Jump to content

Виртуални десктопи

Abadon

Препоръчан пост

Здравейте,

Интересувам се мога ли да инсталирам да кажем един Windows Server 2008 с лиценз за много Remote desktop сесии. На въпросния windows създавам да кажем 10 други потребителски акаунта, давам им права да се логват през remote desktop. Като ми трябва всеки един от тези акаунти да има индивидуален набор от софтуер. Примерно:

акаунт-1 има програма-1, програма-2 и програма-3,

акаунт-2 има програма-2, програма-4 и програма-5 и т.н.

Като по възможност акаунтите не трябва да могат да знаят кой с каква програма разполага. Примерно акаунт-1 не трябва да знае какво има акаунт-2 и т.н.

Другото по-важно ми е отделните акаунти да не могат да стартират софтуера който не е предназначен за техния акаунт.

Тази схема ми трябва за софтуери, които при инсталацията нямат опция "Инсталирай само за този потребител"

Горепосочената схема може ли да се направи само с конфигурации на windows-а или ми трябва и някакъв друг допълнителен софтуер и ако ми трябва какъв?

Предварително благодаря!

Сподели другаде

Точно тази схема не съм си играл да я правя, но ще напиша някои неща, които може да свършат работа:

1. Достъпа до папките на инсталираните програми можеш за всеки потребител можеш да регулираш чрез правата за достъп до папките (предполагам, че работиш с NTFS и имаш достъп до Security свойствата на папките);

2. Под Windows XP Pro и Server 2003 има инструмент за управление на правата на потребителите - secpol.msc. Не е особено интуитивен, но ми се струва, че ще ти свърши работа;

3. Преди да създадеш акаунтите, създай една група специално за тези потребители. Така ще ти бъде по-лесно да управляваш правата - вместо да настройваш всеки един потребител поотделно, ще настройваш правата на групата. Можеш да използваш инструмента lusrmgr.msc за целта.

Сподели другаде