Jump to content

3D телевизор/монитор

Препоръчан пост

Някой виждал ли е на живо 3D телевизор, да сподели впечатленията си. Доколкото разбрах технологията ще прави от обикновенните 2D филми -> 3D, което си е революция, но тъй като магията ще става софтуерно, ми е интересно да го видя на живо, за съжаление не открих такива по магазините.
Сподели другаде

Четох в някакъв сайт, че 3D дисплейте и триизмерните филми били вредни някакви коментари с това ? И по-точно е свързано с зрението на човек, главоболие и натоварване на очите и умора.
Сподели другаде

Четох в някакъв сайт, че 3D дисплейте и триизмерните филми били вредни някакви коментари с това ? И по-точно е свързано с зрението на човек, главоболие и натоварване на очите и умора.

Те са вредни до някаква степен ,но пък преживяването е страхотно :OK:

То и обикновените не са много полезни ,но като няма други :P

Сподели другаде

Е аз на 3Д кино съм ходил много ясно, но мислех че 3Д телевизорите ще се гледат без очила, но и те явно са с очила хмм. Тъкмо си купих 40 инча сони LCD и след година-две ще трябва да го сменям за 3D, като поевтинеят, че сега сигурно ще искат майка си и баща си да продам :)
Сподели другаде

Те са вредни до някаква степен ,но пък преживяването е страхотно :OK:

То и обикновените не са много полезни ,но като няма други :P

Болки могат да се срещнат до колкото съм запознат само когато не са изпълнени основните изисквания, определящи се от технологията за 3D-визуализиране (особено ако говорим за: DIY (Do It Yourself)). До сега не съм ходил на 3D-кино, но от приятели знам, че в кината (поне у нас) се използва Dolly Digital технологията, при която проекторът показва бързо сменящи се картини - една за лявото и за дясното око, като същевременно пред проектора е инсталиран цветен филтър и на екрана най-общо казано (и погледнато без очила) се вижда една размазана картина - с два отенъка, обикновено червен и циан (синьо + зелено). Зрителите имат очила, които също съдържат цветни филтри (пр. червен/циан) и благодарение на проектора и цветните филтри се създава ефекта за дълбочина. Всичко това непрекъснато натоварва не само очите, а и мозъка и именно това кара човек да чувства главоболие след определено време - чувал съм дори, че особено когато 3D-филма е със субтитри - напрягането е още по-голямо. Но има друга технология, която залага на Shuttler glasses, чиито стъкла са LCD екрани, превключващи се със голяма честота на прозразни и непрозрачни (съответно за двете очи). Проектора от своя страна показва бързо сменящите се изображения за ляво и дясно око, работната честота на очилата се синхронизира с тази на екрана и така се създава ефекта за дълбочина на изображението. Това е XpanD технологията, но не знам дали има почва у нас, а и дали наистина е по-ефикасна от останалите.

Хубавото на 3D-киното като цяло е, че продължава да се работи, наскоро обявиха новина за появата на нови очила на пазара, със сигурност скоро ще се радваме на някой доста добър продукт.

Сподели другаде