Jump to content

Препоръчан пост

Моля Ви да ми помогнте. Какъв е проблема ,за да не може да стартира компютъра ми едновременно с двата хард диска. Поотделно когато го запускам/един по един/ ( изключвам единия ) си тръгва . Но когато са двата свърцани не иска.

Надявам се на съдействие.

P.S И на двата има инсталирана ОС .

Сподели другаде

Каква OS има на всеки твърд диск? От BIOS виж и си настрой boot-последователностите, т.е. последователността, в която системата ти проверява устройствата за OS, която да зареди. Като първо устройство, нека бъде твърдият диск, на който се намира OS, която искаш да стартираш.

Изясни обстоятелствата, около инсталирането на двете OS.

По принцип, ако имаш 2 OS, по време на зареждането, би следвало да ти се появи диалог, който те пита, коя от тях да се задейства/зареди.

Сподели другаде

Какви са дисковете - ATA, SATA? Операционните с-ми,... давай повече подробности. Ако са АТА (PATA) имат джъмпери отзад и единият трябва да е включен на Master, а другият на Slave, за да няма противоречия.
Сподели другаде

Благодаря Ви за бързината в отговорите си.

Утре , ще Ви дам подробни данни относно хардовете си /както ще се опитам да прикача и снимки/.

Ще дам подробностти и за ОС .

P.S Извинявам се ,но умирам за сън ,тъй като не съм в България и часовете са ми други.

Честит 24 май на всички и да се опитаме да съхраним Българския език и писменност.

Сподели другаде

Здравейте,

1. Операционната система е Windows XP professional версия 5.1.2600( service pack 2)

2. Не знаех , дали трябва да има качена ОС на всеки диск или не и затова съм и инсталирал.

3. Надявам се да ми кажете тези така наречени "джъмпери "за какво служат и как трябва да бъдат настроени.

Прикачвам снимките и се надявам да се вижда добре всичко.

Благодаря Ви за оказаното съдействие.

post-14393-12747134502897_thumb.jpg

post-14393-1274713476687_thumb.jpg

Сподели другаде

Не е необходимо да има на всеки поотделно ОС - само на този, от който зарежда. Отзад има едни букси с десет извода и едно мостче (jumper), което свързва една двойка от тях - вади се и се поставя. Има схема на поставяне на всеки от дисковете, изобразена върху тях. Не мога да сваля снимките, за да рисувам в/у тях. На Maxtor сложи джъмпера според втория начин (Slave) отляво надясно по схемата. На Western Digital избери втория начин отгоре надолу или махаш джъмпера направо (Single or Master). Да видим какво ще стане.
Сподели другаде

Благодаря Ви много. Опознаха се и тръгнаха и двата заедно.

Още веднъж много благодаря.

Запазвам си правото да питам и за в бъдеще ,стига да не изнервям с това четящата аудитория.

М.

post-14393-12747263435709_thumb.jpg

Сподели другаде

Здравейте, имам следният проблем. Имам 2 харда на 1 компютър. На 1-ят, който е с джъмпер сложен на мастер има инсталиран Уинд.7. Аз го откачих и инсталирах на другият хард уинд. ХР, но при стартирането му ми иска да сложа инсталационният диск за да зареди ОС. След това ако махна диска - няма проблеми. Само при зареждането го иска. Този хард няма джъмпер и не знам как да го направя да е мастер, защото предполагам че това е проблемът да не ми зарежда от харда. Ако някой има представа нека пише.
Сподели другаде

Виж в BIOS кое е първото,съответно - второто устройство,от което да зарежда. Можеш да си инсталираш програма като partitionwizard,но трябва да внимаваш какво точно правиш с нея и да се информираш малко за видовете дялове. :)
Сподели другаде

Здравейте, имам следният проблем. Имам 2 харда на 1 компютър. На 1-ят, който е с джъмпер сложен на мастер има инсталиран Уинд.7. Аз го откачих и инсталирах на другият хард уинд. ХР, но при стартирането му ми иска да сложа инсталационният диск за да зареди ОС. След това ако махна диска - няма проблеми. Само при зареждането го иска. Този хард няма джъмпер и не знам как да го направя да е мастер, защото предполагам че това е проблемът да не ми зарежда от харда. Ако някой има представа нека пише.

Проблемът е, че на единия диск няма (или е невалиден) файл bootsect.bak, който указва да зарежда от харддиска. Закачи си и двата диска. Би трябвало да те пита коя опер. с-ма да заредиш. Ако има проблем, сложи инсталационния диск с Windows 7, зареди от него и избери в началния екран (където пише Install Now) опцията по-долу "Поправи моя компютър". Ще бъде направена детекция на инсталираните опер. с-ми и остава да избереш коя от тях да бъде поправена - Windows XP или Windows 7. Следва рестарт и вероятно си готов.

Сподели другаде

Проблемът е, че на единия диск няма (или е невалиден) файл bootsect.bak, който указва да зарежда от харддиска. Закачи си и двата диска. Би трябвало да те пита коя опер. с-ма да заредиш. Ако има проблем, сложи инсталационния диск с Windows 7, зареди от него и избери в началния екран (където пише Install Now) опцията по-долу "Поправи моя компютър". Ще бъде направена детекция на инсталираните опер. с-ми и остава да избереш коя от тях да бъде поправена - Windows XP или Windows 7. Следва рестарт и вероятно си готов.

Благодаря много, ще го изпробвам довечера, като се прибера. Само 1 ме съмнява: първо беше инсталиран уиндоус 7 на харда, който е мастер. След това инсталирах ХП на другият хард, който е SATA - няма джъмпери. По форумите пишеше, че поредността трябва да е 1: уин. ХП, а 2: уин. 7, защото 7-та си копирала нещо от ХП-то. Така, че незнам дали ще тръгне, като включа и първият със 7-та, но ще пробвам.

Виж в BIOS кое е първото,съответно - второто устройство,от което да зарежда. Можеш да си инсталираш програма като partitionwizard,но трябва да внимаваш какво точно правиш с нея и да се информираш малко за видовете дялове. :)

Ами първото ми дава да е хард диск, но не пише точно за кой става въпрос, пък и то само единият ми е включен. Другият със 7-та не е свързан.

Общо взето нещата стоят така: В една фирма ни сложиха Windows 7 Ultimate върху харда, който е с джъмпер сложен на мастер. Оказа се, че една игра на сина ми върви под windows XP - SP3, та реших да се пробвам аз да го инсталирам на другият хард, който е модел без джъмпери. Откачих 1-ят хард и инсталирах уин. ХП-то на вторият, но се появи този проблем, че да зареди ОС му трябва инстал. диск. Идеята ми беше, след ХП-то да сложа на същият хард и 7-та, след което да изключа този хард, да включа първият и да го форматирам, но пък той е мастер и незнам дали ще стане работата.

Сподели другаде