abracadabra Публикувано Април 5, 2010 Report Share Публикувано Април 5, 2010 Здравейте приятели, Вентилатора на компютъра ми спира, тръгва, скърца....-но в краен резултат прегрява-даже и в цялата стая се усеща!!!!!!???? Защо е така -когато го стимулирам по български с тупаник и често пъти вентилатора тръгва! Иначе докато на ми замирише не се усещам и като видя на Аидата температурата стига да 69 С. На снимките съм показал температурите , а също и снимка на компютъра ми -да се види за кой вентилатор става въпрос!-това според мен е на трансформатора! мисля че тези вътре -на видеокартата и т.н. незнам дали имаше още в моето РС,-работят! Но пък както ще видите на снимките-там ненормално високите температури -пише че са от процесора....-?!? Но не знам какво да направя!-Ако го занеса на поправка-ще го оправят,-но вентилатора не е изгорял!-поне не напълно,-може да има някакво термо реле, или лош ел.контакт -студена спойка ....,и затова да тръгва трудно или понякога изобщо не тръгва и трябва стимулирам с ТУТС ,...абе с няколко думи дайте идея какво мога да направя без да правя разходи и да го нося на матори разбирачи ....-те ще ми сменят всичко за пари в тая криза- . Благодаря за отделеното време и мисъл!Вижте и снимките! Моля, дайте предложения! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Април 5, 2010 Report Share Публикувано Април 5, 2010 Първо си провери модела на процесора - за някои процесори температура от порядъка на ~700С е нормална и не трябва да те притеснява.Относно "спиращия" вентилатор - провери си модела на захранването. Някои захранвания сами изключват вентилатора, когато не е необходимо активно охлаждане; от друга страна - възможно е вентилатора да е задръстен с прах и затова да не работи нормално. Можеш да изключиш компютъра (включително и от захранването) и да провериш дали вентилатора има "свободен ход", т. е., дали перката му се върти свободно с ръка и има инерция. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Април 5, 2010 Report Share Публикувано Април 5, 2010 Вентилаторът на захранването ти се е напълнил с прах сигурно и затова блокира. От друга страна не може пък все да се минава без никакви разходи дълго време. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
petiowolf Публикувано Април 5, 2010 Report Share Публикувано Април 5, 2010 Най-лесно ще решиш проблема, ако смениш вентилатора на захранването, при което ще трябва да се разделиш с 3,4,5лв. Ако искаш да минеш без никакви разходи, ще трябва малко да се потрудиш. Разглоби захранването и свали вентилатора. Избърши го от праха и свали перката. Целта ти е да извадиш(или да избиеш) втулката, която замества лагера и да я завъртиш на обратно. Смазваш леко и събираш всичко по обратния ред. Готов си. Имаш 80% нов вентилатор. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Април 6, 2010 Author Report Share Публикувано Април 6, 2010 Най-лесно ще решиш проблема, ако смениш вентилатора на захранването, при което ще трябва да се разделиш с 3,4,5лв. Ако искаш да минеш без никакви разходи, ще трябва малко да се потрудиш. Разглоби захранването и свали вентилатора. Избърши го от праха и свали перката. Целта ти е да извадиш(или да избиеш) втулката, която замества лагера и да я завъртиш на обратно. Смазваш леко и събираш всичко по обратния ред. Готов си. Имаш 80% нов вентилатор. Да,-надявам се че ще го почистя. Спомням си чи преди време смазах всички перки в РС-то със смазка-и мисля че това е грешка-сега може да се е налепила прах и да ги бетонира-е на това по нашия край му викаме "премайсторена работа" . Явно само със спирт -знаете, лагер или каквото и да е ако е чисто работи добре. Ще го кача на канала РС-то! А ...-имам и едно вентилаторче от стар 2200 В. сешоар-може и да му намеря място в кутията. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Petar_kir2000 Публикувано Април 6, 2010 Report Share Публикувано Април 6, 2010 Да,-надявам се че ще го почистя. Спомням си чи преди време смазах всички перки в РС-то със смазка-и мисля че това е грешка-сега може да се е налепила прах и да ги бетонира-е на това по нашия край му викаме "премайсторена работа" . Явно само със спирт -знаете, лагер или каквото и да е ако е чисто работи добре. Ще го кача на канала РС-то! А ...-имам и едно вентилаторче от стар 2200 В. сешоар-може и да му намеря място в кутията. Здравей abracadabra,Радвам се, че имаш страшно чуство за хумор. Хубаво си правил, че си се опитвал да смажеш лагерите, но явно не си го направил добре. Но човек се учи докато е жив - не се отказвай да експериментираш!Това със спирта е меко казано глупост... Недей го казва да не си помисли някой, че е истина.Аз например има следния подход към вентилаторите:1. Купувай с лагери с две съчми (double ball barring). Животът им е по-дълъг. Малко по-шумни са, но това е нищо в сравнение с този шум, който имаш в момента.2. Обслужвай вентилаторите веднъж на 6 месеца, но е простимо и веднъж годишно.3. Почисти ги от праха. Не е задължително, но подобрява работата им. Аз го правя с малко по-дебела четка за рисуване и прахосмукачка на ниски оборати.4. Отваряш отзад лагера(от страната на лепенката) и ако има тапа я сваляш с тънка отверка. За смазка ползвам масло от колата- дизел - то е високо оборотно и с по-голям вискозитет. Тънкото машинно масло е твърде рядко. Поставяш тапата отново, почистваш със суха дом.хартия около тапата и връщаш лепенката. Ако има нужда и слагаш малко лепило. Тази процедура не е панацея, но ще ти даде време да вържиш бюджета и да потърсиш хубави нови вентилатори. Няма нищо по-хубаво от новото! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
abracadabra Публикувано Април 7, 2010 Author Report Share Публикувано Април 7, 2010 Благодаря,Ще го отворя РС-то. Ще го почистя, и т.н. Но в момента си работи перката....-когато -а то ще е скоро застърже и вдигне градусите на трафа на захранването-ще направя това което ме посъветвахте. Пък дано изкара още време. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Petar_kir2000 Публикувано Април 7, 2010 Report Share Публикувано Април 7, 2010 Благодаря,Ще го отворя РС-то. Ще го почистя, и т.н. Но в момента си работи перката....-когато -а то ще е скоро застърже и вдигне градусите на трафа на захранването-ще направя това което ме посъветвахте. Пък дано изкара още време.По-добре не чакай, за да не стане късно! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
GAlkATA Публикувано Ноември 15, 2010 Report Share Публикувано Ноември 15, 2010 За да не пускам нова тема ще пиша тук!Значи като пусна щайгата започва едно много силно бръмчене,от захранването.Решил съм да сменям вентилатора,но понеже никога не съм свалял и разглеждал захранването може ли да дадете някакви стъпки за смяната на вентилатора на захранването с нов. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dimo88 Публикувано Ноември 15, 2010 Report Share Публикувано Ноември 15, 2010 нов вентилатор Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 15, 2010 Report Share Публикувано Ноември 15, 2010 За да не пускам нова тема ще пиша тук!Значи като пусна щайгата започва едно много силно бръмчене,от захранването.Решил съм да сменям вентилатора,но понеже никога не съм свалял и разглеждал захранването може ли да дадете някакви стъпки за смяната на вентилатора на захранването с нов.Ами, то трябва да е логично:- изключваш компютъра от електрическата мрежа и отваряш кутията;- отстраняваш компонентите, които пречат на изваждането на захранването, ако има такива;- разкачаш всички кабели на захранването от компонентите, развиваш винтовете на захранването, които го придържат към кутията, и го изваждаш внимателно;- развиваш винтовете на панела на захранването и го отваряш;- разкачаш конектора на вентилатора, който го захранва с електричество;- развиваш винтовете, държащи самия вентилатор и го изваждаш;- поставяш новия вентилатор и завиваш винтовете, които ще го държат;- свързваш конектора на вентилатора към платката на захранването;- затваряш захранването и му завиваш винтовете;- монтираш захранването обратно в кутията и му завиваш винтовете, които ще го придържат към нея;- свързваш братно всички кабели и монтираш обратно компонентите, които си демонтирал (ако е имало такива);- затваряш кутията и свързваш кабела на захранването към електрическата мрежа;- готово. Не мога да съм сигурен, но предполагам, че евентуално някои захранвания може да не разполагат с конектори за вентилатори и те може да са запоени например. В такъв случай ще трябва да ги разпоиш или да срежеш кабелчетата на стария вентилатор и на новия и да го свържеш чрез тях, като разбира се изолираш местата на връзките с изолирбанд. Т.е. ще трябва малко импровизация в зависимост как точно е свързан вентилатора на захранването. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
GAlkATA Публикувано Ноември 15, 2010 Report Share Публикувано Ноември 15, 2010 Благодаря!Както винаги бързи и изчерпателни отговори . Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост