Jump to content

Препоръчан пост

Появи ми се проблем, когато се опитвам да конвертирам видео файл от AVI в DVD. След около чак компютъра блокира. Исках да си запиша на диск концерта от откриването на световното по футбол. По принцип от около 2 години използвам за такива цели програмата MainConcept MPEG Encode.

1-Пробвах няколкократно, но винаги след известно време, компа блокирва.

2- Сложих писледната версия, но пак,компа блокира. Така около 5-6 пъти. Винаги след различен интервал от време и при различна степен от самото конвертиране.

3-Реших, че файма е с голямо времетраене и го разцепих на две части.Два по-малки AVI файла. Проблема при конверт остана.

4-Пробвах друг видео файл, защото помислих,че може да е от файла. Само преди ден си го правих от AVI в DVD без проблем,но сега компа пак блокира.

5-Реших, че тази програма, която ползвам вече повече от 2 години се е скапала съвсем и пробвах с WinAVIVideoConverter. На около 55% компа пак ми блокира и с нея.

Значи проблема може би не е в програмите/защото са различни/ Явно не е и във файловете,защото също ползвах различни. ТОГАВА?

Нямам проблем със самото конвертиране, а само с това, че не мога да го довърша до края, защото по някое време компа блокира напълно и се налага рестарт от копчето.

Прави впечатление, че и двете програми натоварват РС на 99%.Но това го бях забелязала и преди, а нямах никакви проблеми до днес. Може би има някаква зависимост с голямото натоварване и блокирането, но нямам идея, как да се справя с проблема.

Не съм инсталирала никакъв нов софт или хардуер наскоро.

С Windows XP -чист съм. Сканирах с Malwarebytes' Anti-Malware и SUPERAntiSpyware Free. Няма вируси! Антивирусната е avast!,но понеже и тя може да натовари компа повечко, при някой от опитите я изключих за всеки случай, макар, че преди не ми е създавала проблеми. Никаква разлика обаче.

Вече си мисля, дали това блокиране на компа не е някаква защита на самия комп от претоварване? То в това топло време...знам ли :crosseyes1: Не знам, как да проверя и вентилаторите дали работят, защото по принцип са тихички и не ги чувах и преди. Външно на пипане кутията на РС не е загрята, но знам ли, къде да видя за температурата. А и да гледам, въобще не знам каква трябва да е за нормалната работа на компа.

Въобще всякакви глупости ми идват на ум, но май нищо от тях не е причина компа да блокира при конвертирането на файловете.

Моля за помощ, идеи, съвети за решаване на проблема :help:

Сподели другаде

Опитай като начало HWMonitor или SIW (безплатните версии), за да знаеш дали е от високата температура. Да, обработката на видео натоварва много процесора, а от високата температура може да забие.
Сподели другаде

Не изглежда да е висока температурата. Не, че съм на ясно колко е нормално да е :crosseyes1: Някакви други предположения? Или е време за преинсталация на ОС :'( :'( :'(
Сподели другаде

Не изглежда да е висока температурата. Не, че съм на ясно колко е нормално да е :crosseyes1: Някакви други предположения? Или е време за преинсталация на ОС :'( :'( :'(

Хм... освен температурата на харда и волтажите, не виждам друго. Пробвай и с hwmonitor.

п.п не бързай да преинсталираш

Сподели другаде

TMPIN1 е температурата на процесора, която ти е 65 градуса ненатоварен явно. Това е доста. Какъв ти е процесора? Нещо +12 V не ми изглежда добре, но може програмата да не отчита правилно (при мен със същата е добре). Охлаждането на процесора виж - върти ли вентилатора, прах има ли... Отзад на кутията трябва да имаш вентилатор също.
Сподели другаде

TMPIN1 е температурата на процесора, която ти е 65 градуса ненатоварен явно. Това е доста.

Тази температура ми показва постоянно. Засякох я по време на конвертиране, после когато сканирах с Malwarebytes' Anti-Malware и сега пак показва толкова. Почти същото показва и HWMonitor.

Процесора е старичък. От както се помня съм си с него.

AMD AthlonXP2500+ Barton.

Вентилатора отзад на кутията работи, защото като сложа ръка се чувства струята въздух.За вентилатора на процесора не знам. Трябва ли да отворя кутията за да проверя или става по друг начин?

Сподели другаде

FANIN0 са оборотите на вентилатора на процесора - значи работи. Странно е, че не му се повишава температурата, както казваш. Не знам какво да кажа за 12-те волта... Може захранването да прави проблем... ако можеш да го премериш с мултиметър...
Сподели другаде

Захранването не прави проблем /това е май единственото нещо в което мога да съм сигурна/. Но реших да отворя кутията и да погледна как са нещата вътре...Много зле :wacko:. Не вярвах, че може да се събере толкова много прах. Най-вече във вентилаторчето на процесора. Реших, че прахосмукачката няма да свърши работа. Най-вероятно да прилапа някоя джаджа и го продухах с компресора. Вижте резултатът от това-20градуса по-малко :wacko:

Сега ще пробвам да конвертирам концерта и дано да е било от това :crazygirl:

Сподели другаде

Значи все пак се престраши да отвориш кутията и да погледнеш вътре...

Да :yeah:

Този път, завърших конвертирането без проблем :) Температурата при натоварването се вдигна до 52 градуса и си остана такава ...но все пак е доста под 65-66.

Сподели другаде

Да :yeah:

Този път, завърших конвертирането без проблем :)

Супер :) Само имай предвид, че е добре на 5-6 месеца да почистваш компа основно (аз поне така правя). От високата температура компонентите деградират.

Сподели другаде