Jump to content

Въпроси за Уиндоус 7.

ozic

Препоръчан пост

Не съм сигурен дали мястото на темата е тук, но ако не е тук ще помоля да бъде преместена, а не изтрита. Имам няколко въпроса за Уиндоус 7, защото в интернет намерих материали само на английски, а не го знам.

1. По време на инсталацията му си разделих харда на 3 дяла. Сега искам да го разделя на 4, но не мога да се оправя в Disk Management. Сега имам 3 дяла и иединият от тези дялове искам да го разделя на две, да бъда по-точен. Как да го направя?

2. При ХР има разни съвети за оптимизация. Пипаш тук-там и системата работила по-добре. 7-та има ли нужда от такава оптимизация?

3. Инсталирах BSPlayer, настроих си го и когато излязох и пак влязох в него настройките бяха изчезнали. Преинсталирах го, но проблема си остана :(.

4. Някои настройки не мога да намеря откъде се правят. Пример: как да настроя програмите, които имат БГ меню да тръгват на него; как да махна или добавя папки и икони от Старт Менюто; как да настроя файловете в папките винаги да са подредени в "List" от менюто View; как да си направя Страт Менюто Classic, както при ХР, зашото тук не виждам такава опция; коя програма да избера за цялостно почистване на системата. При ХР е Windows Сare или CC Cleaner; ...

5. За какво служат разните програми като Windows Media Center, XPS Viewer, Desktop Gadjet Gallery, ...?

Сподели другаде

1. Не е сложно:

- десен клик върху дяла, от който искаш да отцепиш пространство -> Shrink Volume...;

- в полето пишеш новия размер, който желаеш дяла да заема, след смаляването и кликаш Shrink;

- десен клик върху новопоявилото се пространство тип "Unallocated" -> New Simple Volume...;

- Next -> пишеш колко от отцепеното пространство да се ползва за новия дял (в твоя случай цялото) -> Next -> сменяш буквата на устройството, ако желаеш -> Next -> в поле Volume label можеш да напишеш името на новия дял, ако желаеш (останалите настройки тук са както трябва) -> Next -> Finish;

- изчакваш малко, за да се извършат операциите и си готов.

2. Има разни съвети да, 99% от които са пълни глупости. Единствените т.нар. "оптимизации", от които има смисъл, са спирането на услуги/индексирането и дефрагментацията. Спирането на услуги трябва да се извършва внимателно, защото някои услуги са важни винаги, а други могат да се окажат важни в дадени ситуации, така че трябва да се спират/забраняват разумно. Спирането на индексирането е като цяло добра идея. Дефрагментация отвреме навреме също е добра идея. Всичко останало или не оказва никакво влияние върху системата, или всъщност влошава нещата.

3. За твоя жалост (и моя радост) не ползвам BSplayer и не мога да дам конкретен съвет. Плеърът е все пак печално известен като доста бъгав, така че не бих се учудил ни най-малко, ако това е просто поредният бъг на програмата. Можеш да опиташ с някоя по-нова или по-стара версия. Можеш да опиташ и да стартираш плеъра като администратор.

4. Програмите с български превод са си отговорни сами за себе си да могат да стартират с даден избран език. Всяка уважаваща себе си програма трябва да може да стартира на езика, който потребителят й е указал. Ако говориш за език при първо стартиране след инсталация, това вече зависи от автора на програмата - дали я е програмирал да проверява регионалните настройки и да избира език на базата им.

Иконите в лявата част на Start менюто се махат чрез десен клик -> Remove from this list. Можеш да добавяш икони просто с влачене. Иконите в дясната част се настройват чрез: десен клик върху лентата за задачи -> Properties -> Start Menu -> Customize....

Задаваш дадена папка да е в изглеж List, кликаш върху Organize вляво -> Folder and search options -> View -> Apply to Folders -> Yes -> OK.

Класическото Start меню е премахнато в Windows 7. Може обаче да се постигне същия/подобен ефект с CSMenu.

Не знам какво имаш предвид под цялостно почистване. Ако става въпрос за чистене на временни файлове и подобни, CCleaner трябва да си върши сносна работа. Ако говориш за почистване на регистратурата, пак CCleaner, макар че чистенето на регистратурата е безсмислено.

Сподели другаде

2. Знам как се дефрагментира, но не знам как да спра индексирането. Ще обясниш ли?

3. Опитах да инсталирам KMPlayer, но когато тръгва инсталацията текста е от някакви йероглифи. Опитах и с други програми, но пак така: нито английски, нито български. Как да го оправя?

P.S. B Program Files не миога да намеря папките Страт Меню и някои други. Къде са скрити?

Сподели другаде

Тръгва ти с йероглифи... В "Контролен панел" --> "Часовник, език и регион" --> "Регион и език" --> "Административни" --> език за не-Unicode програми --> бутон "Промяна езиковата променлива на системата" - избираш "български(България)". Спиране на индексирането: Компютър --> десен бутон върху желания дял --> "Свойства" --> "Общи" --> най-долу "Разреши индексиране на..." - махаш отметката. За свойствата на "Старт меню" - десен бутон върху лентата на задачите (най-долу на десктопа).

Инсталирай си и GOM Player, че KMPlayer нещо дава картината на квадратчета под Windows 7, като се разпъне на цял екран, ако е с по-ниска резолюция от тази на екрана (примерно DivX-филм). Още не съм разбрал как и дали може да се оправи, не съм се задълбочил да търся информация.

Сподели другаде

2. Отваряш меню Start, в полето за търсене долу пишеш services.msc, кликаш върху services, намираш услугата Windows Search, кликаш два пъти върху нея, от падащото меню избираш Disabled, кликаш OK и рестартираш компютъра.

Папката Start Menu се намира в X:\Users\<твоя_акаунт\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu.

Сподели другаде

Не бих казал оптимизиране...по-скоро поддръжка. Аз използвам главно следните инструменти =>

sfc /scannow

ChkDsk

CCleaner

Regedit

Services.msc => http://www.blackviper.com/Windows_7/servicecfg.htm

Autoruns

Process Explorer => handle or dll substring search

ShellExView

FontFrenzy

Windows Update

=> не споменах дефрагментация, защото се прави автоматично от 7-цата във фонов режим...

+ ръчно почистване на папките C:\Program Files, C:\Program Files (x86) - за x64 версия на Windows 7, C:\ProgramData, C:\Users

Общо взето старите трикове са валидни и тук - проверка на стартиращите програми с Windows и т.н. Новост от която можеш да се възпозваш ако си с многоядрен процесор за по-бързо стартиране на Windows е тази:

Start => msconfig => Boot => advanced options => number of processors

http://img13.imageshack.us/img13/3223/20100525080514.png

PS: Индексирането може да се премахне и като се избере и от My Computer => десен бутон върху даден дял => Properties => махни отмектата пред "Allow files on this drive to have contents indexed in addition to file properties". Повтори процедурата за всички дялове.

http://img135.imageshack.us/img135/884/20100525080616.png

5. За какво служат разните програми като Windows Media Center, XPS Viewer, Desktop Gadjet Gallery, ...?

Windows Media Center => описание => http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows7/products/features/windows-media-center

XPS Viewer => описание => http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows-vista/What-is-the-XPS-Viewer

Desktop Gadjet Gallery => описание => http://bg.wikipedia.org/wiki/Windows_Desktop_Gadgets

От Turn Windows Features on or off съм си оставил само:

Internet Explorer 8

Media Features => Windows Media Player => нужен е за гледане на ТВ онлайн от някои сайтове

Microsoft. Net FrameWork 3.5.1

Windows Gadjet Platform => (за инсталиране на добавки в Sidebar лентата).

http://www.computerworld.com/common/images/article/vista_5ways/vista_gadgets.jpg

Windows Search => за бързо търсене в Start menu лентата

Поздрави ! :)

Сподели другаде

Не съм инсталирал Net FrameWork 3.5.1. Проблем ли е?

Ръчното почистване на папките ще го избегна засега, защото не знам какво откъде да махна :).

Появи ми се още едно малко проблемче: инсталирах си играта Worms World Party, но когато е пусна графиката е размазана, а при ХР нямах проблем. Пробвах да инсталирам и Worms Armageddon, но не ми дава :(. Как да ги оправя?

Свалих Favorite-Games, но и нея не мога да я инсталирам :(.

Сподели другаде

Направо си инсталирай .NET Framework 4. Опитай да инсталираш другите неща с десен бутон --> "Изпълни като администратор". Някои програми може да тръгнат в режим на съвместимост с Win XP. В "Контролен панел" --> "Система и защита" --> "Работен център" --> "Отстраняване на често срещани компютърни проблеми" също може да намериш решение за някоя програма, която не работи сега, но е работила при предишни версии на Windows.
Сподели другаде

Нямах възможност да проверя, защото стана на парчета :bat: . Но имам друго питане, че се мъча от два дена и нищо не става: как да си слойа иконката My Computer на Taskbar-a?
Сподели другаде