, за да видя къде са проклетите файлове, но ги няма... Просто ги няма, а съм му казал да показва всичко... Абсолютно всички типове и т.н. файлове са разрешени за виждане. бах си му и аз... Тоя път вече съм объркан. Всъщност досега се доверявах директно на автоматичната функция на Експлорър, която ти дава информация в "Детайлс" за размера и броя на файловете... Когато ти ме запита, обаче, взех, че една по една прегледах папките на "С"... Оказа се, че с "Properties" информацията вече е съвсем различна... Както ти казах, според инфото на в "Детайлс" на Експлорър има по-малко от 1Г... според "Properties" малко по-малко от 19Г... ето виж: Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 27, 2010 Report Share Публикувано Юни 27, 2010 Изтегли и инсталирай Xinorbis. Стартирай я и избери английски език. Кликни Scan a drive or folder, после бутон Choose, посочи папка C:\WINDOWS и кликни бутон Scan. Изчакай да бъде сканирана папката. Вляво кликни Quick Reports и след това Text. Ще ти се отвори текстов файл, запази го някъде на удобно място и след това го прикачи към коментара си. Не му копирай съдържанието директно, а го прикачи. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plyamo Публикувано Юни 27, 2010 Author Report Share Публикувано Юни 27, 2010 Четох, четох и открих, че Драйв «С» се пълни просто защото така е измислен софтуера... А аз съм направил грешката да отделя за него само 30 ГБ Ето какво решение намерих (поне засега), за да разчистя малко работна площ за Драйв «С».Папките, които сами се товарят и не могат да бъдат почистени са няколко – всичките в Windows директрията на «С». Най-голяма от всички е «winsxs». За нея са се погрилижи да предложат решение. Казва се «vsp1cln.exe». Чрез това програмче (то си е на Уйндоус и идва със СЪРВИЗ ПАК 1) се почиства половината от натовареното в посочената папка «winsxs». ПРИМЕР: Ако папката Ви е 20ГБ след активирането на програмата папката вече е 10Г... Странното е, че от Драйв «С» (когато го гледаш в My Computer) се отчита, че са почистени не повече от 1 ½ GB... Сиреч, папката е с 10Г по-малко отпреди почистването, но реално освободената площ, която отчита Виста, е около гигабайт и половина... Т.е. губят се около 8 и ½ Гигабайта??? Недоумявам, но... Все пак, при положение, че преди почистването си бил само с 200 МВ и това не е малко... ВНИМАНИЕ: Програмата «vsp1cln.exe» Е САМО за Vista с инсталиран Service Pack 1 и НЕ РАБОТИ под Service Pack 2Ако вече сте инсталирали Service Pack 2 (което е много вероятно), Виста предлага аналогична програма за СП2. Нейното име е «compcln.exe»ВНИМАНИЕ: И двете програми се стартират ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с Администраторски права в Command Promt. Ето пояснението и пътя: 1. Click Start>All Programs>Accessories>Command Prompt (или click Start>Run and type cmd.exe за да отвори Command Prompt Windows.2. Прозорецът изглежда така: “c:\Windows\System32\ Добавете командата: “compcln.exe”.3. Виста пита дали да почисти с този въпрос: «This operation will make all service packs and other packages permanent on this computer. Upon completion you will not be able to remove any cleaned packages from this system.Would you like to continue? (Y/N):» 4. Избирате клавиша: “Y”, натискате и почистването се стартира (ако не желаете натискате «N»).Изчаквате докато свърши почистването. При мен почистването отне десетина минути. Машината ми е абсолютно стабилна и не показва признаци да е повредена .Другата голяма папка в директория Windows, която също показва едно на Explorer, а в действителност е поне с 2 ГБ отгоре е «System32»... За нея, до момента не съм открил може ли? трябва ли? и ако Да, как да бъде почистена от тези невидими гигабайти в нея. Ако понауча нещо ще си призная Ако някой друг понаучи, нека той да си признае Към Night_Raven... ПЪРВО, багодаря за съвета и бързата реакция. Малко преди твоя съвет, аз вече бях поразчистил леееко положението. Може да видиш какво съм направил в горния постер. Описал съм го доста подробно.ВТОРО,изтеглих програмата, която ме посъветва и направих нужния анализ. Прикачвам го. Дано ти помогне, а по този начин помогне на мен и на други, като мен, защото едва ли съм единствения.C_Windows_20100627_133103.txt Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 27, 2010 Report Share Публикувано Юни 27, 2010 Щом като точон WinSxS заема това пространство, значи можеш да опиташ да почистиш папката с въпросния инструмент, ако още не си. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plyamo Публикувано Юни 28, 2010 Author Report Share Публикувано Юни 28, 2010 Щом като точон WinSxS заема това пространство, значи можеш да опиташ да почистиш папката с въпросния инструмент, ако още не си. Не, не съм чистил с програмчето, тъй като навсякъде, където четох пише, че това са файлове на работещи инсталации с хистори на ъпдейти и т.н. Изобщо не се наемам сам да преценя всеки от файловете в каква степен се използва и в момента. Освен това, ти едва сега споменаваш, че въпросното програмче може да върши и тази работа... Моля те, бъди малко по-конкретен и обясни какво трябва да направя с него. Защото едно е просто да сканирам дадена директория, а съвсем друго - как да разбера, кое от изведения анализ ми е важно... кое да трия, и т.н. Ако имаш време, моля те, погледни файла, който ме помоли да ти изпратя(намира се в предния постер), и обясни какво би трябвало да ми говорят всичките тези цифри... Или ако е прекалено сложно, какво би трябвало да праправя. Ако не ти се занимава, ще те помоля поне за линк, където да прочета по въпрасния проблем. Другата папка, която ме притеснява е "system32". Тя е не по-малко загадъчно пълна с фантомни, невидими файлове и по същия начин, след почистване показваДа, и още нещо последно: Не е само папката "WinSxS" загадка за мен... Но най-загадъчно си остава, как след почистването с "compckn.exe" папката "WinSxS" е по-малка с 10ГВ, а реално Виста отчита, че има освободени само 1,5ГВ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 28, 2010 Report Share Публикувано Юни 28, 2010 Аз не съм използвал подобни инструменти за почистване на WinSxS папката. Аз съм с Windows XP и никога не съм имал проблем с пространство на заделените ми 20GB за системен дял. Затова и не ми се е налагало да прибягвам до подобни програми. Ако въпросната програма е на Microsoft, с каквото впечатление останах, то не би трябвало да създава проблеми, но наистина не мога да дам никакви гаранции. Въпросният файл, който прикачи, съдържа статистики за папката C:\WINDOWS. Исках да видя кои файлове и/или папки в нея заемат толкова пространство. Т.е. да не би да има някакви временни/ненужни файлове някъде, но се оказва, че не е от това. Папката system32 ти е наред. Не я пипай. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plyamo Публикувано Юни 28, 2010 Author Report Share Публикувано Юни 28, 2010 ОК, благодаря. И това, което ми казваш не е малко. Да, програмите, които съм упоменал по-горе са си на Уйндоус Виста, и идват с всеки от сървиз паковете (1-2)... Според спецификацията (поне тази, която четох), предназначението им е точно това: Да изчистват ненужните и вече остарели файлове, след ъпгрейд от ХР към Виста («vsp1cln.exe» името идва от "Виста сървис пак 1 клиин")... и от SP1 към SP2, (“compcln.exe” от компютър клиин) специално за Виста с надстрока от SP1 към SP2. Да, и двата софтуера са оригинални и наистина знаят какво правят. Поне по форумите няма оплаквания от тях. Проблемът е в това, че след използването им, почистената площ, що се отнася до самата папка, е повече от 10 пъти повече отколкото Виста след това признава за почистна...Но това явно си е проблем на Виста и ще трябва някой спец в тази област да го обясни Ако изобщо някой разбира напълно проблема Радвам се, че ми обърна внимание. Ако можеш да ме насочиш към някой спец по Виста ще ти бъда още по-благодарен. Ако не, моля те поне за разяснение, относно програмчето "Xinorbis"... Какво може да се прави с него, в какъв тип случаи, освен статистика се използва и т.н. (Прегледах Хелп-а му, но или аз не разбирам, или просто не е особено полезен за хора като мен)... Ще съм ти съм благодарен и на някой линк с туториъл или нещо подобно. Благодаря. Току що проверих и отново съм в потрес!!! След почистването вчера, когато разполагах с 1,8ГБ свободно постранство на "С", днес отново със с някакви си 700 МВ - те това вече не се издържа... :(:(:( ХЕЛП! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
poroiliev Публикувано Юни 28, 2010 Report Share Публикувано Юни 28, 2010 Срещал съм го тоя проблем и преди. Пак на Виста. Дължеше се на System restore.Можеш да провериш дали е така.Ако функцията ти е включена изтрий backup-ите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Юни 28, 2010 Report Share Публикувано Юни 28, 2010 plyamo, почисти си компютъра с помощта на програмата CCleaner 2.33. На мен току-що ми освободи 3 GB на системния дял с Windows Vista Ultimate SP2, което други програми не можаха. За да не ти изтрие интернет адресите, бисквитките и историята, може да махнеш отметките на съответните кутийки.За дефрагментация пък може да си инсталираш Defraggler 1.20 на същата фирма (Piriform), разработила предната програма. Добра е. Двете програми са безплатни, както и другите на сайта им. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост