Jump to content

Голям проблем при ъпдейт на Windows

Препоръчан пост

Здравейте!

Днес си ъпдейтнах антивирусната и реших да включа Automatic Update на Windows-а XP Professional SP2 и после реших да изключа компютъра, защото излизах. Натиснах Turn Off (като под иконата си имаше надпис, за Automatic Updates, че са включени). След това започна изписа че има 57 Ъпдейта и реших да не чакам тия Automatic Updates, и изключих компютъра от копчето (задържах го) и излезнах.

Като се прибрах, пускам PC и ми изписва и стои на екрана 3-4 минути "Windows is starting up...", след което ми показва да избера Account (само един), като това да избирам акаунти го нямаше преди. На всичко отгоре ми изписа че иска и парола, пробвах с някаква произволна и като дам Enter за да стартира Windows-а ми се показва прозорец на черен екран (придружен с пискането на компютъра) и ми изписва "Account is not available..." (по спомен пиша иначе имаше и още текст, но това е).

Пуснах PC в режим Safe Mode, като единствената разлика от горенаписаното е, че вместо един Акаунт да мога да избера ми дава два, и двата с пароли при които при въвеждането им и при Enter ми изписва познатото "Account is not available..."

Явно проблема е от това, че спрях Automatic Updates (в процес на ъпдейтване). Искам да ви питам как да разреша проблема. Важни са ми файловете на хард диска (предимно документи, снимки и малко видео). Хард диска е Excelstor 40GB 7200.

Сподели другаде

Най-"чист" вариант е да заредиш ОС от някое LiveCD, за да си спасиш документите. След това можеш спокойно да форматираш дяла, където е инсталиран Windows и да инсталираш на чисто.

Може да се опита "поправка" на текущата инсталация, но дори и да възстановиш повредените и липсващи файлове, със сигурност ще има повреди и в регистъра, т. е., няма гаранция, че "поправката" ще е успешна.

Сподели другаде

А какво ти пречеше да оставиш компютъра да си инсталира ъпдейтите и да се изключи, пък ти си излизай? Ясно си пише "Да не се изключва компютъра. Той ще го направи автоматично като свърши." Не могат да се предприемат лекомислено произволни действия, пък после "Помощ! Спасявайте ми данните!" Случайно имаш ли подръка инсталационен диск с Windows 7? Ако имаш той има опция да поправи повредена инсталация. Може да поправя и други версии като Vista и XP. Трябва да заредиш от диска и да избереш в появилия се прозорец опцията най-долу "Поправи моя компютър". Прави ти детекция на инсталираните опер. с-ми и ти ги изписва. Маркираш желаната (в твоя случай е само една - Windows XP) и натискаш бутон "Поправи". Чакаш, после следва рестарт. Не зареждай от диска естествено. Или пък да преинсталираш Windows XP по метода "Поправка" (Repair) - без формат на системния дял, както ти е писал в предишния пост panevdd.
Сподели другаде

А на администраторския акаунт под сеиф мод пак ли ти иска парола. Задавал ли си там някаква (при инсталацията да Windows-a или в последствие). Пробвай да влезеш с админския акаунт под сеиф мод след това възстановяването на паролата

за другите акаунти е лесна работа....цялата гимнастика за да можеш да си прехъврлиш ценната информация на друг дял различен от системния :)

Сподели другаде

Най-"чист" вариант е да заредиш ОС от някое LiveCD, за да си спасиш документите. След това можеш спокойно да форматираш дяла, където е инсталиран Windows и да инсталираш на чисто.

Може да се опита "поправка" на текущата инсталация, но дори и да възстановиш повредените и липсващи файлове, със сигурност ще има повреди и в регистъра, т. е., няма гаранция, че "поправката" ще е успешна.

Пробвах втория вариант с "Поправка". Първо нагласих за първо стартиращо устройство CD/DVD, след което сложих диска с Windows-а, рестартирах и след това избрах "Repair...". Всичко до тук беше добре и след като избрах "Repair..." избрах "1: C:\WINDOWS", а след това отново ми поиска парола, която явно не знам (общо взето същото като при обичайното пускане на Windows - иска ми парола, а аз я нямам).

Ще пробвам с Live CD и ще пиша за резултата. В момента свалям това за Live CD, защото това намерих за Live CD XP и мисля, че ще стане (btw инсталираната в момента ОС на компютъра е Windows XP Professional SP2, ако е от значение).

Сподели другаде

Пробвах втория вариант с "Поправка". Първо нагласих за първо стартиращо устройство CD/DVD, след което сложих диска с Windows-а, рестартирах и след това избрах "Repair...". Всичко до тук беше добре и след като избрах "Repair..." избрах "1: C:\WINDOWS", а след това отново ми поиска парола, която явно не знам (общо взето същото като при обичайното пускане на Windows - иска ми парола, а аз я нямам).

Ще пробвам с Live CD и ще пиша за резултата. В момента свалям това.

Сподели другаде

Има линукс лайв CD на основата на slax, мисля, за забравени пароли...

Ботваш с този лайв диск, изчакваш малко и ще ти изпише забравените пароли... и не само тях. Не трие или сменя пароли.

Сподели другаде